Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δημήτρης Νέτσκος: Στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τα δεδομένα για ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα

Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Παιδίατρος-Νεογνολόγος με εξειδίκευση στην Παιδοκαρδιολογία και την Εμβρυϊκή Καρδιολογία κ. Δημήτρης Νέτσκος περιγράφει το πώς και το γιατί είναι τόσο σημαντική η ανάπτυξη αυτής ακριβώς της μονάδας για τους κατοίκους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και τι προδιαγράφει το μέλλον, μέσα από τον προγραμματισμό της επιστημονικής επιτροπής και της διοίκησης του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.  

Κύριε Νέτσκο πώς βρεθήκατε στη Λάρισα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διοίκησης της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών;

Κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησα κι εγώ, όπως κάθε άνθρωπος με όνειρα. Όνειρα τα οποία προσαρμόζονται όμως ανάλογα με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζεις. Μετά την ειδικότητά μου και την εξειδίκευση στην Νεογνολογία επέστρεψα στην Ελλάδα και διορίσθηκα ως νεογνολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία». Πριν κλείσω 1 χρόνο εκεί αποφάσισα να επιστρέψω στο Παρίσι όπου εξειδικεύθηκα στην Παιδοκαρδιολογία, την οποία θεωρούσα ως απαραίτητη γνώση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των νεογνών με βαρείες συγγενείς καρδιοπάθειες. Δούλεψα και στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα ως παιδοκαρδιολόγος, επί διετία και στο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη ως νεογνολόγος, ασχολούμενος ιδιαιτέρως με τις συγγενείς καρδιοπάθειες που είχαν ανάγκη εντατικής νοσηλείας.

Στη συνέχεια, όταν η προγεννητική διάγνωση των συγγενών καρδιοπαθειών έγινε αναγκαιότητα, εξειδικεύθηκα στην εμβρυϊκή καρδιολογία στο Βέλγιο. Όμως, μετά από όλα αυτά τα χρόνια συνειδητοποίησα πως ο δημόσιος τομέας κάποιες φορές είναι αγνώμων στους προσφέροντες εξειδικευμένη εργασία. Το Δημόσιο Νοσοκομείο δε μου έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσω όλες μου τις γνώσεις προς όφελος των πασχόντων παιδιών. Εκείνη την εποχή λοιπόν, το 2009, συνέπεσε η δική μου εσωτερική ανησυχία με το όραμα των ανθρώπων που είχαν στα σκαριά το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας. Μου έγινε λοιπόν η πρόταση να αναλάβω τη διεύθυνση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας  Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.), σε συνδυασμό με την ανίχνευση συγγενών καρδιοπαθειών σε νεογνά και έμβρυα κάτι που αποδέχθηκα με χαρά!

Έντεκα χρόνια μετά, τι μπορούμε να πούμε για την συγκεκριμένη κλινική του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας;

Η μονάδα νεογνών του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας είναι υψηλότατου επιπέδου και αποτελεί πραγματικό κόσμημα όχι μόνο για τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. 

Πώς τεκμαίρεται αυτό που μας λέτε;

Ακολουθούμε όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής και της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας και ταυτόχρονα τα Διεθνή πρωτόκολλα, και φυσικά από τα αποτελέσματά μας, τα οποία είναι εξαιρετικά.

Θα μου δώσετε λεπτομέρειες;

Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης των περιστατικών. Μιλάμε για εγκυμοσύνες οι οποίες από την πρώτη ώρα παρακολουθούνται στενά. Ο τοκετός και η καισαρική τομή γίνονται σε μια απόσταση 100 μέτρων από την μονάδα νεογνών, με παρουσία σε όλες τις περιπτώσεις Νεογνολόγου ή Νεογνολόγων και όπου είναι απαραίτητο και εξειδικευμένης μαίας της Μονάδος για τις εξειδικευμένες πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, η μεταφορά του νεογνού είναι άμεση με ειδική θερμοκοιτίδα μεταφοράς που περιέχει και αναπνευστήρα. Εξαιτίας και της καλής συνεργασίας μας με τους μαιευτήρες, γνωρίζουμε εκ των προτέρων εάν ένα νεογνό που θα γεννηθεί, ενδέχεται να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, άρα προετοιμαζόμαστε και στη μονάδα για όλα τα ενδεχόμενα.

Δέχεστε όμως, φαντάζομαι, και περιστατικά που αφορούν νεογνά τα οποία δεν έτυχε να γεννηθούν στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

Φυσικά. Μπορούμε να διαχειριστούμε όλα τα περιστατικά, ακόμα και τα βαριά καρδιοχειρουργικά που πρόκειται να διακομισθούν στην Αθήνα αλλά έχουν απόλυτη ανάγκη σταθεροποίησης πριν την μεταφορά. Εξ άλλου η διακομιδή γίνεται πάντα με την παρουσία εξειδικευμένου νεογνολόγου. Επειδή έχουμε τη παιδοκαρδιολογική παρακολούθηση που δεν υπάρχει πουθενά αλλού μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας, μπορούμε να δεχθούμε ένα παιδί που γεννήθηκε αλλού, με συγγενή καρδιοπάθεια και να προχωρήσουμε στην ιατρική εκτίμηση για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και αν χρειάζεται να διακομισθεί.

Πρόκειται για μια κλινική με το υψηλότερο δυνατό επιστημονικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν πράγματα που γίνονται κάπου αλλού και δεν μπορούμε να τα κάνουμε εμείς. Πλέον στη Λάρισα έχουμε αλλάξει όλα τα δεδομένα. Μιλάμε για ένα πλήρες ιδιωτικό νοσοκομείο όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά σε ότι αφορά την μητέρα και το νεογνό.

Η δυναμική της κλινικής;

Είναι 18 κλίνες και είναι πλήρως εφοδιασμένη με εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής, με δυνατότητα παρακολούθησης, υποστήριξης και αντιμετώπισης ακόμη και των πιο δύσκολων περιστατικών, τελειόμηνων και εξαιρετικά χαμηλού βάρους πρόωρων νεογνών. 



Υπάρχουν περιστατικά για τα οποία μπορείτε να δηλώσετε περήφανος;

Πολλά! Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία περιστατικά βαριάς καρδιοπάθειας, τα οποία σώθηκαν, μετά την σωστή διάγνωση που έγινε άμεσα. Μιλάμε για νεογνά τα οποία δεν θα άντεχαν, αν δεν εγχειρίζονταν στο πρώτο 24ωρο. Και τα διαγνώσαμε και τα μεταφέραμε στο 1ο 24ωρο!

Είμαστε επίσης πολύ περήφανοι για παιδάκια που γεννήθηκαν πολύ πρόωρα, με χαμηλό βάρος (κάτω από 1000 γραμμάρια), κάτω από την 28η εβδομάδα ενδομήτριας ζωής, δηλαδή κάτω από 6 μήνες(!), και τα οποία κατάφεραν να ζήσουν και να μεγαλώσουν φυσιολογικά. Περιστατικά στα οποία ό,τι και αν κάνεις, θεραπευτικά, για να βοηθήσεις στην επιβίωσή τους, μπορεί ταυτόχρονα να προκαλέσεις και ανεπανόρθωτες βλάβες. Η φιλοσοφία μας λοιπόν είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες επεμβάσεις (minimal intervention) στο νεογνό και να του δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί, όπως θα το έκανε στη μήτρα της μητέρας του. Δεν μιλάμε για κάτι απλό…

Επίσης, αξίζει να σταθεί κανείς και στην Εμβρυική Καρδιολογία. Εκτός από την Νεογνολογία υπάρχει και η Παιδοκαρδιολογία η οποία έχει συμπληρωθεί με τον έλεγχο της εμβρυικής καρδιάς, κάτι που αποτελεί μια επανάσταση. Εγώ θυμάμαι για παράδειγμα περιστατικά όπου γεννιόνταν ένα παιδί, όλοι χαίρονταν  και μετά από έξι ώρες παρουσίαζε κυάνωση, ωχρότητα, ταχύπνοια και κάναμε ένα υπερηχογράφημα καρδιάς και βλέπαμε ότι έπασχε από βαριά καρδιοπάθεια. Τότε που δεν υπήρχε ο προγεννητικός έλεγχος. Πώς θα έλεγες λοιπόν στους γονείς που ζούσαν την απόλυτη χαρά πως το παιδί τους δεν θα τα κατάφερνε;

Αναμφίβολα ήταν οι χειρότερες στιγμές της ζωής μας. Πλέον όλα αυτά αποφεύγονται με τις έγκαιρες και  έγκυρες διαγνώσεις, οι οποίες ακυρώνουν τον αιφνιδιασμό και επιτρέπουν την οργάνωση της θεραπευτικής ομάδας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό αμέσως μετά τη γέννηση. Είμαστε όλοι προετοιμασμένοι, χωρίς να αφήνουμε τίποτα στην τύχη.

Έχοντας πραγματοποιήσει ήδη έναν μεγάλο κύκλο, πλέον, στην Λάρισα, έχοντας βρει στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας τις συνθήκες που σας επιτρέπουν να προσφέρετε στις γνώσεις και την εμπειρία, συνεχίζοντας να διευθύνετε την πολύ υψηλού επιπέδου νεογνολογική κλινική, ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον; Πώς θα θέλατε να δείτε αυτή την κλινική;

Ένα υψηλού επιπέδου «follow-up» των προώρων μας. Δηλαδή παρακολούθηση των μικρών πρόωρων νεογνών μας αφού πάρουν το εξιτήριό τους. Όταν διευθύνεις μια μονάδα νεογνών θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθείς τουλάχιστον για δυο χρόνια την εξέλιξη αυτών των παιδιών. Δεν μπορείς να επαφίεσαι απλώς στην δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι ενδεχομένως να μην αντιληφθούν κάποια λεπτά σημεία, τα οποία όμως μπορεί να αποβούν καθοριστικά για την ψυχοκινητική ανάπτυξή του.

Τα παιδιά αυτά χρειάζονται πρώιμη ανίχνευση και πρώιμη αντιμετώπιση κάθε κινητικού προβλήματος, εργοθεραπευτικές πρώιμες  παρεμβάσεις, λογοθεραπευτικές παρεμβάσεις, ενίσχυση των μαθησιακών ικανοτήτων τους και άλλα,  όπως αντιμετώπιση πιθανών οφθαλμολογικών προβλημάτων, ώστε να μην αντιμετωπίσουν κινητικά ή μαθησιακά ελλείμματα στο μέλλον. Πρόκειται για την οργάνωση θεραπευτικής προσπάθειας και φροντίδας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών. Αυτό λοιπόν μπορούμε να το επιτύχουμε μέσω του «follow up», της διαρκούς τους παρακολούθησης.

Ο νεογνολόγος, ο παιδονευρολόγος, και ο φυσικοθεραπευτής ως βασική ομάδα, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ομαλή ανάπτυξη αυτών των παιδιών. Μιλάμε δηλαδή για έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό κύκλο παρακολούθησης που φτάνει μέχρι το παιδί να πάει στο σχολείο. Τέτοια προοπτική υπάρχει στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και αυτό θα ήθελα να πετύχουμε εδώ στο μέλλον.

 

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...