Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Στο τραπέζι η αύξηση των πόρων για πυροπροστασία των Δήμων και η αλλαγή των κριτηρίων κατανομής τους;

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει την ανάγκη μεγαλύτερης ενίσχυσης των Δήμων για την πυροπροστασία γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των χρημάτων που δίδονται στην Αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχοντας πλήρη γνώση των αναγκών των δήμων, προτίθεται να επιδιώξει την αύξηση των πόρων που κατανέμονται για δράσεις πυροπροστασίας το 2025. Με απόλυτη επίγνωση των απαιτήσεων που συνεπάγεται η προστασία των τοπικών κοινωνιών, η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι οι δήμοι πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένοι, ειδικά ενόψει της κλιματικής αλλαγής που αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών.

Η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για πυροπροστασία ανέρχεται σήμερα σε 30 εκατ. ευρώ, ποσό που κατανέμεται βάσει κριτηρίων τα οποία είχαν θεσπιστεί πριν την ψήφιση από όταν οι δήμοι ήταν 1.034. Ωστόσο, ΄όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το υφιστάμενο πλαίσιο έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις όπου δήμοι δεν έλαβαν καμία χρηματοδότηση κάποια χρονιά.

Για το 2025, η ΚΕΔΕ σύμφωνα με πηγές θα προτείνει την αύξηση του συνολικού ποσού στα 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 30 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν το 2024, ενώ τα επιπλέον 10 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν λαμβάνοντας υπόψη την έκταση κάθε δήμου.

Τα κριτήρια κατανομής

Η ΚΕΔΕ μάλιστα, αναμένεται για μια ακόμη φορά να συνδράμει με την παρέμβαση της αναφορικά στον τρόπο κατανομής των πόρων πυροπροστασίας των δήμων αυτή την φορά, που θα ήταν ωφέλιμο  να βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν:

  • Επικινδυνότητα περιοχής: Χαρτογράφηση επικινδυνότητας από δασικές πυρκαγιές, λαμβάνοντας υπόψη ιστορικά δεδομένα, δασική κάλυψη και κλιματολογικές συνθήκες.
  • Έκταση δασικών και αγροτικών εκτάσεων: Το ποσοστό δασικής κάλυψης, οι προστατευόμενες περιοχές (Natura 2000, εθνικοί δρυμοί), αλλά και η πληθυσμιακή κατανομή σε περιοχές υψηλού κινδύνου.
  • Πληθυσμός και οικιστική ανάπτυξη: Ο αριθμός των μόνιμων και εποχικών κατοίκων, η αυθαίρετη δόμηση και η τουριστική ανάπτυξη σε δασικές περιοχές.
  • Υποδομές πυροπροστασίας: Η ύπαρξη πυροσβεστικών σταθμών, μέσων και σχεδίων πολιτικής προστασίας.
  • Ιστορικό και συχνότητα πυρκαγιών: Προηγούμενες καταστροφές, συχνότητα πυρκαγιών και αιτίες εκδήλωσής τους.
  • Σχέδια πρόληψης και ετοιμότητας: Η υλοποίηση αντιπυρικών έργων, όπως καθαρισμοί δασικών εκτάσεων και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Η ΚΕΔΕ επίσης θα υποστηρίξει ότι λόγω της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου, η εκταμίευση των πόρων πρέπει να γίνει άμεσα. Ο στόχος είναι οι δήμοι να έχουν στη διάθεσή τους τα αναγκαία κονδύλια εγκαίρως, ώστε να προχωρήσουν σε δράσεις πρόληψης και ετοιμότητας, κάτι που είναι αυτονόητο σε κάθε περίπτωση.

Όπως έχει δείξει η ιστορία, οι δήμοι έχουν κληθεί να διαχειριστούν μεγάλες καταστροφές και πιθανότατα θα κληθούν ξανά στο μέλλον, ειδικά καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τα φαινόμενα πυρκαγιών. Η ενίσχυσή τους με επαρκείς πόρους δεν είναι απλώς προτεραιότητα αλλά επιτακτική ανάγκη για την προστασία των τοπικών κοινωνιών και του φυσικού περιβάλλοντος.

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR 
 

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness