Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σ. Ζαχαράκη: Τομή στη στεγαστική πολιτική τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» & «Σπίτι μου ΙΙ»

Τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, για το στεγαστικό πρόβλημα, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, οι οποίες θα αγγίξουν τα 2,5 δισ. ευρώ και θα στοχεύουν στη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, στην αύξηση της ιδιοκατοίκησης, την απόκτηση σπιτιών από νέα ζευγάρια, την άμβλυνση στρεβλώσεων στην αγορά κατοικίας και στην ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών ακινήτων, παρουσίασε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Η κυρία Ζαχαράκη χαρακτήρισε «τομή» στην στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης αποτελούν τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» καθώς 30.000 νέοι, ζευγάρια και οικογένειες θα αποκτήσουν το δικό τους σπίτι».

«Με το «Σπίτι μου Ι» και το «Σπίτι μου ΙΙ» και στο τέλος αυτής της διαδρομής, 30.000 νέοι, ζευγάρια και οικογένειες θα φύγουν από το ενοίκιο και θα μπορούν να φύγουν από την οικογενειακή εστία. Θα έχει τεθεί η βάση για μια αυτόνομη ζωή με περισσότερη ανεξαρτησία», τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι από το «το Σπίτι Ι», το 68% των δανείων έχει χορηγηθεί σε άτομα που δηλώνουν εισόδημα από 12.000 έως 24.000. Το 19% σε άτομα τα οποία δηλώνουν από μηδέν έως 12.000 ευρώ τα οποία, όπως σημείωσε, υπό κανονικές συνθήκες τραπεζικής πίστης δεν θα μπορούσαν καν να προσεγγίσουν στις τράπεζες για δανειοδότηση. Με πρωτόγνωρη ταχύτητα και ευκολία ως προς τις διαδικασίες μέσα σε διάστημα μόλις 16 μηνών από το «Σπίτι Ι» έχουν εκταμιευθεί 7.123 δάνεια ύψους 685,42 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει 7.355 συμβάσεις και 9.147 υπαγωγές.

«Οι πρώτες μας παρεμβάσεις για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος έγιναν ήδη από το 2019. Συγκροτήσαμε μια συνεκτική, και στοχευμένη στεγαστική πολιτική. Για πρώτη φορά στη χώρα. Κατευθύναμε έως τώρα πόρους 2,3 δισ. ευρώ σε στεγαστικά προγράμματα μεγάλης κοινωνικής απόδοσης, που στοχεύουν σε όλους όσοι είναι σε επισφάλεια στέγης, αλλά σε πολλές άλλες κατηγορίες πολιτών» ανέφερε η υπουργός.

Ποιες κατηγορίες πολιτών στοχεύουν τα στεγαστικά προγράμματα:

- νέους από 26 -39 ετών με περιορισμένα εισοδήματα,

- μονογονεϊκές, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες,

- άτομα με αναπηρία,

- άστεγους,

- γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας,

- συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης,

- νοικοκυριά και άτομα που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους,

- όσους φιλοξενούνται προσωρινά σε φίλους και συγγενείς αλλά και

- όσοι διαμένουν σε σπίτια που τους έχει διαθέσει το κράτος.

«Κάποια από τα προγράμματα εξασφαλίζουν όχι μόνο στέγη αλλά και επιδοτούμενη εργασία, ψυχοκοινωνική στήριξη ειδικά για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Η Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε και στις βελτιώσεις στο «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και στα υπόλοιπα στεγαστικά προγράμματα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Ανακαινίζω - Νοικιάζω - Στο 60% η επιδότηση

Σε λίγες μέρες θα έρθει η διάταξη για τη βελτίωση των όρων του Προγράμματος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω». Η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330.

 

Οι όροι που παραμένουν:

- Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας

- Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ

- Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο

 

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Κοινωνική Αντιπαροχή

Το έργο αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών & µε δαπάνες του αναδόχου & εκμίσθωση διαμερισμάτων Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.

Στέγαση και Εργασία

Το βελτιωμένο πρόγραμμα, «Στέγαση και Εργασία» αφορά τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους. Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προσθέσαμε και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά, ανέφερε η υπουργός. Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1+1 χρόνο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.

Αυξήθηκαν οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου αναλογικά µε τον αριθμό των µελών του νοικοκυριού και εντάχθηκαν δυο νέες κατηγορίες ωφελούμενων (επαπειλούμενη στέγαση και στέγη παραχωρημένη από δημόσιο).

- 883 ωφελούμενοι ενταγμένοι στο πρόγραμμα

- 556 οικογένειες ενταγμένες στο πρόγραμμα, 851 στεγασμένοι ωφελούμενοι

- 110 ωφελούμενοι βρήκαν εργασία

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ

Πρόγραμμα Κάλυψη

Απευθύνεται επίσης σε νέους ανθρώπους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Με προτεραιότητα σε µονογονείς, τρίτεκνες & πολύτεκνες οικογένειες. Από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο έχουν εγκατασταθεί σε σπίτια 190 οικογένειες δηλαδή συνολικά 411 ωφελούμενοι από τα στεγασμένα νοικοκυριά. Οι οικογένειες αυτές έχουν 176 ανήλικα παιδιά. Στο πρόγραμμα έχουμε 300 ακίνητα ιδιοκτητών

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατ. ευρώ.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες Αθήνα Θεσσαλονίκη

Με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

Στέγαση δημοσίων υπαλλήλων

Ταυτόχρονα, προσέθεσε η κυρία Ζαχαράκη, γνωρίζουμε ότι οι ανάγκες στέγασης δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινούνται στα νησιά, σε ακριτικές ή ορεινές περιοχές, είναι εξίσου πιεστικές. Ήδη σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση το ΥΚΟΙΣΟ προχωράει στον εντοπισμό δημοτικών και κρατικών κτιρίων προκειμένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία δασκάλων, γιατρών, κ.ά. Έχουμε ήδη συγκεντρώσει και καταγράψει σε συνεργασία µε ΕΕΤΑΑ ακίνητα σε δήμους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειμμα (π.χ. ορεινές, ημιορεινές, παραμεθόριες και νησιωτικές). Φέτος οι ανάγκες στέγασης δασκάλων, γιατρών κλπ. σε 31 νησιωτικούς δήμους ανέρχονται σε 3.086. Οι μεγαλύτερες ανάγκες αφορούν τη Σαντορίνη, όπου ζητείται στέγη για 464 ανθρώπους, ενώ οι μικρότερες στο Ληξούρι και συγκεκριμένα 4. Πρόσφατα σε συνεργασία µε το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας αναλάβαμε πρωτοβουλία, ώστε να δώσουμε μόνιμη λύση στο πρόβλημα στέγασης των γυναικών και ανδρών του Λιμενικού στο Καστελόριζο. Ένα μεγάλο οικόπεδο του ΥΚΟΙΣΟ παραχωρήθηκε για την ανέγερση οικίσκων που θα φιλοξενούν τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν στο Καστελόριζο.

Στέγαση Φοιτητών - Επίδομα

Στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές με μεγάλη τουριστική σεζόν πραγματικά υπάρχει σημαντικό πρόβλημα διάθεσης φοιτητικής στέγης με προσιτό ενοίκιο που το σηκώνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός, επισήμανε η υπουργός. Δεν έχει παντού την ίδια έκταση το πρόβλημα. Υπάρχουν δε πολλές επαρχιακές πόλεις στις οποίες η διάθεση σπιτιών είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση.

Η κυρία Ζαχαράκη θύμισε, επίσης, τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος, από 1.000 ευρώ σε 1.500 οριζόντια. Προσέθεσε δε ότι «μόλις την περασμένη άνοιξη -και στο πλαίσιο στήριξης και των περιφερειακών δημοσίων πανεπιστημίων- για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης το ποσό αυξήθηκε στα 2.000 ευρώ και στην περίπτωση συγκατοίκησης φτάνει στις 2.500 ευρώ για κάθε ένα φοιτητή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός». «Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη η ενίσχυση με 5.000 σε δυο σπουδαστές που θα μοιραστούν ένα σπίτι. Χρειάζεται βεβαίως να αλλάξει η κουλτούρα και των γονιών και των παιδιών που δυσκολεύονται να δουν ως επιλογή τη συγκατοίκηση» σημείωσε.

Επίδομα Στέγασης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αυτή τη στιγμή παρέχει επίδομα στέγασης σε 593 ανασφάλιστους άτομα ή ζευγάρια που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος. Με καθόλου ή πολύ χαμηλό εισόδημα. Το ύψος του επιδόματος ισούται µε το ποσό του συμφωνηθέντος μισθώματος µε ανώτατο όριο το ποσό των 362 ευρώ.

Επίδομα στέγασης

Χθες ανακοινώσαμε αλλαγές στο επίδομα, απλώς να θυμίσω ότι δίνονται 400 εκατ. ευρώ για επίδομα σε 231.923 νοικοκυριά. Το ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ.

Απογραφή, ψηφιοποίηση & αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας ΥΚΟΙΣΟ

Τέλος, η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε πως για λόγους που σχετίζονται και με το στεγαστικό αλλά και για λόγους χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης ως Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωράμε στην ψηφιοποίηση της ακίνητης περιουσίας μας.

Ν. Παπαθανάσης: Ππάνω από 2 δισ. για προγράμματα που θα ανακουφίζουν το πρόβλημα της στέγασης

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθανάσης έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι ΙΙ». Τα δάνεια θα είναι στο 50% άτοκα χρηματοδοτούμενα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και το υπόλοιπο 50% θα είναι έντοκο τραπεζικό δάνειο. Στην περίπτωση τρίτεκνων θα είναι 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο. Η δράση θα αφορά 20.000 δικαιούχους.

Επίσης, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι θα δοθούν πάνω από 2 δισ. για προγράμματα που θα ανακουφίζουν το πρόβλημα της στέγασης.

 

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας, που αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, και 500.000 νέες θέσεις εργασίας -ένα χειροπιαστό, όπως είπε, αποτέλεσμα-, καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι αυτό αφορά κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, με παρεμβάσεις, σε κοινωνική στέγαση, υγεία, παιδεία κλπ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

    

 

Απόψεις

☛ Συνάντηση με τους εκκαθαριστές του Οργανισμού Κωπαΐδας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης. Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει πλήρης...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων