Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ιστορική Διαδρομή στο Γοργοπόταμο την Κυριακή 18 Νοεμβρίου

Στις 25 Νοεμβρίου 1942 εκατόν πενήντα αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. με τον Άρη Βελουχιώτη, εξήντα αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και δώδεκα ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της βρετανικής S.O.E. ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Ήταν η πρώτη μεγάλη επιχείρηση της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης που συνδεόταν με το συμμαχικό αντιφασιστικό αγώνα στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μνήμες αντίστασης θα ξαναζωντανέψουν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στα πλαίσια της ιστορικής διαδρομής του Γοργοποτάμου . Οι συνοδοιπόροι της ιστορικής εκδήλωσης που διοργανώνουν ο Δήμος Λαμιέων και το  Σωματείο «Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης» 1940-1950 , θα εχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν  πώς σχεδιάστηκε μία από τις σπουδαιότερες στιγμές αντιστασιακής δράσης κατά των κατακτητών , πώς εκτελέστηκε η κορυφαία ενέργεια δολιοφθοράς στην κατεχόμενη Ελλάδα και ταυτόχρονα να μάθουν για τους πρωταγωνιστές, τις δυσκολίες, τον αντίκτυπο της μάχης, τα αντίποινα των κατακτητών και τις μεταπολεμικές περιπέτειες του εορτασμού της επετείου.

Η μετακίνηση θα είναι  δωρεάν με λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ , με αφετηρία την Πλατεία Πάρκου (μπροστά στο Public) στις 10.30 το πρωί της Κυριακής .

Την  ιστορική επιμέλεια της εκδήλωσης εχει η Βασιλική Λάζου, Δρ. Ιστορίας, διδάσκουσα ΑΠΘ, και ο Πάνος Σωτηρίου, ΜΔΕ Ιστορίας.

Στην Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν οι  Λεωνίδας Κωστόπουλος, Κατερίνα Μαλλίνα, Χαρά Παρμενοπούλου, Βασίλης Τεμπέλης, Μένιος Τσακωνίτης, Ντίνα Τσούμα, Πάρης Φούντας

Στην διαδρομή αφηγήσεις θα κάνουν οι  Στέλλα Αλεξανδρή, Γιώτα Γάκη, Γεωργία Καλλέργη από την ομάδα «Ιστορίες με τ’ αδράχτι». Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι τοΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Αρχεία Ν. Φθιώτιδας , ο Σύλλογος Νεολαίας Γοργοποτάμου, ο Χιονοδρομικός και Ορειβατικός Όμιλος Λαμίας, Όμιλος Φίλων του Δάσους και Φίλοι των ΑΣΚΙ .

    

 

randomness