Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΑΣΕΠ: Αλλαγές στις προσλήψεις – Πού θα μετράνε τριπλά τα μόρια

Σε δημόσια διαβούλευση δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ και την επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο. Οι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ του 2023 θα καλύψουν θέσεις το 2024-2025.

Δύο νομοσχέδια θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2024 στο http://www.opengov.gr/home/category/users/mininternal.

Νομοσχέδιο για επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π.

Συγκεκριμένα, το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», εστιάζει στους εξής πυλώνες:

α) Επιτάχυνση των προσλήψεων στο Δημόσιο και ενίσχυση της εντοπιότητας στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Στόχος των σχετικών ρυθμίσεων είναι η σύντμηση των προθεσμιών σε όλη τη διαδικασία των προσλήψεων, από την προκήρυξη των θέσεων μέχρι την κάλυψή τους από τα νέα στελέχη, η ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας των υποψηφίων σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους, με υποχρέωση παραμονής στη θέση επί 15ετία, η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διαδικασία προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. και η κάλυψη του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του Δημοσίου για τα έτη 2024 – 2025 από τους επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε το 2023.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις:

1. Ενίσχυση της μοριοδότησης εντοπιότητας

Το Σύνταγμα της Ελλάδας επιβάλλει στην Πολιτεία να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την ενίσχυση των ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Σήμερα, η μείωση του πληθυσμού των ορεινών και νησιωτικών δήμων, σε συνδυασμό με την έλλειψη στέγης και το υψηλό κόστος αυτής, έχουν οδηγήσει στην υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών στις περιοχές αυτές. Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη εντονότερο, καθώς πολλοί από τους υποψηφίους που διορίζονται στις θέσεις αυτές, εντέλει δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ή παραιτούνται.