Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η απάντηση της ΕΕ στο πρόβλημα της μετανάστευσης δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της Σένγκεν

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 98.9 όπου αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων.

Αρχικά αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό, έκανε μια επισκόπηση του προβλήματος, και είπε ότι η ΝΔ ακολούθησε πολύ πιο αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική με τη φύλαξη συνόρων και την αυστηροποίηση του πλαισίου για την παροχή ασύλου, ενώ τόνισε ότι το 2020 η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Επισήμανε ότι η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν, ενώ σημείωσε ότι μειώθηκαν οι ροές και εξομαλύνθηκε η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι "στείλαμε μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές" και σημείωσε ότι απασχολεί περισσότερο την Ευρώπη το μεταναστευτικό και όχι τόσο την Ελλάδα που έχει δώσει λύσεις. Εκτίμησε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία στο ζήτημα αυτό και υπερασπίστηκε το έργο του Λιμενικού λέγοντας ότι έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και πως είναι προσβλητικό να διακινούνται θεωρίες συνομωσίας. Συνέχισε λέγοντας ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων αποτελεί την κύρια αποστολή του Λιμενικού και όχι η υποδοχή παράνομων μεταναστών.

Μιλώντας για την Παιδεία και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις είπε ότι ο εθισμός των παιδιών με το κινητό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα λύνει και ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο το κινητό να βρίσκεται στην τσάντα των μαθητών. Υπάρχει ζήτημα με τη χρήση των κινητών που δεν περιορίζεται στο σχολείο, είπε και τόνισε ότι οι νέοι είναι σήμερα εξαρτημένοι από τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Μιλώντας για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών είπε ότι έχουν προσληφθεί έως τώρα σχεδόν 40 χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί αντικαθιστώντας αναπληρωτές και προσέθεσε ότι σήμερα έχουμε ελάχιστα κενά, ενώ το πρόγραμμα των σχολείων εμπλουτίζεται με διάφορες δράσεις, με εργαστήρια δεξιοτήτων κ.α. Το πρόβλημα στέγης απασχολεί πολύ την κυβέρνηση είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη στέγαση των εκπαιδευτικών και των γιατρών στην επαρχία, και προσέθεσε ότι ένα νησί μπορεί να βρει αξιοπρεπή στέγη για ένα γιατρό.

Ερωτώμενος για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγελμάτων όπως οι πυροσβέστες και οι νοσηλευτές είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν και προσέθεσε ότι έγινε προσπάθεια να αυξηθεί το εισόδημα των ενστόλων με αύξηση επιδομάτων. Μας απασχολεί το νυχτερινό επίδομα, και του χρόνου θα προσβλέπουμε σε μεγαλύτερη αύξηση είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στις πυρκαγιές είπε ότι είχαμε πολύ λιγότερες καμένες εκτάσεις φέτος παρά τις περισσότερες πυρκαγιές, ενώ μιλώντας για την απροθυμία των νέων να μπουν στις στρατιωτικές σχολές είπε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για να ξαναγίνουν ελκυστικές.

Είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πρώτη φορά κυρωμένους δασικούς χάρτες, υπάρχει η εικόνα των πραγματικών δασικών εκτάσεων της χώρας, και η προστασία τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Χαρακτήρισε "απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας" τα όσα ακούγονται για τις ανεμογεννήτριες και τις πυρκαγιές, είπε ότι μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες και σε δασικές εκτάσεις με βάση το νόμο και τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται φτηνή ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα "Σπίτι μου" είπε ότι θα μπορεί κάποιος να παίρνει δάνειο για αγορά σπιτιού και η δόση να είναι μικρότερη από το ενοίκιο. Έκανε λόγο για ανάγκη για μια συγκροτημένη περιφερειακή πολιτική για την αποκέντρωση και είπε ότι υπάρχουν πόλεις που προσελκύουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους. "Δεν γίνεται το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας να είναι 4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αττική" είπε.

«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι "δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φτηνό" και έκανε λόγο για αναπροσαρμογή στα επίπεδα πληθωρισμού. Η Αττική είπε, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, αλλά το απόθεμα έπεσε κατά 30%, και αντέχει ακόμη για 4 κακούς χειμώνες. Είπε ότι δρομολογείται άμεσα σχέδιο για μεταφορά νερού από λίμνη Κρεμαστου για να μην υπάρξει πρόβλημα, ενώ σημείωσε ότι τα νησιά έχουν πρόβλημα που καλύπτεται προσωρινά με αφαλατώσεις. Προσέθεσε ότι το 85% του νερού που καταναλώνεται σήμερα, πηγαίνει στην άρδευση, ενώ η ύδρευση είναι το 10%.

Χαρακτήρισε προτεραιότητα την παράλληλη στήριξη στα σχολεία είπε ότι αυξήθηκε το προσωπικό, και μπορεί σήμερα να γίνει πιο έγκαιρη διάγνωση για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Στήριξη εισοδημάτων κατά της ακρίβειας

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την ακρίβεια είπε ότι όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνηση συγκλίνουν στην στήριξη εισοδημάτων και την αντιμετώπιση αισχροκέρδειας, ενώ είπε ότι θα μειωθεί περαιτέρω το τέλος επιτηδεύματος, και οι εργοδοτικές εισφορές και θα τονωθεί έτσι το εισόδημα. Οι τιμές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά συμπλήρωσε ότι αυτό έγινε παντού. Τόνισε ότι οι αυξήσεις μισθών θα συνεχίσουν με γρηγορότερους ρυθμούς από τον πληθωρισμό και σημείωσε ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας, λέγοντας ότι δημιουργήθηκαν 500 χιλιάδες νέες θέσεις σε όλους τους τομείς. Τόνισε ότι θα εξεταστεί το επίδομα ανεργίας και είπε ότι αυτός που μπορεί να βρει δουλειά είναι ανεπίτρεπτο να ζει με επιδόματα όπως πχ το επίδομα ανεργίας.

Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν οι βάσεις δεδομένων για την καταπολέμησή της, ενώ τόνισε ότι δεν είναι λογικό να ζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας με 250 ευρώ μισθό το μήνα.

Για τις εκλογές στις ΗΠΑ και την πρόσφατη τηλεμαχία είπε ότι νικητής ήταν η Καμάλα Χάρις και προσέθεσε ότι θα συνεργαστεί με όποιον επιλέξουν οι Αμερικάνοι, ενώ υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε τόσο με τον Τράμπ όσο και τον Μπάϊντεν.

Τέλος αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα και είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις της ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία της ανά πάσα στιγμή. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα αμυντικά, με τόση μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών είπε ο κ. Μητσοτάκης. Προσέθεσε ότι ο πυρήνας του αναθεωρητισμού της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει και τόνισε ότι η χώρα μας δεν θα κάνει καμία έκπτωση από το εξοπλιστικό της πρόγραμμα. "Δεν φοβόμαστε κανέναν. Η σύνθετη σχέση με την Τουρκία μας υποχρεώνει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα μας από μια κεντροευρωπαϊκή χώρα" κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει η Αρχοντούλα  Ζωγραφοπούλου - Τσιάμη  Η Ελλαδίτσα μας τσουλάει δεν προχωράει, εδώ και πέντε χρόνια με την αυτοδύναμη κυβέρνηση του Μητσοτάκη που δεν τα...
randomness