Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ το θέμα των γεωτρήσεων του Βοιωτικού Κηφισσού

Κατατέθηκε την Πέμπτη (13/2) στη Βουλή των Ελλήνων ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, Μανώλη Χνάρη και Γιώργου Μουλκιώτη προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία, μετά από 35 χρόνια των γεωτρήσεων της ΕΥΔΑΠ, κατά μήκος της λεκάνης απορροής του Βοιωτικού Κηφισσού. 

Μια ενεργεια που οδηγει με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση μιας αρδευόμενης έκτασης 300.000 στρεμμάτων και την έλλειψη πόσιμου νερού περίπου 50.000 κατοίκων.

«Αυτές οι επιλογές, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, δεν είναι αποδεκτές και δε θα περάσουν» δηλώνει ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Γιάννης Σταύρου, ο οποίος παραβρέθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας στην Κάτω Τιθορέα. «Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυναμεις στους φορεις και τους κατοίκους των πληττόμενων περιοχών. Είμαστε διπλα τους μεσα κι εξω απο τη Βουλή για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια λειτουργίας αυτων των γεωτρήσεων που θα αποτελέσουν ταφόπλακα για όλη τη Δυτική Λοκρίδα» δηλώνει ο κ. Σταύρου.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν:

“Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Η περιοχή του Βοιωτικού Κηφισού, που διασχίζει τα όρια των νομών Φωκίδας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υδάτινες πηγές του ποταμού για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και την ύδρευση των τοπικών κοινοτήτων. Ο Βοιωτικός Κηφισός, με τη λεκάνη απορροής του και τις γεωτρήσεις του, αποτελεί ζωτικής σημασίας πόρο για την αγροτική οικονομία, η οποία πλήττεται σοβαρά από την έλλειψη υποδομών και τη μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή.

Το 1990, η ΕΥΔΑΠ εγκατέστησε 17 γεωτρήσεις κατά μήκος της λεκάνης απορροής του ποταμού με σκοπό τη συνδρομή στην υδροδότηση της Αττικής. Παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις αυτές λειτούργησαν για πολύ σύντομο διάστημα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, πρόσφατα  ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, με σκοπό την επαναλειτουργία τους. Ωστόσο, η επαναλειτουργία αυτών των γεωτρήσεων ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή στην περιοχή του Κηφισού, καθώς το νερό που αντλείται από εκεί είναι κρίσιμο για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης.

Η ύπαρξη μιας τέτοιας απορρόφησης νερού για σκοπούς εκτός της περιοχής, χωρίς τη διασφάλιση της προστασίας των τοπικών αναγκών, μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αυξημένη ερημοποίηση και συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας στην Αττική, η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των περιοχών που πλήττονται από αυτήν και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα δικαιώματα των κατοίκων και της αγροτικής παραγωγής στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση της άρδευσης και ύδρευσης στην περιοχή του Βοιωτικού Κηφισσού, ώστε να προστατευθεί η τοπική αγροτική παραγωγή και να διασφαλιστούν οι υδάτινοι πόροι για τις τοπικές ανάγκες;;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων ώστε να διασφαλιστεί ότι η υδροδότηση της Αττικής δεν θα πραγματοποιείται εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων και της γεωργικής παραγωγής;;

3. Προβλέπεται η υλοποίηση έργων υποδομής για την ενίσχυση της άρδευσης στην περιοχή, όπως η βελτίωση των υδάτινων πόρων για γεωργικούς σκοπούς;;

4. Ποιες είναι οι προγραμματισμένες δράσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η οικονομική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής;;

5. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποτροπή ενδεχόμενης καταστροφής της τοπικής αγροτικής οικονομίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και ερημοποίησης;;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μανώλης Χριστοδουλάκης
Μανόλης Χνάρης
Γιώργος Μουλκιώτης”.

• Με την παρουσία του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίκλειας - Ελάτειας, Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων, του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Αμφίκλειας, βουλευτών, Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών Συμβούλων και εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων του Δήμου, συνεδρίασε την Τετάρτη το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, εκφράζοντας την αγωνία και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην περιοχή από τη λειτουργία των κρατικών γεωτρήσεων επιπτώσεις που, όπως τονίστηκε απ’ όλους τους ομιλητές, θα είναι καταστροφικές, τόσο για την άρδευση όσο και για την ύδρευση της περιοχής.

«Η επανεκκίνηση της λειτουργίας των κρατικών γεωτρήσεων δεν είναι απλώς ένα ακόμη πρόβλημα για τους αγρότες μας, αλλά ένας σοβαρός κίνδυνος λειψυδρίας για τον Δήμο μας και μας αφορά όλους» δηλώνει η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή, ενώ προγραμματίζουν κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΕΥΔΑΠ δεν αναθεωρήσει το σχεδιασμό.

«Εάν λειτουργήσουν αυτές οι γεωτρήσεις θα είναι ταφόπλακα για την περιοχή μας, γι’ αυτό και ζητάμε τη στήριξη της Περιφέρειας για να κάνουμε τον αγώνα και να προσπαθήσουμε να ματαιώσουμε αυτό το εγχείρημα», τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Ντάλας, ο οποίος συμμετέχει και στην Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Ζελιαναίος ζήτησε από τους βουλευτές και τους αντιπεριφερειάρχες να στηρίξουν τον αγώνα της Δημοτικής Αρχής γιατί, όπως είπε, «αν πατηθεί το κουμπί και οι γεωτρήσεις μπουν σε λειτουργία θα είναι πολύ αργά».

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness