Μπάτσου και Χαλιορής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η Παιανία μειώνει την πίεση στις εγκαταστάσεις της Αττικής - Το ΟΑΚΑ πρέπει να εξελιχθεί σε τοπόσημο της Ελλάδας»
Το Ολυμπιακό σύμβολο της Παιανίας αναγεννήθηκε και μετά από χρόνια εγκατάλειψης, επανέκτησε τη θέση που του αξίζει στον χάρτη του ελληνικού αθλητισμού. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της περιοχής κατασκευάστηκαν το 2002 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και το προπονητικό αυτό κέντρο αποτέλεσε για μία περίοδο σημείο αναφοράς για τον ελληνικό στίβο και το βόλεϊ. Ωστόσο, στα χρόνια που ακολούθησαν απουσίασε η ουσιαστική μέριμνα και συντήρηση, οδηγώντας τις εγκαταστάσεις σε σταδιακή φθορά και στερώντας από τις νέες γενιές αθλητών έναν πολύτιμο χώρο άθλησης και προετοιμασίας.
Η επίσκεψη (2/5) του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις εγκαταστάσεις, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να επενδύσει ξανά στον αθλητισμό και στις υποδομές που τον υποστηρίζουν. Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακαίνισης σε εξέλιξη και την ενεργή συμμετοχή του ΟΑΚΑ και της Lamda Development, οι εγκαταστάσεις αναμορφώνονται πλήρως, με στόχο να λειτουργήσουν ως ένα σύγχρονο προπονητικό και εκπαιδευτικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.
Για την επαναλειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων μίλησαν από κοινού στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) η διοίκηση και η γενική διεύθυνση του ΟΑΚΑ, που έχει και την εποπτεία της Ολυμπιακής εγκατάστασης της Παιανίας.
Συγκεκριμένα, ο λόγος δόθηκε στην Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Ιωάννα Μπάτσου και στον Συντονιστή Γενικό Διευθυντή του, Κωνσταντίνο Χαλιορή, οι οποίοι αναφερόμενοι στην επένδυση υπογράμμισαν ότι η Παιανία γίνεται ξανά σημείο εκκίνησης για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού!
Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν από κοινού στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
1. Τι σημαίνει για τον ελληνικό αθλητικό η επαναλειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Παιανίας;
«Η επαναλειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων Παιανίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό και πολυεπίπεδο γεγονός για τον ελληνικό αθλητισμό. Οι εγκαταστάσεις της Παιανίας ήταν κάποτε από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα. Η επαναλειτουργία τους σηματοδοτεί την επαναφορά ενός σημαντικού αθλητικού πόλου με πλήρεις υποδομές για προπονήσεις και αγώνες. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου αλλά και τα ερασιτεχνικά σωματεία θα έχουν πλέον πρόσβαση σε κατάλληλους χώρους προπόνησης, μειώνοντας την πίεση στις ήδη υπερφορτωμένες εγκαταστάσεις της Αττικής».
2. Η ξιφασκία απέκτησε στην Παιανία το δικό της «σπίτι». Τι σημαίνει αυτό για ένα άθλημα που μας έχει «καλομάθει» στις επιτυχίες;
«Η απόκτηση μόνιμης έδρας για τη ξιφασκία στην Παιανία αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για ένα άθλημα που, αν και λιγότερο προβεβλημένο, έχει χαρίσει στην Ελλάδα σημαντικές διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Ενα σταθερό προπονητικό κέντρο παρέχει καλύτερες συνθήκες προετοιμασίας για αθλητές και προπονητές, συμβάλλοντας στην περαιτέρω επαγγελματοποίηση του αθλήματος. Είναι και μια συμβολική δικαίωση για τους ανθρώπους του χώρου (αθλητές, προπονητές, διοίκηση), που πέτυχαν και διακρίθηκαν σε δύσκολες συνθήκες, δίχως τακτικές υποδομές».
3. Ποια άλλα αθλήματα θα φιλοξενηθούν στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Παιανίας, εκτός της ξιφασκίας και του στίβου;
«Εκτός από την ξιφασκία και τον στίβο, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις της Παιανίας θα φιλοξενηθούν και άλλα αθλήματα σταδιακά. Αυτό θα προκύψει με βάση τον συνολικό σχεδιασμό της ανάπλασης και όλα όσα πρόκειται να προβλεφθούν σε αυτόν. Σίγουρα θα κατασκευαστούν ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις για την κάλυψη των αναγκών του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού και όχι μόνο. Παράδειγμα υπάρχει η σκέψη για κατασκευή Ανοιχτού θεάτρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ο σχεδιασμός αυτός αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού και πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες των Εθνικών ομάδων όσο και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής. Η ολοκλήρωση των έργων αναμένεται πριν από το τέλος του 2026, με στόχο την πλήρη λειτουργία των εγκαταστάσεων».
4. Πόσο σημαντική ήταν η προσφορά της Πολιτείας για τη δημιουργία του;
«Η προσφορά της Πολιτείας για την αναβάθμιση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην Παιανία ήταν καθοριστική και πολυδιάστατη. Χωρίς κρατική πρωτοβουλία, χρηματοδότηση και πολιτική βούληση, ένα τέτοιο έργο θα παρέμενε ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο ή θα συνέχιζε να παρακμάζει, όπως συνέβη με πολλές άλλες εγκαταστάσεις μετά το 2004.
Η παρέμβαση της Πολιτείας, Έδωσε νέα ζωή σε εγκαταστάσεις υψηλής αξίας, που βρίσκονταν σε αχρηστία. Έστειλε μήνυμα στήριξης στον ερασιτεχνικό και υψηλού επιπέδου αθλητισμό. Δημιούργησε ένα πλαίσιο σταθερότητας και προοπτικής, ιδιαίτερα για αθλήματα όπως η ξιφασκία που αποκτούν πλέον σύγχρονη στέγη. Αποκατέστησε την εμπιστοσύνη μεταξύ αθλητικών φορέων και κράτους, δείχνοντας πως υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ολυμπιακών υποδομών. Η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς τεχνική ή λειτουργική - είναι και βαθιά συμβολική για την αναγέννηση του αθλητισμού στη χώρα».
5. Η ανακαίνιση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Παιανίας, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΟΑΚΑ, έρχεται λίγες ημέρες μετά την επαναλειτουργία του εργομετρικού κέντρου στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών. Ποια είναι η μέχρι σήμερα ανταπόκριση και ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους αθλητές που το χρησιμοποιούν;
«Η ανακαίνιση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στην Παιανία και η πρόσφατη επαναλειτουργία του εργομετρικού κέντρου στο ΟΑΚΑ έχουν προκαλέσει θετική ανταπόκριση από την αθλητική κοινότητα. Οι αθλητές εκφράζουν ικανοποίηση για τις βελτιωμένες συνθήκες προπόνησης, τονίζοντας ότι οι αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις ενισχύουν την ψυχολογία τους και συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοσή τους. Συνολικά, οι αθλητές και οι προπονητές εκτιμούν τις αναβαθμισμένες υποδομές ως σημαντικό βήμα για την ενίσχυση του ελληνικού αθλητισμού και την προετοιμασία για μελλοντικές επιτυχίες».
Κλείνοντας, η πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Ιωάννα Μπάτσου, απέστειλε το δικό της μήνυμα για το γενικότερο πλάνο αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, τονίζοντας: «Το γενικότερο πλάνο αναβάθμισης του ΟΑΚΑ δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο· είναι μια επένδυση στο μέλλον του ελληνικού αθλητισμού. Με σεβασμό στην ιστορία και βλέμμα στο αύριο, το ΟΑΚΑ ξαναγίνεται το «σπίτι» που αξίζουν οι Έλληνες αθλητές - ένας χώρος έμπνευσης, προόδου και διακρίσεων. Το ΟΑΚΑ μπορεί -και πρέπει- να εξελιχθεί σε τοπόσημο της σύγχρονης Ελλάδας. Δεν είναι μόνο ένα αθλητικό συγκρότημα, είναι σύμβολο Ολυμπιακής κληρονομιάς, αρχιτεκτονικής και συλλογικής μνήμης. Με τη σωστή διαχείριση, εξωστρέφεια και αξιοποίηση, μπορεί να μετατραπεί σε έναν ζωντανό κόμβο αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης, ανοιχτό στους πολίτες και αναγνωρίσιμο διεθνώς. Θα ήθελα πολύ στο άμεσο μέλλον να δω το ΟΑΚΑ σε τουριστικούς- ταξιδιωτικούς οδηγούς ως σημείο ενδιαφέροντος για επισκέπτες από όλο το κόσμο».
ΠΗΓΗ ΑΠΕ