Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΟΗΕ: Έκκληση για τη συγκέντρωση 47 δισ. δολ. για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας το 2025

Ο ΟΗΕ απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση για τη συγκέντρωση 47 δισεκ. δολαρίων για το 2025 προκειμένου να βοηθήσει 190 εκατομμύρια ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ή τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και είναι αντιμέτωποι με την πείνα, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό που είχε ζητήσει για το 2024.

Αντιμέτωπος με «πρωτοφανή επίπεδα δεινών», όπως δήλωσε ο Τομ Φλέτσερ, ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha), ο ΟΗΕ ελπίζει να καταφέρει να βοηθήσει του χρόνου ανθρώπους σε 32 χώρες και περιοχές, μεταξύ των οποίων το Σουδάν, η Συρία, η Λωρίδα της Γάζας και η Ουκρανία.

«Ο κόσμος φλέγεται και με αυτό τον τρόπο σβήνουμε τη φωτιά», τόνισε ο Φλέτσερ μιλώντας σε δημοσιογράφους από τη Γενεύη. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολλαπλή κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο και οι πιο ευάλωτοι πληρώνουν το τίμημα», πρόσθεσε.

Πέρυσι ο ΟΗΕ παρείχε βοήθεια σε 116 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Ο οργανισμός εκτιμά ότι το 2025 περίπου 305 εκατ. άνθρωποι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά με τα 47,7 εκατ. δολάρια που ζητεί - ένα ποσό λίγο μικρότερο από αυτό που είχε ζητήσει πέρυσι-θα μπορέσει να προσφέρει βοήθεια μόνο σε 190 εκατ. από αυτούς.

Ο Φλέτσερ εξήγησε ότι θα ήταν πιο εύκολο να ζητήσει ένα ποσό ρεκόρ, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Όμως επεσήμανε τη σημασία «να τίθενται προτεραιότητες μπροστά στην έλλειψη χρηματοδότησης», ακόμη κι αν πρόκειται «για δύσκολες επιλογές».

Τον Νοέμβριο ο ΟΗΕ είχε λάβει μόλις το 43% των σχεδόν 50 δισεκ. δολαρίων που είχε ζητήσει για το 2024.

«Πρέπει να δεσμευθούμε να φτάσουμε σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και να είμαστε πραγματικά αμείλικτοι» στις επιλογές που κάνουμε, σχολίασε ο Φλέτσερ.

Οι επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών του ΟΗΕ είναι «σοβαρές»: το 2024 μειώθηκε κατά 80% η ανθρωπιστική βοήθεια που παρασχέθηκε στη Συρία και περιορίστηκε η βοήθεια σε υπηρεσίες ύδρευσης και υγιεινής στην Υεμένη την ώρα που η χώρα ήταν αντιμέτωπη με επιδημία χολέρας.

«Το ανθρωπιστικό σύστημα είναι σήμερα πάνω από τα όριά του, υποχρηματοδοτείται και κυριολεκτικά βρίσκεται υπό επίθεση», κατήγγειλε ο Φλέτσερ.

«Έχουμε ανάγκη από ένα άλμα παγκόσμιας αλληλεγγύης», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ πολλοί παρατηρητές ανησυχούν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει τη χρηματοδότηση που προσφέρουν οι ΗΠΑ στους διεθνείς οργανισμούς. Ο Φλέτσερ επεσήμανε ότι θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον του επόμενους μήνες για να «συνομιλήσει με τη νέα κυβέρνηση».

Όμως, όπως εξήγησε, η κόπωση των δωρητών δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό ο Φλέτσερ θα επισκεφθεί και άλλες πρωτεύουσες για να πείσει τους παραδοσιακούς δωρητές του ΟΗΕ και να βρει «νέους συμμάχους».

Ωστόσο το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παροχή βοήθειας και την προστασία των αμάχων στις ένοπλες συγκρούσεις είναι η γενικευμένες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Μένουν λίγες εβδομάδες για να φτάσει στο τέλος της η φετινή χρονιά και το 2024 θεωρείται ήδη το πιο φονικό έτος για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες, με τον συνολικό απολογισμό να ξεπερνά τους 280 νεκρούς που είχαν καταγραφεί το 2023.

Σύμφωνα με τον Φλέτσερ, το 2024 ήταν επίσης «καταστροφικό» για τους πληθυσμούς που στηρίζει ο ΟΗΕ.

Γάζα, Ουκρανία, Σουδάν, Λίβανος, Συρία... το 2024 ήταν «μία από τις πιο βίαιες χρονιές της πρόσφατης ιστορίας» για τους αμάχους που βρέθηκαν εν μέσω συγκρούσεων, σημείωσε ο ΟΗΕ, και «αν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, το 2025 ενδέχεται να είναι ακόμη χειρότερο».

Ως τα μέσα του 2024 σχεδόν 123 εκατ. άνθρωποι είχαν αναγκαστεί να εκτοπιστούν λόγω της βίας και των συγκρούσεων. Πρόκειται για τη δωδέκατη συνεχή χρονιά που παρατηρείται άνοδος του αριθμού αυτού.

Παράλληλα καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή πλήττουν πολλές περιοχές, προκαλώντας τον μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών.

«Σε ό,τι αφορά τις συγκρούσεις, το πρόβλημα δεν ήταν απλώς ότι μαίνονταν τόσες συγκρούσεις την ίδια περίοδο», αλλά το γεγονός ότι αυτές πλέον διαρκούν περισσότερο, «δέκα χρόνια κατά μέσο όρο», επεσήμανε ο Φλέτσερ.

«Όσο περισσότερο διαρκούν οι κρίσεις, τόσο πιο ζοφερές είναι οι προοπτικές: το προσδόκιμο ζωής μειώνεται, τα ποσοστά εμβολιασμών καταρρέουν, η παιδεία υποφέρει, η μητρική θνησιμότητα αυξάνεται κατακόρυφα και το φάσμα του λιμού επεκτείνεται», εξήγησε.

Ο Μάικ Ράιν, επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκτίμησε από την πλευρά του ότι κάποιες χώρες εισέρχονται σε μια «μόνιμη κατάσταση κρίσης».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλείου Ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την υγεία βαριά ασθενούντων πολιτών έχει μετατραπεί σε ένα επικοινωνιακό σόου. Το κλειστό φαρμακείο του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.