Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΗΠΑ: Δυο λευκοί ρατσιστές κατηγορούνται για προετοιμασία δολοφονικών επιθέσεων και διέγερση του φυλετικού μίσους μέσω Διαδικτύου

  • Παρακινούνται από την πεποίθηση ότι η λευκή φυλή είναι ανώτερη και ότι η βία είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένα «λευκό εθνοκράτος».
  • Ανάμεσα στους στόχους ήταν και ένας γερουσιαστής, ένας δικαστής και ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
  • Δυο λευκοί οπαδοί της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής αντιμετωπίζουν δίωξη για υποκίνηση φόνων με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος, τη δολοφονία αξιωματούχων και πράξεις δολιοφθοράς υποδομών, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι αμερικανικές δικαστικές αρχές.

    Ο Ντάλας Χάμπλερ, 34 ετών, που συνελήφθη την Παρασκευή στην Καλιφόρνια (δυτικά) και ο Μάθιου Άλισον, 37 ετών, που συνελήφθησαν την ίδια ημέρα στο Άινταχο (βορειοδυτικά), αναμενόταν να προσαχθούν ενώπιον δικαστών χθες για πρώτη φορά.

  • Σύμφωνα με το 37 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε την 5η Σεπτεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε χθες, διώκονται διότι θεωρούνται οι εγκέφαλοι δικτύου της άκρας δεξιάς από το 2022, που αυτοαποκαλείται «Terrorgram», μέσω της πλατφόρμας Telegram, το οποίο παροτρύνει τα μέλη του να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε μια προσπάθεια να πυροδοτήσουν έναν φυλετικό πόλεμο.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Χάμπλερ και Άλισον χρησιμοποίησαν το Terrorgram για να διανείμουν υλικό για βόμβες, να στείλουν λίστες με πιθανούς στόχους δολοφονίας και να ενθαρρύνουν άλλους να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Οι δύο κατηγορούμενοι διώκονται διότι «υποκίνησαν εγκλήματα με κίνητρο το μίσος και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον μαύρων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ και εβραίων, επιθέσεις εναντίον δημόσιων υποδομών και πολιτικών προσώπων», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδια για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Κρίστεν Κλαρκ.

    Ανάμεσα στους στόχους ήταν ένας Αμερικανός γερουσιαστής, ένας δικαστής και ένας ομοσπονδιακός εισαγγελέας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

    Κατάλογος που διένειμαν οι κατηγορούμενοι περιείχε «στόχους, τα ονόματά τους, τις διευθύνσεις τους και τις φωτογραφίες τους», ανέφερε ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλειας Μάθιου Όλσεν.

    Φέρονται επίσης να διένειμαν λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο που θα μπορούσαν να διαπραχθούν οι επιθέσεις, ιδίως για την κατασκευή εκρηκτικών.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η ομάδα προωθεί τον «μαχητικό επιταχυντικό λόγο της λευκής υπεροχής», μια ιδεολογία επικεντρωμένη στην πεποίθηση ότι η λευκή φυλή είναι ανώτερη και ότι η βία είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί ένα «λευκό εθνοκράτος».

    ΗΠΑ: Δυο λευκοί ρατσιστές κατηγορούνται για προετοιμασία δολοφονικών επιθέσεων και διέγερση του φυλετικού μίσους μέσω ΔιαδικτύουΦώτο Αρχείου (AP Photo/Jay Reeves)

    Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν δεκαπέντε κατηγορίες που επισύρουν ποινές ως ακόμη και 220 ετών κάθειρξης για τον καθένα, διευκρίνισαν οι αρχές.

    Τουλάχιστον δυο επιθέσεις στο εξωτερικό έχουν συνδεθεί από ερευνητές με το «Terrorgram»: η μια διαπράχθηκε τον Αύγουστο στην Τουρκία από νεαρό μασκοφόρο εφοδιασμένο με αλεξίσφαιρο, ο οποίος τραυμάτισε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, τον έναν σοβαρά, με μαχαίρι στον κήπο τζαμιού μαγνητοσκοπώντας και μεταδίδοντας απευθείας μέσω X την ενέργεια. Ο δράστης συνελήφθη.

    Η άλλη, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι κατηγορούμενοι, διαπράχθηκε τον Οκτώβριο από δεκαεννιάχρονο Σλοβάκο, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε δυο πελάτες σε γκέι μπαρ στην Μπρατισλάβα, προτού αυτοκτονήσει.

    Τρίτη σχεδιαζόμενη ενέργεια, με στόχο ηλεκτρικές υποδομές στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, απετράπη τον Ιούλιο με τη σύλληψη δεκαοκτάχρονου υπόπτου, που ανακοίνωσαν πριν από δυο μήνες οι αμερικανικές δικαστικές αρχές.

  • ΠΗΓΗ:ERTNEWS.GR

    

 

randomness