Με εκατοντάδες μετασεισμούς συνεχίζεται η «ακολουθία» των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη - Ανησυχεί η «συνέχεια του ρήγματος ανατολικά»
Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία από την ισχυρή δόνηση των 6,2 βαθμών χτες στις 12:49 μ.μ. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 284 μετασεισμοί. Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός σημειώθηκε στις 7:19 το πρωί εντάσεως 4,1 βαθμών, σύμφωνα με το AFAD.
Ο μεγαλύτερος μετασεισμός, μεγέθους 5,9 βαθμών είχε σημειωθεί χτες στις 12:51 μ.μ.Αρκετοί κάτοικοι, κυρίως στα δυτικά προάστια της Κωνσταντινούπολης -Αβτζιλάρ, Εσένγιουρτ, Γενί Μπόσνα, Μπαχτσελίεβλερ, Μπεϊλίκντουζου- επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα σε σκηνές και αυτοκίνητα σε ανοικτούς χώρους και πάρκα. Η πλειονότητα ωστόσο των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης πέρασε τη νύχτα στα σπίτια τους.
Διχασμένοι είναι οι Τούρκοι σεισμολόγοι όσον αφορά την εξέλιξη που θα έχει η χθεσινή σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ. Το θέμα αυτό άλλωστε είναι που κυριρχεί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, αφού οι επιπτώσεις της χθεσινής δόνησης δεν κρίνονται σημαντικές με δεδομένο το μέγεθός της.
Αρκετοί σεισμολόγοι, με κυριότερο τον εξόχως τηλεοπτικό Νατζί Γκιορούρ, εκφράζουν την άποψη ότι ο σεισμός αυτός είναι «προάγγελος» του μεγάλου σεισμού της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ που αναμένεται στην ίδια περιοχή και ο οποίος θα εκλύσει -αν και όποτε συμβεί- δέκα φορές περισσότερη ενέργεια.
Κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η συνέχεια του ρήγματος προς τα ανατολικά και μέχρι το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό του 1999 δεν έχει «σπάσει» ακόμη και ότι ο χθεσινός σεισμός δημιουργεί τάσεις που όταν φτάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο θα δώσουν νέο σεισμό. Το πότε θα γίνει αυτό ωστόσο παραμένει αναπάντητο.
Οι περισσότεροι σεισμολόγοι συμφωνούν επίσης στο γεγονός ότι υπάρχει μία κλιμακωτή εξέλιξη που λαμβάνει χώρα σε βάθος χρόνου και ότι τα χθεσινά 6,2 Ρίχτερ είναι συνέχεια των 5,8 Ρίχτερ που έδωσε το ίδιο ρήγμα το 2019.
Από την άλλη, άλλοι σεισμολόγοι εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι και υποστηρίζουν ότι τα 6,2 Ρίχτερ είναι ένας ισχυρός σεισμός που εκτονώνει προσώρας τη συσσωρευμένη ενέργεια σε ένα ρήγμα που είχε να δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και 250 χρόνια.
Σημειώνεται ότι οι σεισμολόγοι χωρίζουν τον βόρειο κλάδο του τμήματος του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας που διέρχεται από τη Θάλασσα του Μαρμαρά σε τρία κομμάτια. Το ανατολικό τμήμα είναι εκείνο που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών το 1999, το δυτικό τμήμα που φθάνει μέχρι τον Κόλπο του Ξηρού στην Ανατολική Θράκη και βγαίνει στο Βόρειο Αιγαίο, είχε δώσει έναν ανάλογου μεγέθους σεισμό το 1912, ενώ το κεντρικό τμήμα είναι αυτό που βρισκόταν σε ύπνωση και έδωσε τον χθεσινό σεισμό.
Σε σύσκεψη και συνάντηση με πολίτες ο Ερντογάν
Σήμερα νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της ΤουρκίαςΡετζέπ Ερντογάν συμμετείχε σε σύσκεψη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με τον σεισμό των 6,2 βαθμών στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Μετά τη σύσκεψη ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνονται για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις του σεισμού. «Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε απώλειες ζωών. Ως κράτος είμαστε σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο» τόνισε.
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Κωνσταντινούπολης, ο δήμαρχος της οποίας και πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, βρίσκεται στη φυλακή.
Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάn συναντήθηκε με πολίτες σε καφετέρια της περιοχής Κιαγιτχανέ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Συνομίλησε μαζί τους και πήρε πρωινό τσάι.