Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Τα αποτελέσματα του Αρχαιολογικού Προγράμματος Μελιταίας (MELAP) παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο Δήμο Δομοκού

Τα αποτελέσματα του τρίτου έτους του Αρχαιολογικού Προγράμματος Μελιταίας (MELAP) παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στο Δήμο Δομοκού. Η εκδήλωση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων πολιτών που γέμισαν την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου και Λυκείου Δομοκού. Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώθηκε απο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και τον Δήμο Δομοκού.  

Οι διακεκριμένοι ομιλητές της εκδήλωσης επικεντρώθηκαν στα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή της ακρόπολης της αρχαίας Μελιταίας.

Οι παρουσιάσεις περιλάμβαναν ανασκαφικά δεδομένα από την ακρόπολη της Μελιταίας, πληροφορίες για το πώς τα υπολείμματα τροφής αποκαλύπτουν στοιχεία για την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα, αρχαιολογικά δεδομένα που ρίχνουν φως στη σχέση ανθρώπων και ζώων στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκε και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η ζωή και οι δράσεις πέρα από την ανασκαφή», που αναδεικνύει στιγμιότυπα από την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες της ερευνητικής ομάδας.

Χαιρετισμό στην ημερίδα εκανε ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος ευχαριστώντας τον κόσμο για την πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε μια εκδήλωση που προβάλλει τον τόπο και την ιστορία του.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Λιόλιος, αναφέρθηκε στη σημασία των ερευνών για την περιοχή, καθώς και η Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Δρ Ευθ. Καράντζαλη.

Στο χαιρετισμό της η κα Καράντζαλη τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την προώθηση της αρχαιολογικής έρευνας. Επιπλέον, αναγνώστηκε χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Ηλ. Σανίδα, ενώ οι συνδιευθύντριες του προγράμματος Δρ P. Pakkanen και κα Κ. Ψαρογιάννη απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων άρχισε με τον κ. Λάμπρο Σταυρογιάννη, υπεύθυνο των ανασκαφικών εργασιών, ο οποίος παρουσίασε τα εντυπωσιακά ευρήματα από την ακρόπολη της αρχαίας Μελιταίας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της ύστερης ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, καθώς και πλήθος κινητών ευρημάτων, όπως κεραμικά αντικείμενα, νομίσματα, λυχνάρια, ιατρικά εργαλεία και κοσμήματα. Τα ευρήματα καλύπτουν μια εκτεταμένη χρονική περίοδο από τον 6ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα μ.Χ., και συνδέονται με τη λειτουργία ενός λατρευτικού χώρου και ενός εργαστηρίου κεραμικής.

Η κα Εύη Μαργαρίτη και η κα Μαρία Παπαπάσχου παρουσίασαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας για τα φυτικά υπολείμματα που βρέθηκαν στην περιοχή. Η μελέτη των σπόρων φακής, κριθαριού και σύκων, καθώς και των υπολειμμάτων ψωμιού, αναδεικνύει σημαντικές πληροφορίες για τις καλλιέργειες και τη διατροφή στην αρχαία Μελιταία.

Ακολούθησε η παρουσίαση της κας Κατερίνας Παπαγιάννη με θέμα «Άνθρωποι και ζώα στην αρχαία Μελιταία: Η οπτική της ζωοαρχαιολογίας», όπου η ομιλήτρια ανέλυσε τη σημασία της αρχαιοζωολογίας για την ανασύνθεση του αρχαίου περιβάλλοντος και τη μελέτη των ζώων στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο κ. Λάμπρος Σταυρογιάννης και ο κ. Robin Rönnlund παρουσίασαν δύο ενεπίγραφους κιονίσκους από την αρχαία Μελιταία, οι οποίοι περιέχουν κείμενα σχετιζόμενα με απελευθερωτικές πράξεις δούλων από τη ρωμαϊκή περίοδο. Η παρουσίαση των κιονίσκων, οι οποίοι καταγράφηκαν ψηφιακά με τη μέθοδο της φωτογραμμετρίας, αναδείκνυε τη σημασία τους για την κατανόηση της ιστορίας της πόλης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας της κας. Μαρίας Γουρδουμπά, με τίτλο «Η ζωή και οι δράσεις πέρα από την ανασκαφή», η οποία παρουσίασε στιγμιότυπα από την καθημερινότητα της ερευνητικής ομάδας.

Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου και Λυκείου Δομοκού ήταν κατάμεστη από ενδιαφερόμενους πολίτες που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των ομιλητών και περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού και την ανάδειξη των νέων ευρημάτων από την αρχαία Μελιταία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς επιστημονικής έρευνας στην περιοχή.

Εκτός από το Δήμαρχο Δομοκού και τους ομιλητές της εκδήλωσης, παραβρέθηκαν επίσης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Καλημέρης Νικόλαος, Βασιλόπουλος Χαράλαμπος, Λελεντζής Γεώργιος, Λαϊνάς Ανδρέας και Πετρόπουλος Χρήστος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ζώτος Νικόλαος, Γκούβας Βασίλειος, Ιτούδης Γεώργιος, Παναγιώτου Φωτεινή και Χριστοδούλου Φιλάνθη, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων: (Δομοκού) κ. Παπιώτης Κωνσταντίνος, (Μελιταίας) Γιαννέλος Ευάγγελος, (Νέας Μάκρισης) Καρανικόλας Βασίλειος, (Νεοχωρίου) Τσαδήμας Αθανάσιος, ο πρώην Δήμαρχος Δομοκού κ. Σκλατινιώτης Παναγιώτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δομοκού κ. Τσιαβάκης Κωνσταντίνος, ο Τμηματάρχης Έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας κ. Διαμαντής Κωνσταντίνος, ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Ποταμιάς Σπύρος, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Δομοκού κα Κουνούκλα Στέλλα, ο Εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων κ. Δρόσος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελιταίας κ Τσικράς Νικόλαος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών «ΦΙΛΑΡΕΤΗ» κα Παπαντώνη Ρένα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δομοκού κα Γκούβα Φρειδερίκη και η Εκπρόσωπος του Συλλόγου Νεοχωριτών κα Αθανασία Ζαχαρή.

 

 

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Πρώτα τον παραίτησαν και μετά τον διέγραψαν ! @ Από αυτή εδώ τη στήλη σας είχαμε ενημερώσει προχθές για τις εξελίξεις στην παράταξη του Απόστολου Γκλέτσου και τα...
randomness