Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

Κλιμακώνεται η ένταση Ινδίας- Πακιστάν μετά την αιματηρή επίθεση σε τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ

Ο ΟΗΕ κάλεσε την Ινδία και το Πακιστάν να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» έπειτα από δύο ημέρες στη διάρκεια των οποίων κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, με απελάσεις διπλωματών, αναστολές θεωρήσεων εισόδου και κλείσιμο συνοριακών περασμάτων, ενδεχόμενο πρελούδιο μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης, όπως εκτιμούν ειδικοί.

Μετά την επίθεση της Τρίτης στο ινδικό Κασμίρ, που κόστισε τη ζωή σε 26 πολίτες, η κυβέρνηση στο Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι στηρίζει και υποθάλπει ισλαμιστές αντάρτες, με Πακιστάν να απορρίπτει τις «παράλογες» κατηγορίες και να ζητεί αποδείξεις.

Οι δύο γειτονικές χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και έχουν ήδη εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 1947, έχουν αρχίσει να υιοθετούν σειρά τιμωρητικών μέτρων η μία εναντίον της άλλης.

Το 2019 φονική επίθεση εναντίον οχηματοπομπής Ινδών στρατιωτικών είχε καταλήξει στην ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας και του Πακιστάν. Ο πιλότος ενός ινδικού πολεμικού αεροσκάφους είχε αιχμαλωτιστεί, όμως στη συνέχεια παραδόθηκε στο Νέο Δελχί: ένα επεισόδιο το οποίο οι Πακιστανοί αξιωματούχοι δεν σταματούν να υπενθυμίζουν από την Τρίτη.

Πολλοί ειδικοί αναμένουν τη στρατιωτική απάντηση του Νέου Δελχί, με τον αναλυτή Πραβίν Ντόνθι του International Crisis Group (ICG) να εκφράζει την ανησυχία ότι η επίθεση στο Κασμίρ «θα επαναφέρει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στις πιο σκοτεινές τους στιγμές».

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΗΕ ζήτησε και από τις δύο πλευρές «μια ειρηνική επίλυση».

«Καλούμε τις δύο κυβερνήσεις (...) να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί», δήλωσε χθες Πέμπτη το βράδυ στους δημοσιογράφους ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

Όμως τόσο το Νέο Δελχί όσο και το Ισλαμαμπάντ έχουν να αντιμετωπίσουν και την κοινή γνώμη σε ένα φορτισμένο κλίμα στο οποίο τα μέσα ενημέρωσης της μίας χώρας κατηγορούν την άλλη για όλα τα δεινά, επιρρίπτοντας σε εκείνη την κλιμάκωση της έντασης.

Χθες, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την επίθεση της Τρίτης στο ινδικό Κασμίρ, -- της πιο φονικής εναντίον πολιτών από το 2000 σε αυτή την ινδική περιοχή όπου ζουν κυρίως μουσουλμάνοι-ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δεν μάσησε τα λόγια του.

«Το λέω σε όλο τον κόσμο: η Ινδία θα κυνηγήσει, θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τους τρομοκράτες και αυτούς που τους στηρίζουν. Θα τους κυνηγήσουμε ως την άκρη της γης», τόνισε ο Μόντι στην πρώτη του δημόσια αντίδραση μετά την πολύνεκρη επίθεση.

Πολλοί ξένοι ηγέτες εξέφρασαν στον Μόντι τα συλλυπητήριά τους, ενώ οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν ότι βρίσκονται «στο πλευρό της Ινδίας».

Την Τετάρτη ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρανζάθ Σινγκ απείλησε με αντίποινα «αυτούς που οργάνωσαν (την επίθεση) κρυφά», μια αναφορά στο Πακιστάν.

Ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας απάντησε: «Η Ινδία διεξάγει έναν πόλεμο χαμηλής έντασης εναντίον μας και αν θέλουν να ανεβάσουν τους τόνους, είμαστε έτοιμοι. Προκειμένου να προστατεύσουμε τη γη μας δεν θα υποκύψουμε σε καμία διεθνή πίεση», υπογράμμισε ο Καουάζα Ασίφ.

Την Τετάρτη η Ινδία άνοιξε τον χορό των κυρώσεων ανακοινώνοντας σειρά διπλωματικών μέτρων εις βάρος του Πακιστάν, που έχουν κυρίως συμβολική σημασία. Μεταξύ αυτών είναι η αναστολή της στρατηγικής συνθήκης με το Ισλαμαμπάντ που αφορά τους υδάτινους πόρους της λεκάνης του Ινδού ποταμού, το κλείσιμο του βασικού συνοριακού σταθμού με το Πακιστάν και την ανάκληση διπλωματών.

Έπειτα από μια σπάνια συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, το Πακιστάν απάντησε με αντίστοιχα αντίμετρα.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Τρίτης.

Η αστυνομία στο ινδικό Κασμίρ έδωσε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα πορτρέτα των τριών φερόμενων ως δραστών, ενώ πρόσθεσε ότι προσφέρει αμοιβή 2 εκατ. ρουπίες (περισσότερα από 20.000 ευρώ) για οποιαδήποτε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο από τους υπόπτους είναι Πακιστανοί, μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Λασκάρ -ε - Τάιμπα με έδρα το Πακιστάν. Η οργάνωση αυτή φέρεται να ευθύνεται για τις τζιχαντιστικές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν στη Μουμπάι (Βομβάη) τον Νοέμβριο του 2008 και προκάλεσαν τον θάνατο 166 ανθρώπων.

Το Κασμίρ χωρίστηκε το 1947 μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Έκτοτε οι δύο χώρες εξακολουθούν να διεκδικούν την κυριαρχία του συνόλου της περιοχής.

Από το 1989 οι συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και του ινδικού στρατού έχουν κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή.

Εξάλλου χθες Πέμπτη ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών στη Μπασαντγκάρχ, ανακοίνωσε ο ινδικός στρατός.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.