Μέση Ανατολή: Νέοι όροι Νετανιάχου για συμφωνία – Δεν θα στείλει αντιπροσωπεία η Χαμάς
Η επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Στον «αέρα» είναι η πολυδιαφημιζόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για εκεχειρία στη Γάζα, στην οποία οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει διπλωματικά προκειμένου να αποφευχθεί η «απάντηση» του Ιράν στο Ισραήλ και μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εισήγαγε νέους όρους που περιέπλεξαν τις διαπραγματεύσεις.
Οι New York Times αναφέρθηκαν πρώτοι στους πρόσθετους όρους του Νετανιάχου, επικαλούμενοι εσωτερικά έγγραφα της ισραηλινής κυβέρνησης που περιγράφουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Νέοι όροι δυναμιτίζουν τις προσπάθειες συμφωνίας
Ο Νετανιάχου πρόσθεσε νέους όρους ώστε οι ισραηλινές δυνάμεις να διατηρήσουν τον έλεγχο των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και να τεθούν περισσότεροι περιορισμοί στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που επιδιώκουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον θύλακα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία το Ιράν δεν θα απαντήσει στο Ισραήλ
Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, με το Ισραήλ να εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του και άλλους αξιωματούχους, είχαν προχωρήσει κοντά σε συμφωνία. Αλλά όταν τα περιγράμματα μιας πιθανής συμφωνίας μεταφέρονταν πίσω στην Ιερουσαλήμ, «ο Νετανιάχου μετακινούσε στη συνέχεια τα γκολπόστ και πρότεινε νέους όρους», δήλωσε αξιωματούχος της Μέσης Ανατολής στο NBC News.
Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι οι αναφορές ότι το Ισραήλ είχε προσθέσει νέους όρους στην πρόταση είναι «ψευδείς» και ότι μια επιστολή του τον περασμένο μήνα «δεν εισάγει επιπλέον όρους και σίγουρα δεν αντιφάσκει ή υπονομεύει την πρόταση της 27ης Μαΐου», που είχε παρουσιαστεί από τον Μπάιντεν ως ισραηλινή πρόταση.
Δεν θα συμμετέχουμε, λέει η Χαμάς
Ένας εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο δήλωσε την Τρίτη στο Sky News, ότι η ομάδα δεν θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας στη Μέση Ανατολή. «Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τερματίζει πλήρως την επιθετικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αλλά μάλλον εξαπατά και υπεκφεύγει και θέλει να παρατείνει τον πόλεμο και μάλιστα να τον επεκτείνει σε περιφερειακό επίπεδο».
Το Ισραήλ σχεδίαζε να στείλει αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει δημοσίως εδώ και πάνω από ένα μήνα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο την ισραηλινή ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας, περιοχή γνωστή ως Διάδρομος Φιλαδέλφειας.
Η εκεχειρία ως διέξοδος από μία ευρύτερη σύγκρουση
Στις διαπραγματεύσεις που έχουν οριστεί να ξεκινήσουν την Πέμπτη, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, οι ΗΠΑ βλέπουν ένα παράθυρο προκειμένου να αποφευχθούν τα αντίποινα του Ιράν μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη.
Μία πρόοδος στις συνομιλίες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως το απαραίτητο επιχείρημα και για την Τεχράνη ώστε να μην προχωρήσει στην προαναγγελθείσα επίθεσή της, καθώς το Ιράν δεν επιθυμεί ευρύτερη σύρραξη όπως έχει δηλώσει πολλές φορές.
Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία το Ιράν δεν θα απαντήσει στο Ισραήλ.
«Αυτή είναι η προσδοκία μου», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους σε σχετική ερώτηση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως, παρότι «έχουν γίνει δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας, «δεν τα παρατάει».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενέκρινε ένα τεράστιο πακέτο πώλησης όπλων στο Ισραήλ το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαχητικά αεροσκάφη, πυρομαχικά για άρματα μάχης, πυραύλους, αλλά και οχήματα.
«Μόνο μια εκεχειρία» θα απέτρεπε την ιρανική αντεπίθεση στο Ισραήλ
Νωρίτερα, τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι μόνο μια απόφαση εκεχειρίας, που θα μπορούσε να προκύψει από τις πολυαναμενόμενες διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας για τη Γάζα, θα σταματούσε το Ιράν από το να επιτεθεί κατά του Ισραήλ.
Μια από τις πηγές του Reuters, ένας ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε ότι το Ιράν και η οργάνωση Χεζπολάχ του Λιβάνου θα εξαπολύσουν επίθεση αν οι συνομιλίες στη Γάζα καταρρεύσουν ή αν το Ισραήλ επιχειρήσει να τις καθυστερήσει.
Λόγω του κινδύνου ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, το Ιράν δέχεται διπλωματικές πιέσεις από Δυτικές χώρες προκειμένου να οριοθετηθούν οι επιπτώσεις του προαναγγελθέντος χτυπήματος στο Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη, ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ζητά από τους συμμάχους της να βοηθήσουν να πειστεί η Τεχεράνη για αποκλιμάκωση της έντασης, ενόψει των συνομιλιών για εκεχειρία που αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη.
«Ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα έρθει στον σωστό χρόνο και θα εκτελεστεί με τέτοιο τόπο ώστε να μη βλάψει μια δυνητική εκεχειρία», ανακοίνωσε την Παρασκευή η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ.
Την Τρίτη, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία «στερούνται πολιτικής λογικής και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».
Πέρα από τις διπλωματικές πιέσεις οι ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει μεγάλο μέρος του στόλου τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, για την «προστασία του Ισραήλ».
ΠΗΓΗ ΙΝ.GR