Κ. Φραγκογιάννης: Υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές συνεργειών με την Αίγυπτο για επενδύσεις και σε άλλους τομείς, εκτός της ενέργειας
Ενημερωτική εκδήλωση για τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Αίγυπτο διοργάνωσαν, πρόσφατα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα, στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» του ΕΒΕΑ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ και της αιγυπτιακής πρεσβείας να φέρουν σε επαφή τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Αιγύπτου. Αναφέρθηκε στη δράση των Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αίγυπτο, καθώς και στα μεγάλα ενεργειακά έργα για μεταφορά LNG και πράσινης ηλεκτρικής ενεργείας (διασυνδετήριος αγωγός GREGY). Κλείνοντας, επεσήμανε ότι πέρα από τον ενεργειακό τομέα υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές συνεργειών και επενδύσεων και σε άλλους τομείς, όπως κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα και logistics, μεταφορές, τουρισμός, προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξης.
Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Ιστορικά, η Ελλάδα και η Αίγυπτος αλληλεπιδρούν πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά, εδώ και χιλιετίες. Τα δύο έθνη που βρίσκονται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ήταν πάντα βασικοί παράγοντες του εμπορίου. Η Μεσόγειος θάλασσα, που μας συνδέει, χρησίμευσε όχι μόνο ως διαδρομή για εμπορεύματα αλλά και ως γέφυρα ιδεών και καινοτομιών. Σήμερα, στο πολύπλοκο περιβάλλον μιας ταχέως μεταβαλλόμενης παγκόσμιας οικονομίας, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Και οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων είναι τεράστιες.
Η μέχρι τώρα οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου ακολουθεί θετική τροχιά. Τόσο το 2022 όσο και το 2023 ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου κινήθηκε κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Έχουμε, επίσης, στην Αίγυπτο μια αξιόλογη επενδυτική παρουσία. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος προωθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αυξήσει την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η ίδρυση βιομηχανικών ζωνών. Ακόμη, παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι οι ενεργειακοί της πόροι, το ανταγωνιστικό λειτουργικό και εργατικό κόστος και βεβαίως η γεωγραφική θέση, που την καθιστά πύλη προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το επενδυτικό τοπίο ενισχύεται πλέον και από τη νέα εταιρική σχέση μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας παρέχεται χρηματοδότηση για σημαντικά έργα, σε τομείς που άπτονται της βιώσιμης ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι ανοίγονται αρκετοί τομείς, στους οποίους η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων, απαντούν στις νέες, σύγχρονες ανάγκες της αιγυπτιακής αγοράς. Το ΕΒΕΑ, με στοχευμένες δράσεις δικτύωσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών επαφών συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, επίσης, ο πρέσβης της Αιγύπτου, Ομάρ Άμερ Γουσέφ ενώ στα επενδυτικά κίνητρα, τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τις προοπτικές που παρουσιάζει η αιγυπτιακή αγορά, καθώς και τα κίνητρα για τις ελληνικές εταιρείες παρουσίασε ο Οσάμ Εϊντά, πρόεδρος της General Authority for Investment & Free Zones of Egypt.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ