Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Win win συμφωνία κράτους - εκκλησίας

«Είμαι βέβαιος ότι την ίδια απάντηση θα δώσουν η ζωή και ο χρόνος στους επικριτές της Συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Πολλοί στέκονται στον αδιαμφισβήτητο θετικό συμβολισμό που περιέχει η Συμφωνία. Από μόνος του ο συμβολισμός -το γεγονός δηλαδή ότι ανατρέπεται στην συνείδηση του πολίτη ο ασφυκτικός εναγκαλισμός κράτους εκκλησίας με τις επιπτώσεις του στο φαντασιακό του πολίτη- έχει την αυτοτελή του αξία. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για αυτή, την πολύ σημαντική παράμετρο που αποτελεί νίκη του κράτους και όλων όσοι πασχίζουν για αυτήν»: αυτά σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα thecaller.gr ο Νίκος Μπίστης.

«Η Συμφωνία», υποστηρίζει, «έχει και άμεσες ή έστω μεσοπρόθεσμες πρακτικές διαστάσεις που την καθιστούν win win Συμφωνία. Όσοι νομίζουν ότι αυτή την στιγμή, με το συντηρητικό ρεύμα που σαρώνει την Ευρώπη, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια διαφορετική από αυτήν την αμοιβαία επωφελή συμφωνία- θα επιζητούσαν δηλαδή ένα προϊόν μετωπικής αντιπαράθεσης - κάνουν λάθος. Και νομίζω ότι το ξέρουν αλλά η ανάγκη να αντιπαρατεθούν πάση θυσία με τον ΣΥΡΙΖΑ καθορίζει τις προτεραιότητες τους.

«Αδυνατώ, λοιπόν, να κατανοήσω, μερικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από αβάσταχτη ελαφρότητα», αναφέρει σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Ν. Μπίστης. «Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από κόμματα που στα Συνέδρια τους απέφυγαν επιμελώς να θέσουν - ακόμα και ως απώτερο διακηρυκτικό στόχο - τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Να υπενθυμίσουμε δε σε όλους ότι η σχέση του κατώτερου κλήρου με τους μητροπολίτες είναι θέμα της εκκλησίας και όχι του κράτους. Πόσο μάλλον των κομμάτων. Ορισμένες δε από τις διαμαρτυρόμενες Ενώσεις Κληρικών κλπ αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια την αιχμή του δόρατος του σκοταδισμού. Η ΝΔ εμφανώς αμήχανη στην ανακοίνωση της θεωρεί ότι ο Τσίπρας με καθυστέρηση - λόγω των ιδεοληψιών του - ήρθε στις δικές της θέσεις. Αβίαστα προκύπτει το ερώτημα. Αυτήν, που για χρόνια κυβέρνησε, τι την καθυστέρησε και την οδήγησε στην απόλυτη απραξία; Μήπως οι ιδεοληψίες και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός μεγάλου μέρους του στελεχικού της δυναμικού και της εκλογικής της βάσης; Όλων αυτών που ανατρίχιασαν στην προοπτική του ουδετερόθρησκου κράτους και επιδόθηκαν σε επιχείρηση εκφοβισμού και φανατισμού των πιστών με αστειότητες για τον σταυρό στην σημαία και τα Χριστούγεννα; Δεν είναι εύκολο να πατά σε δυο βάρκες. Και σε αυτήν της λογικής και σε αυτήν του φανατισμού.

Επίσης σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εύκολο να μιλήσουν κάποιοι πειστικά για επικοινωνιακά κόλπα, για την αλλαγή της ατζέντας κλπ. Θα το κάνουν βέβαια αλλά το λάδι αυτής της επιχειρηματολογίας σώνεται. Είναι υποχρεωμένοι να μιλήσουν επί της ουσίας», καταλήγει ο Ν. Μπίστης. 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

    

 

randomness