Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δήμος Λοκρών: 10 εκατ. ευρώ οι οφειλές από το νερό

• Σε εισπρακτικά μέτρα προχωρά η Δημοτική Αρχή, διότι δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο οι συνεπείς δημότες, δηλώνει ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεκεντές 

 

Αντιμέτωπη με οφειλές δημοτών που αγγίζουν το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λοκρών με τον Δήμαρχο Θανάση Ζεκεντέ να αναγκάζεται να πάρει εισπρακτικά μέτρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμαρχος Λοκρών 1.577 ΑΦΜ στο Δήμο Λοκρών έχουν οφειλές στους λογαριασμούς ύδρευσης που αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε εισπρακτικά μέτρα διότι δεν μπορεί να πληρώνει μόνο ο συνεπής πολίτης ενώ υπάρχουν πολίτες που δεν έχουν πληρώσει ποτέ κανέναν λογαριασμό από τις προηγούμενες ακόμα δημοτικές αρχές και τις προσπάθειες που είχαν γίνει» δηλώνει στον “Λ.Τ.” ο Θανάσης Ζεκεντές.

Με απόφαση του Δήμου ενεργοποιήθηκε η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών πολιτών που οφείλουν πάνω από 1.000 ευρώ στους λογαριασμούς του νερού και φαίνεται ότι τελικά οι κακοπληρωτές είναι εκείνοι που έχουν αλλά απλώς αδιαφορούν.

Ο Δήμαρχος Λοκρών τονίζει ότι είναι άδικο να πληρώνουν μονίμως οι ίδιοι, ενώ όπως αναφέρει η Δημοτική Αρχή πριν προχωρήσει στη λήψη εισπρακτικών μέτρων είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο «δίνοντας το χρόνο στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά δυστυχώς λίγοι μέχρι σήμερα ανταποκρίθηκαν, ίσως γιατί δεν πίστευαν ότι ο Δήμος θα κινήσει τις διαδικασίες είσπραξης».

Ο κ. Ζεκεντές διευκρίνισε ότι ποτέ ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε διακοπή υδροδότησης όμως πρέπει να προσέλθουν, να δείξουν ενδιαφέρον ρυθμίζοντας το χρέος τους.

«Αν δεν προχωρούσαμε σε εισπρακτικά μέτρα κατά των οφειλετών, θα ήμασταν αναγκασμένοι να πάμε σε αύξηση δημοτικών τελών, επιβαρύνοντας τους δημότες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους» δηλώνει στον “Λ.Τ.” ο Δήμαρχος Λοκρών.

«Δεν θα επιτρέψω, να γονατίσει οικονομικά ο Δήμος επειδή οι οφειλέτες αδιαφορούν και δεν έρχονται να πληρώσουν τα χρέη τους», προσθέτει ο κ. Ζεκεντές.

• Στο μεταξύ ρυθμίσεις αποπληρωμής με δόσεις για χρέη προς τους δήμους που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, κουρέματα για ευάλωτους αλλά δυνατότητα εξωδικαστικού μηχανισμού για οφειλές πάνω από 10.000 ευρώ προς ΟΤΑ, δίνει νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, προβλέπεται:

Κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (δημοτικές επιχειρήσεις κλπ), από φυσικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου οφειλέτη (και εφόσον έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη) μπορούν να ρυθμίσουν χρέη τα οποία έχουν βεβαιωθεί έως 31 Αυγούστου 2024, ως εξής:

– Υποβάλλουν αίτηση (μετά τη ψήφιση του νόμου) προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου,

– Τα χρέη ρυθμίζονται και καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό 95%,

β) αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 85%,

γ) αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%,

δ) αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 75%.

Κάθε είδους οφειλές προς Δήμους ή νομικά τους πρόσωπα, από φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη, αλλά και από νομικά πρόσωπα (εταιρίες) εφόσον αυτές έχουν βεβαιωθεί έως τις 31.8.2024, δύναται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να εξοφλούνται σε έως 60 ισόποσες δόσεις.

 

 

    

 

Απόψεις

Γράφει η Γιώτα Τριανταφύλλου  - ΚαλημέραΠοιος είσαι;-Ησύχασε, εγώ είμαι!Έλα να φάμε, κάθισε.Θέλεις να πάμε στον κήπο;-Ησύχασε.Καληνύχτα -Καλημέρα γλυκιά μουΠοιος...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness