Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τίμησαν τον αξέχαστο σύντροφο , κομμουνιστή γιατρό Τάσο Χρονά

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, αλλά και δέσμευσης ότι ο αγώνας για να αλλάξει ο κόσμος και να γίνουν πραγματικότητα όσα για τα οποία και ο ίδιος πάλεψε θα συνεχιστεί, σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι τίμησαν τον αξέχαστο σύντροφο, κομμουνιστή γιατρό Τάσο Χρονά που έφυγε αδόκητα από τη ζωή πριν από 1,5 χρόνο. Tην  εκδήλωση τιμής και μνήμης  διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων . 

Στην εκδήλωση προς τιμήν του Τάσου Χρονά παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης παρευρέθηκε η σύντροφός του στη ζωή και στους αγώνες, συντρόφισσα Χαρούλα, ενώ μέσω διαδικτύου παρακολούθησε και χαιρέτισε η κόρη του Σταυρούλα, καθώς επίσης και ο γαμπρός του Κριστιάνο και ο εγγονός του Βιτόριο.Την εκδήλωση προλόγισε η Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, τονίζοντας την πολυεπίπεδη συμβολή και την ανεξίτηλη σφραγίδα που άφησε ο σύντροφος Τάσος με τη δράση και τη στάση ζωής του. Στιγμές μάλιστα από την πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική του δράση στις γραμμές του ΚΚΕ προβλήθηκαν σε βίντεο που επιμελήθηκε η ΤΕ Φθιώτιδας, ξυπνώντας νωπές μνήμες και προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

Στη δράση του Τάσου Χρονά από τον αγώνα κατά της δικτατορίας, όπου και γνωρίστηκαν ως τις τελευταίες μέρες της ζωής του, αναφέρθηκε ο Βασίλης Αντωνιάδης, συνάδελφός του γιατρός στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Στο δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε πίσω του ο θάνατος του συντρόφου Τάσου στάθηκε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Τι να πρωτοπείς και πώς, από πού να ξεκινήσεις. Στέλεχος του Κόμματος, γιατρός, δάσκαλος, αγωνιστής σε όλα τα μετερίζια, σταθερός, ακλόνητος, οξυδερκής, φιλομαθής και πολλά ακόμη χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα του συντρόφου Τάσου.

Μία προσωπικότητα που χτίστηκε στον διάβα των χρόνων, διαπαιδαγωγήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στην οργανωμένη πάλη κάτω από τη σκέπη του ΚΚΕ. Αυτό που ήταν ο Τάσος είναι δημιούργημα των αρχών, των αξιών και των ιδανικών του ΚΚΕ, τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια και παρέμεινε πιστός στρατιώτης μέχρι την τελευταία του πνοή. Όσο κι αν πέρασε ο χρόνος, η αίσθηση της απουσίας του όχι μόνο δεν αμβλύνθηκε, αλλά αντίθετα η ανάγκη της συμβουλής του, της αναλυτικής του σκέψης, της γνώμης του, της παρουσίας του συνολικότερα γίνεται τώρα ακόμη πιο αισθητή».

Αναφέρθηκε στην αντιδικτατορική του δράση μέσα από την ΑντιΕΦΕΕ και μετά την πτώση της Χούντας στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, στη συμβολή του στο κίνημα των υγειονομικών για δωρεάν Υγεία στο ύψος των αναγκών του λαού, στην αταλάντευτη στάση του και πάλη του «για την ανάγκη ύπαρξης και συνέχειας του ΚΚΕ, κόντρα σε εκείνους που επιδίωκαν τη διάλυσή του και τη διάχυσή του σε σοσιαλδημοκρατικά σχήματα διαχείρισης του καπιταλισμού».

Στάθηκε στη συνεισφορά του στην ενίσχυση της ιδεολογικής δουλειάς και στην ισχυροποίηση της ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος σε όλα τα επίπεδα, αλλά και στη μεγάλη έγνοια που είχε για τους συντρόφους και ειδικότερα τη νεολαία.

Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στη δράση του στην τοπική διοίκηση, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Λαμίας, νομαρχιακός σύμβουλος Φθιώτιδας και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, όπου κατέκτησε τον σεβασμό και την αναγνώριση ακόμη και των πολιτικών του αντιπάλων.

Καταλήγοντας ο Κ. Μπασδέκης, επισήμανε το δυσαναπλήρωτο κενό της απουσίας του και τόνισε: 

«Αναλογιζόμαστε πόσο σημαντική θα ήταν η συμβολή του στους  αγώνες που έχουμε μπροστά μας, την ίδια ώρα που γύρω μας στην Παλαιστίνη συντελείται γενοκτονία από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, στην Ουκρανία με τον ατελείωτο, συνεχόμενο πόλεμο, αποτελούν επικίνδυνες εξελίξεις για εξάπλωση των πολέμων, αλλά και με το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους λαούς της περιοχής και στον λαό μας.

Ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε με τη φυσική απουσία του σ. Τάσου, συνεχίζοντας την πορεία προς τα μπρος.

Σύντροφε Τάσο, εμείς οι Κομμουνιστές της Φθιώτιδας της Στερεάς θα σε θυμόμαστε πάντα, θα είσαι δίπλα μας με όσα μας δίδαξες με το προσωπικό σου παράδειγμα, θα είμαστε συνεπείς συνεχιστές της κοινής μας προσπάθειας για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Γιατί όπως λέει και ο ποιητής:

“Δεν έφυγες, στις πασχαλιές θα πνέεις,

στις ελιές, σε δρόμους, σε πλατείες,

σαν μία δάδα που περιμένει 

να ξυπνήσουν οι θολές ψυχές,

για να σηκώσουν από τα βάθη τον λαό μας”.

Σύντροφε Τάσο, θα είσαι πάντα μαζί μας».

902.gr

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει η Ευμορφία Ρουποτιά   Όταν απευθύνεις ερώτηση περί της ύπαρξης του ρουσφετιού εν έτει 2024, η απάντηση είναι ότι το ζητάει ο λαός... Ωστόσο, ο κάθε...