Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Γράφει o
Γεώργιος Καλλιώρας
Ερευνητής, συγγραφέας
Εκπρόσωπος ΕΑΑΝ για τον Νομό Φθιώτιδος

 

Ο Αέρας, το νερό, το χώμα, τα ορυκτά, η φωτιά, τα βουνά, οι έρημοι, τα δάση, τα ποτάμια, οι θάλασσες, είναι οι αλληλοεξαρτώμενοι μηχανισμοί, που είναι απαραίτητοι για να δουλεύει σωστά ο κύκλος ζωής του πλανήτη. Όταν κάπου υπάρχει ένα μεγάλο δάσος, κάπου αλλού υπάρχει μια τεράστια πεδιάδα.

 Όταν κάπου υπάρχουν χιόνια και πάγοι, κάπου αλλού υπάρχουν μεγάλες έρημοι.

Το φυτικό βασίλειο προηγείται του ζωικού βασιλείου κατά εκατομμύρια χρόνια. Το φυτικό βασίλειο είναι αυτό που καθόρισε και καθορίζει ακόμη την οποιαδήποτε μορφή δημιουργίας και εξέλιξης στον πλανήτη. Όλες οι μορφές ζωής που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, προέρχονταν, εξαρτιόταν και εξαρτώνται ακόμη από το φυτικό βασίλειο.

Από τον πλανήτη πέρασαν εκατομμύρια διαφορετικές μορφές ζωής που έδωσαν την μάχη τους για την επιβίωση, κάποιες από αυτές κατάφεραν να επιβιώσουν και κάποιες άλλες όχι. Οι μορφές που κατάφεραν να επιβιώσουν ήταν αυτές που τα ανατομικά τους προσόντα, τους επέτρεψαν να εγκλιματιστούν στους κανόνες και στις ισορροπίες που δημιούργησε το φυτικό βασίλειο πάνω στον πλανήτη.

Υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην χλωρίδα και στα σύννεφα. Περισσότερα φυτά, περισσότερο νερό, περισσότερο νερό, περισσότερα φυτά. Τα φυτά έχουν ανάγκη από νερό και φύονται εκεί που υπάρχει νερό. Μέσα στα εκατομμύρια χρόνια παρουσίας τους στον πλανήτη έχει δημιουργηθεί μια αμοιβαία σχέση εξάρτησης ανάμεσα στο φυτικό βασίλειο και τα σύννεφα . Όσο απλώνετε το φυσικό δάσος τόσο και περισσότερο νερό χρειάζεται και αναγκαστικά τόσα και πιο πολλά σύννεφα ελκύει. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι δεν φέρνει το σύννεφο νερό, αλλά το δέντρο φέρνει το σύννεφο, ή το δάσος φέρνει τα σύννεφα. Οπού υπάρχουν πολλά δέντρα εκεί πέφτουν και πολλά νερά . Για να δημιουργηθεί ένα φυσικό δάσος χρειάζονται χιλιάδες η εκατομμύρια χρόνια διότι αυξάνετε αργά, ανάλογα με τους καρπούς που θα ρίξει το κάθε δέντρο και ανάλογα με την βροχή που θα μπορέσει να έλξη. Το κάθε δέντρο του δάσους σε όλη του την ζωή θα ρίξει χιλιάδες καρπούς, από αυτούς θα καρποφορήσουν ένας η δυο, ίσως και κανένας. Διότι κάθε δέντρο σε ένα φυσικό δάσος μεγαλώνει εκεί που πρέπει

Ο πλανήτης διαθέτει μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού που είναι ανάλογη με τις απαιτήσεις της χλωρίδας του πλανήτη. Αυτό το «κλειστό» κύκλωμα κυκλοφορίας του νερού «πάγοι, θάλασσα, ποτάμια,  εξάτμιση του νερού σύννεφα,  βροχή,  χιόνι, χαλάζι, δημιουργήθηκε εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια και επάνω σε αυτή την ισορροπία του κλειστού κυκλώματος στηρίζονται, επιβιώνουν και ευημερούν όλες οι μορφές ζωής του πλανήτη. Πάνω σε αυτό το κλειστό κύκλωμα εμπλέκονται και άλλοι φυσικοί μηχανισμοί π.χ. ο άνεμος, που και αυτός σαν μηχανισμός στηρίζετε σε δικούς του κανόνες. Οι άνεμοι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρχουν διαφορές θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη, πάγοι, έρημοι . Οι άνεμοι στηριζόμενοι σε αυτούς του πλανητικούς νόμους πηγαινοέρχονται σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη ανάλογα με τις διαφορές θερμοκρασίας που αναπτύσσονται στα διάφορα σημεία του.

Η φυσική εξέλιξη του πλανήτη κάποια στιγμή ήρθε σε ολομέτωπη σύγκρουση με την εξέλιξη και τις απαιτήσεις, του ανθρώπου, ενός παιδιού της ιδίας της φύσης. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι η δημιουργία του ανθρώπινου είδους δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα γεγονός,  που οφείλετε στην φυσική εξέλιξη των ειδών.

Και ερχόμαστε σήμερα σε κάποιες απίστευτες παραβιάσεις των νόμων της φύσης από τον παράγοντα άνθρωπο. Οι άνθρωποι για επιχειρηματικούς λόγους σε αντίθεση με την φύση,  μέσα σε λίγες δεκαετίες έχουν δημιουργήσει και δημιουργούν ακόμη εκατομμύρια δάση, από ελιές, καρυδιές,  αμυγδαλιές, κλπ. Αυτή η επέμβαση όμως επηρεάζει άμεσα το κλίμα, όχι μονό της περιοχής τους,  αλλά όλου του πλανήτη διότι όπως τα φυσικά δάση επεκτείνονται αργά και σύμφωνα με τους φυσικούς κανόνες, εξάρτησης, χλωρίδας - νερού.

Τα πολλά δέντρα, θα φέρουν πολλά νερά σε μια περιοχή που δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τόσο μεγάλη ποσότητα νερών.

Αλλα όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε απ έξω το χημικό φαινόμενο της φωτιάς. Για το φυτικό βασίλειο μπορεί να έχουμε κάποιες επιστημονικές γνώσεις γιατί ζούμε και επιβιώνουμε από αυτό. Για τα νερά,  χείμαρρους, ποτάμια, θάλασσες, σύννεφα κλπ. επίσης έχουμε κάποιες γνώσεις. Για τα βουνά,  τους κάμπους,  τις ερήμους κλπ μπορούμε να πούμε ότι έχουν εξερευνηθεί από τον άνθρωπο.

Για τα ορυκτά επειδή και αυτά τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας, γνωρίζουμε κάποιες από τις ιδιότητες τους.

Για το φαινόμενο της φωτιάς πέρα από την χημική της αντίδραση, θερμότητα, οξυγόνο και καύσιμη ύλη, δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα περισσότερο. Η φωτιά όμως είναι ένα χημικό φαινόμενο που έχει καθοριστική σημασία στην ομαλή λειτουργία του πλανήτη. Υπάρχουν περιοχές στον πλανήτη που κάτω από «αδιευκρίνιστες» συνθήκες αυτοαναφλέγονται. Αδιευκρίνιστες για εμάς και την περιορισμένη αντίληψη μας. Η φωτιά υπάρχει γιατί πρέπει να υπάρχει. Υπήρχε πάντα ακόμη πριν την γέννηση του πλανήτη μας. Η φωτιά υπακούοντας στους πανάρχαιους συμπαντικούς νόμους εκτελεί χρέη καθαριστή και αναγεννητή της ζωής πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη.

Όμως για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη αυτή η βίαιη μεταφορά ορυκτών από το εσωτερικό της γης στην επιφάνειά της δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον εαυτό του.

Φίλες και φίλοι Το πώς θα αντιδράσει ο πλανήτης σε αυτή την νέα κατάσταση μας είναι άγνωστο. Το μονό που μπορούμε να ξέρουμε σιγουριά είναι ότι θα αντιδράσει.

Το βασικότερο είναι πως όταν θα ξεκινήσουν οι έντονες κλιματικές αλλαγές και τα έντονα γεωλογικά φαινόμενα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όλοι μας θα ψάχνουμε να βρούμε φωλιά να κρυφτούμε εκεί που δεν θα υπάρχει. Τότε θα καταλάβουμε ότι η γη, δεν δίνει δεκάρα για το αν θα ζήσουν η αν πεθάνουν οι καλοί και οι κακοί άνθρωποι, οι ευσεβείς και οι μη ευσεβείς και οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοί αρκεί να κάνει την δουλειά της.

 

 

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Αρχοντούλα  Ζωγραφοπούλου - Τσιάμη  Η Ελλαδίτσα μας τσουλάει δεν προχωράει, εδώ και πέντε χρόνια με την αυτοδύναμη κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν τα...