Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αντ. Μπαλωμένακης: Ο κ. Πάσχας είχε εξαιρετικά μεγάλη δύναμη μέσα στην Τράπεζα

«Ο κ. Πάσχας είχε εξαιρετικά μεγάλη δύναμη μέσα στην Τράπεζα», σημειώνει ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επαναφέροντας στο προσκήνιο την κατάθεση του ανώτατου στελέχους της Τράπεζας της Ελλάδας, με την ιδιότητα του Διευθυντή Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδας, στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε πολιτικά κόμματα και εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο βουλευτής και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής διατυπώνει, μέσω του Πρακτορείου, το ερώτημα αν όλες οι έρευνες της εποπτικής αρχής γίνονταν αμερόληπτα και με αντικειμενικά κριτήρια. Και ο κ. Μπαλωμενάκης προσθέτει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «ο έλεγχος ήταν χαλαρός και θα έλεγα εγώ προσωπικά ότι έκλειναν και το μάτι σε δανειοδοτήσεις -διότι το χρήμα έπρεπε να κυκλοφορήσει- οι οποίες δανειοδοτήσεις δεν ήταν απολύτως σύμφωνες με το γράμμα και το πνεύμα των οδηγιών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος». Και συμπεραίνει, «την εποχή αυτή που ο μέσος πολίτης δοκιμάζεται από την αδυναμία του να πληρώσει τα δάνεια και γίνονται ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, αυτά είναι σκάνδαλα, είναι σκανδαλώδεις προτιμήσεις, δεν δικαιολογούνται από κανενός κοινωνικό συμφέρον, ούτε τραπεζικό συμφέρον, βεβαίως είναι καθαρά χαριστικές πράξεις που ζημιώνουν τις τράπεζες και το κοινωνικό σύνολο κατ' επέκταση».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίμαχη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, ερωτηθείς ο Γεώργιος Πάσχας από τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, αν αληθεύει ότι στην Τράπεζα της Ελλάδος χορηγούνταν bonus ακόμη και 500.00 ευρώ το χρόνο, απαντούσε ως εξής: «Στην Τράπεζα της Ελλάδας δεν υπάρχουν bonus. Στο διάστημα που ήμουν στην Εθνική (Τράπεζα) -δεν έχω πάρει 500.000- ο,τιδήποτε έχω πάρει, είναι δημοσιευμένο λόγω της υποχρέωσης που υπάρχει, τόσο από την Τράπεζα όσο και από μένα».

Στο επόμενο ερώτημα του βουλευτή, σε τι ύψος κινούνταν αυτά τα bonus για τα στελέχη του δικού του επιπέδου, το τραπεζικό στέλεχος υποστήριξε ότι «δύο χρονιές, το bonus είχε φτάσει να είναι γύρω στις 100.000».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, σε ερώτηση και πάλι του Ν. Νικολόπουλου, για το εάν, κατά την άποψή του, κακώς είναι κατηγορούμενοι, όσοι κατηγορούνται γιατί παραβίασαν τις πράξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και άλλες κανονιστικές πράξεις αναφορικά με τη χορήγηση δανείων, ο Γ. Πάσχας σημείωνε σχετικώς: «Εδώ υπάρχει παράβαση και ενέργεια με δόλο. Όταν ο εισαγγελέας απαγγέλλει κατηγορίες, πλέον έχει διακρίνει ότι υπάρχουν στοιχεία δόλου».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

    

 

Απόψεις