Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αναπτυξιακά έργα που αφορούν την Ευρυτανία συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς

Στη Δυτική Φραγκίστα του Δήμου Αγράφων πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, να συμμετέχει διαδικτυακά στη συνεδρίαση λόγω της πυρκαγιάς που ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας. 

Στην αρχή της συνεδρίασης συζητήθηκαν κομβικά αναπτυξιακά έργα που αφορούν το νομό Ευρυτανίας όπως η ΟΧΕ Αγράφων, την οποία υλοποιεί η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και η ΟΧΕ Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, που αφορά την Ευρυτανία, τη δυτική Φθιώτιδα και την ορεινή Φωκίδα και θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε σε όλα τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, ή έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναδείχτηκε η σημασία της λίμνης Κρεμαστών με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Κρεμαστών.

Αναφορά εγινε επίσης στον οδικό άξονα Λαμία – Καρπενήσι, που επαναδημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για όλη την Στερεά Ελλάδα, με τον κ. Σπανό να επισημαίνει ότι τελικός στόχος θα πρέπει να παραμένει ένας συνολικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο.

Ειδική αναφορά έγινε επίσης στη συνεργασία της Περιφέρειας με την “HOPE Genesis” για τη δωρεάν και πλήρη κάλυψη αναγκών σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και ζουν σε ορεινές ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπως και σε πρωτοβουλίες για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων με πιο πρόσφατη θετική εξέλιξη την πιστοποίηση ως «ΠΟΠ» του Παραδοσιακού Τυριού «Τσαλαφούτι» Ευρυτανίας.

Ακολούθως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας επικεντρώθηκε σε προβλήματα, αιτήματα, αλλά και σε αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής των Αγράφων. 




Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός αναφέρθηκε εκτενώς σε έργα και παρεμβάσεις που ήδη ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, η Βουλευτής ΝΔ Ευρυτανίας Θωμαΐς Οικονόμου, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Χρήστος Κακαβάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Βαλαώρας Γιάννης Γιαννούλης, του Συντονιστικού Αθήνας για την Ευρυτανία Βασιλική Χαλαστάνη, του Κινήματος «Σώστε τη λίμνη Κρεμαστών» Μαργαρίτα Παπανικολάου, του Συλλόγου «Μέλισσα» Αγράφων Κατερίνα Γερονίκου, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Βασίλης Μπισμπίκης (Δυτ. Φραγκίστας), Σωτήρης Τσιώλης (Βραγκιανών), Γεώργιος Κίτσιος (Αγράφων), Κώστας Γαντζούδης (Επινιανών), Αθανάσιος Βασιλείου (Τριποτάμων) και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του κτιρίου «Πρώην Στρατηγείο ΜΕΡΥΠ», που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου «ΤΣΑΚΑΛΟΥ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ» στην πόλη της Λαμίας για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το οποίο οπως τονίστηκε επετεύχθη μείωση μισθώματος κατά 50%.

Επίσης προχώρησε στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος  προκειμένου να ενταχθούν τα έργα:

– «Συντήρηση αποδυτηρίων και WC του Δημοτικού Σταδίου Λιβαδειάς».

– «Μεταφορά φερτών υλικών και απομάκρυνση προσωρινών αποθέσεων από τη θέση “Ίσωμα” Τριάδας του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων».

– «Αποκατάσταση Δημοτικής Οδού προς Αγίους Αναργύρους στην Π.Ε. Φωκίδας».

– «Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου περιοχής Αγίου Χαραλάμπους Ελαιώνα στην Π.Ε. Φωκίδας».

– «Αποκατάσταση τεχνικών χειμάρρου “Σκίτσας” στην περιοχή της Ιτέας».

 

 

    

 

randomness