Κτηνοτρόφοι στα….θρανία: Εκπαιδεύονται ώστε να θωρακίσουν το ζωικό κεφάλαιο απέναντι σε επικίνδυνα λοιμώδη νοσήματα
Στη μάχη της πρόληψης για τη θωράκιση του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας έναντι των επικίνδυνων λοιμωδών νοσημάτων, που λόγω και της έντασης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης εμφανίζονται όλο και συχνότερα και στην Ελλάδα, ρίχνεται η επιστημονική κοινότητα, παρέχοντας εντελώς δωρεάν -και για πρώτη φορά -, τη γνώση της για θέματα βιοασφάλειας και μάλιστα... επί του πρακτέου.
Συγκεκριμένα, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σε συνεργασία με την επιστημονική Ελληνική Εταιρία Βιοασφάλειας ξεκινά στις 4/3 από τη Θεσσαλονίκη, τα Εργαστήρια Eνημέρωσης και Eκπαίδευσης Βιοσφάλειας (EEEB), για τους επαγγελματίες της αιγοπροβατοτροφίας στην Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
«Στόχος μας είναι να μυήσουμε τους Έλληνες κτηνοτρόφους στις καλές εκείνες πρακτικές που εφόσον ακολουθήσουν θα μπορούν να οχυρωθούν έναντι της εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων, που ναι μεν δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά μπορούν να αφανίσουν ολόκληρα κοπάδια και να σημάνουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο για την βιωσιμότητα του κλάδου, όσο και για την εθνική οικονομία», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Δρ. Σπύρος Κρήτας, επικεφαλής του αρμόδιου Εργαστηρίου.
Τα δια ζώσης ΕΕΕΒ, ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη στις 4/3 και οι επόμενοι σταθμοί είναι οι εξής: Ορεστιάδα (11/3), Αλεξανδρούπολη (12/3), Κομοτηνή (13/3), Καβάλα (14/3), Λάρισα (31/3), Λαμία (1/4), Κόρινθος (2/4) και Μεσολόγγι (3/4). Οι διαδικτυακές επιμορφώσεις θα γίνουν στις 7/4 και 9/4 και για τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν το σύνδεσμο στο email τους.
Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα μας, στο φύλλο της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου.