Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

''Η Νέα Άμπλιανη Λαμίας'' : Ενα βιβλίο γεμάτο συγκινήσεις, συναισθήματα και αναμνήσεις !

Του Χρήστου Αλεξανδρή

Γεμάτη συγκινήσεις, συναισθήματα και αναμνήσεις ηταν σήμερα η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων στην εκδήλωση παρουσίασης του εξαιρετικού βιβλίου του Κώστα Μπαλωμένου και Γεωργίου Στεφανή ''Η Νέα Άμπλιανη Λαμίας''. Πρόκειται για την ιστορία ενός κόσμου που ξεκίνησε απο ενα ορεινό χωριό της Ευρυτανίας για να γράψει τη δική του ιστορία στο διάβα των δεκαετιών, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια του στην οικονομία, τις επιστήμες, τις τέχνες,  τα γράμματα, τον πολιτισμό και την κοινωνία. Είναι η ιστορία απλών καθημερινών ανθρώπων που ξεχώρισαν για τον δυναμισμό τους και διακρίθηκαν για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη τους. Ακολουθώντας για δεκάδες χρόνια τις ιδιες διαδρομές εγκαταστάθηκαν τελικά στην Νέα Αμπλιανη Λαμίας, εχτισαν τα πετρόχτιστα σπίτια τους, πρόκοψαν και δημιούργησαν πολιτισμό, χωρίς μέχρι σήμερα να εχουν καταγραφεί αυτές οι ψηφίδες σύγχρονης τοπικής ιστορίας. Το βιβλίο που εγραψε ο συμπολίτης μας Κώστας Μπαλωμένος με τη βοήθεια του Γιώργου Στεφανή ''ερχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό '' οπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης συγχαίροντας τους συγγραφείς και τον δραστήριο Επιμορφωτικό Σύλλογο της Αμπλιανης .

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο  Δήμος Λαμιέων και ο Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέας Άμπλιανης «Η Αγία Παρασκευή» .

Μίλησαν ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου καθηγητής Βαγγέλης Στεφανής , η κοινωνιολόγος  Νανά Κουτσονίκα,  ο φυσικός και συγγραφέας του βιβλίου  Κωνσταντίνος Μπαλωμένος ,  η καθηγήτρια Πληροφορικής Χριστίνα Προσμίτη και η πρόεδρος του Επιμορφωτικού -Εξωραιστικού Συλλόγου Μήνα Γαληροπούλου .

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας στους συγγραφείς του βιβλίου, Κωνσταντίνο Μπαλωμένο και Γεώργιο Στεφανή και βράβευση του διατελέσαντος πρώτου Δ.Σ. του Συλλόγου κατά το 1974-1975. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης  ο Αντιπεριφερειάρχης Θύμιος Καραίσκος  ο βουλευτής Θανάσης Μιχελής,  ο ιερέας της εκκλησίας της Αμπλιανης Λαμίας και ο καθηγητής Ντίνος Τσαμαδιάς . Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Φθιώτιδας Αποστόλης Καραναστάσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας Ζαχαρίας Χαλβαντζής, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Ρούλιας, Βίβιαν Αργύρη, Γιώργος Λάμπρου και Στέλιος Καραγιάννης και πλήθος κόσμου .Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση στην εντυπη εκδοση της εφημερίδας '' Λαμιακός Τυπος ''που θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 16 Οκτωβρίου .

Φωτογραφίες

    

 

Απόψεις

Γράφει οΧ.Τ. ο Βιτ’λιώτης ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΑΣΧΗΜΗ Κουράγιο λέξη άσχημηΜασιέται στις κηδείεςΚαι γίνηκε διάσημηΑπ’ τις λαθροληστείες.Της αγοράς ποιος κοίταξεΤα...
randomness