Mειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ
Μειώθηκε στα 119,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας που παρέχει το ευρωσύστημα (δηλαδή απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLΑ) από 121,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου).
Πιο αναλυτικά, η χρηματοδότηση από το μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 82,8 δισ. ευρώ από 82,4 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περιορίστηκε στα 36,6 δισ. ευρώ από 39 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποδεσμευθεί η υπεσχημένη χρηματοδότηση»
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποδεσμευθούν τα υπεσχημένα κεφάλαια, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Υβ Μερς, σε συνέντευξη που έδωσε στο χθεσινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Les Echos, ενώ τόνισε ότι τον Δεκέμβριο θα αποφασίσει η ΕΚΤ αν θα λάβει νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ερωτηθείς, αν σχετικά με την Ελλάδα πρέπει να υπάρχει ανησυχία ότι θα εμφανισθεί και πάλι η κρίση που είδαμε στα μέσα του έτους και πώς θα αντιδρούσε η ΕΚΤ, ο Μερς απάντησε: «Ζητήσαμε από την Ελλάδα να υιοθετήσει έναν μεγάλο αριθμό μέτρων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Φαίνεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να δυσκολεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έγιναν, είναι πεπεισμένοι ότι θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για να αποδεσμευθούν τα υπεσχημένα κεφάλαια. Η ΕΚΤ δεν παίρνει πολιτική θέση στο θέμα. Ακολουθεί κανόνες που είναι διαφανείς και δημόσιοι».
Στην ερώτηση, αν η Πορτογαλία, που βρίσκεται σε πολιτική κρίση, θα μπορούσε να γίνει «νέα Ελλάδα», ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε ότι «δεν μπορεί να συγκρίνονται οι δύο αυτές χώρες», προσθέτοντας: «Κάθε μία έχει τις δικές της εμπειρίες. Στην ΕΚΤ, σεβόμαστε όλες τις κυβερνήσεις, εφόσον εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει εκ μέρους των χωρών τους. Αυτό ισχύει για την Πορτογαλία και όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
Αναφερόμενος στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο Μερς δήλωσε: «Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι από ότι συνέβη στο Παρίσι. Αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις σκότωσαν και τραυμάτισαν εκατοντάδες ανθρώπους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, τη συμπάθεια μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων».
Στην ερώτηση, εάν η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι αρκετά εύθραυστη για να δικαιολογήσει τη λήψη νέων μέτρων από την ΕΚΤ, ο Μερς απάντησε: «Περιμένουμε να δούμε τις προοπτικές για το 2017 στην αναθεώρηση των μακροοικονομικών προβλέψεων των στελεχών του Ευρωσυστήματος. Στην τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε στην ανάγκη επανεξέτασης, τον Δεκέμβριο, του βαθμού χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και θα αποφασίσουμε, αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω δράση ή όχι. Η συζήτηση θα είναι πολύ λεπτομερής και είναι σημαντικό να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες».
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για το αν θα ληφθούν νέα μέτρα τον Δεκέμβριο, απαντώντας σε σχόλιο της εφημερίδας ότι αρκετοί διοικητές κεντρικών τραπεζών έχουν μιλήσει υπέρ της υιοθέτησης νέων μέτρων. «Η συζήτηση θα γίνει στο Διοικητικό Συμβούλιο, όχι δημόσια», είπε.
(ΑΠΕ)