Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Α.Γεωργιάδης: Αρκετοί γιατροί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν σε νοσοκομεία της περιφέρειας- Έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν την προτροπή του ΠΙΣ να απέχουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφιση

Στην ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία της περιφέρειας που υπάρχει πρόβλημα εφημεριών, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24.

«Η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας έχει απολύτως δικαιωθεί. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να λύσουμε ένα χρονίζων θέμα σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας που είχαν κενά στις εφημερίες τους. Με την πρωτοβουλία μας πλέον καλύφθηκαν όλα και ήρθαν πολλοί ιδιώτες γιατροί εθελοντικά, χωρίς να χρειαστεί να εφαρμόσουμε καμία τέτοια διάταξη. Και στην Ξάνθη, και στην Δράμα, και στην Κοζάνη, και στην Σπάρτη και αλλού ιδιώτες γιατροί δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναλάβουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία. 'Αρα, αυτό που θέλαμε να πετύχουμε υπέρ των ασθενών και υπέρ του δημοσίου συστήματος το έχουμε ήδη πετύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τους γιατρούς που με αίσθημα ευθύνης - όπως είπε - έσπευσαν να ανταποκριθούν στην κραυγή αγωνίας του Υπουργείου Υγείας. Σε όλο αυτό το θετικό κλίμα, έχουμε δυο αρνητικές εξαιρέσεις, είπε ο υπουργός Υγείας :«Η μια είναι η Κως, στην οποία ακόμα δεν έχουμε βρει λύση, είμαι αισιόδοξος όμως ότι και εκεί τελικά θα έχουμε μια μεγάλη πρόοδο, και έχουμε και την πολύ σκληρή αντίδραση των συνδικαλιστών, κυρίως του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».  

 Μιλώντας για την απόφαση του Π.Ι.Σ. για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στους γιατρούς να μην ακολουθήσουν αυτή την προτροπή. «Γιατί αυτή η προτροπή του Π.Ι.Σ. εάν τελικά επιτύχει και ακολουθηθεί θα έχει μια τρομακτική ταλαιπωρία των ασθενών. Εάν ένας ασθενής πάει σήμερα σε ένα γιατρό και του πει «δεν σου κάνω ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στη δίνω έγχαρτη», έχει τις εξής επιλογές: Ή να πάει στο φαρμακείο με το χαρτί και άρα να πληρώσει όλα τα φάρμακα από την τσέπη του γιατί δεν μπορεί να εκτελεστεί έγχαρτη συνταγή ή θα πρέπει να πάει σε μια δημόσια δομή να του τη γράψει κάποιος ως άυλη συνταγογράφηση», είπε χαρακτηριστικά .

Αυτό είναι ταλαιπωρία για τον ασθενή, είπε εμφατικά τονίζοντας πως ο Π.Ι.Σ. με την δράση του αυτή δεν στρέφεται κατά του υπουργού, στρέφεται κατά των ασθενών. «Πάνε να ταλαιπωρήσουν τους ασθενείς ενώ η υπουργική απόφαση δεν θα εκδοθεί αφού το πρόβλημα πλέον έχει ουσιαστικά λυθεί. Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή η ακραία συνδικαλιστική έκκληση του Π.Ι.Σ. δεν θα έχει παρά μηδενική ανταπόκριση από τους γιατρούς».  

 Για το περιστατικό λεκτικής βίας από τον Παύλο Πολάκη σε βάρος συνεργάτιδος του ,στη Βουλή,είπε: «Ήταν ένα πάρα πολύ βαρύ περιστατικό διότι εμείς οι βουλευτές σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται για εμάς, ενέχουμε τη θέση του εργοδότη. Στην πραγματικότητα αυτό που έκανε εχθές ο κύριος Πολάκης είναι το αρχέτυπο του bullying του κακού εργοδότη στον εργαζόμενο.  Ένας εργοδότης, εν προκειμένω ο βουλευτής Χανίων, επιτίθεται λεκτικά σε μια κυρία η οποία εκείνη την ώρα εργάζεται και της επιτίθεται με τέτοιο τρόπο που εκείνη βάζει τα κλάματα και δεν μπορεί να του απαντήσει γιατί δεν έχει το δικαίωμα του λόγου. Δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί ότι ένας άνδρας, ένας βουλευτής, ένας ανώτερος ιεραρχικά σε ένα σώμα να μπορεί να πει σε έναν εργαζόμενο «δεν μου αρέσει η φάτσα σου». Πιστεύω ότι στην κοινωνία μας το «δεν μου αρέσει η φάτσα του άλλου», το έχουμε αφήσει πίσω μας πια».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ