Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΤΑ ΝΕΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΙΜΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος.


Αριθ. 41 – Συνεδρίασις ΙΒ’

Το Δημοτικόν Συμβούλιον Λαμιέων

Συγκείμενον εκ των Δημοτικών Συμβούλων Ι. Πεζά, Προεδρεύοντος, Αλ. Καζούλη, Ι. Κρανάκη, Σ. Καρατζάβελου, Χρ. Ελασσώνα, Δ. Κόντου, Ι. Λάμπρου, Ι. Γραμματίκα, Σ. Αναστασίου, Ν.Παπαδογιώργου, Β. Τρικαλινού, Ευθ. Στεφοπούλου και Γ.Κηλαϊδώνη.

Συνελθών εις συνεδρίασιν εν τω Δημοτικώ Καταστήματι σήμερον την 17ην Δεκεμβρίου 1897 τη προτάσει του Προεδρεύοντος και επί παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων κ. Αρ. Σκληβανιώτου.

Έχον υπ’ όψει την υπ’ αριθ. 7087 ε.ε. εγκύκλιον διαταγήν της Νομαρχίας Φθιωτιδοφωκίδος καθ’ ην οι Δημοδιδάσκαλοι και οι Γραμματοδιδάσκαλοι δέον να διορίζονται μεταξύ των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων όπως τηρώσι τα της εκκλησιαστικής εν γένει διαχειρήσεως βιβλία και εκτελώσι άπασαν την γραφικήν υπηρεσίαν και αλληλογραφίαν αυτών.
Ακούσαν του κ. Δημάρχου εισηγησαμένου, ότι οι διορισθέντες διά προηγουμένης πράξεως Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι εν τω χωρίω Κόμματι ένεκα των γεωργικών και άλλων οικιακών ασχολιών των δεν επαρκούσιν εις την εκπλήρωσιν της ανατεθείσις αυτοίς υπηρεσίας, οι δε εν τω χωρίω Καλύβια διορισθέντες τοιούτοι εισίν αγράμματοι και προτείνοντος επομένως όπως εν τω χωρίω Κόμματι πλην του συνωδά τη ειρημένη Νομαρχιακή Εγκυκλίω διατεθησουμένου απαραιτήτως και Εκκλησιαστικού Συμβούλου Γραμματοδιδασκάλου αυτού Κων. Ι. Ζαλαώρα εκλεγή και διορισθή και εις έτερος εκ των κατοίκων του αυτού χωρίου, εν δε τω χωρίω Καλύβια διορισθώσιν επίσης έτεροι δύω Εκκλησ. Σύμβουλοι εκ των εγγραμμάτων κατοίκων αυτού.

Παμψηφεί αποδεχόμενον και την πρότασιν ταύτην του κ. Δημάρχου εκλέγει και διορίζει ως τέταρτον Εκκλησιαστικόν Σύμβουλον εν τω χωρίω Κόμματι τον εκ του αυτού χωρίου καταγόμενον Ιωάννην Δασκαλόπουλον, ως Γραμματέα δε του Εκκλησιαστικού τούτου Συμβουλίου τον εν τω αυτώ χωρίω προστεθέντα ως διοριστέον Γραμματοδιδάσκαλον Κωνσταντίνον Ι. Ζαλαώραν, εν δε τω χωρίω Καλύβια, επειδή οι διορισθέντες διά προηγουμένου ψηφίσματος εισίν αγράμματοι, εκλεγει και διορίζει προς τούτοις και ετέρους δύω Εκκλησιαστικούς Συμβούλους ήτοι 1) τον Ευάγγελον Παπατριανταφύλλου και 2) τον Ανδρέαν Γιαννακούραν, εγγραμμάτους αμφοτέρους και καταλλήλους προς εκπλήρωσιν της απαιτουμένης αυτοίς Εκκλησιαστικής ταύτης υπηρεσίας.


Ανατίθησι την ενέργειαν των περαιτέρω εις τον κ. Δήμαρχον.


Εγένετο και εξεδόθη εν Λαμία τη 17η Δεκεμβρίου 1897

    Ο Προεδρεύων    Τα Μέλη.

Σχόλιασμος: Στην απογραφή του 1928 ο μέσος όρος των αναλφάβητων από 8 ετών και άνω ήταν 40,7 ο/ο, εκ των οποίων 23,9 ο/ο ήταν άνδρες και 57,9 ο/ο γυναίκες. Σ’ αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, η Κυβέρνηση Βενιζέλου με πρώτο Υπουργό Παιδείας των Κων. Γόντικα και στη συνέχεια τον Γεώργιο Παπανδρέου επιχείρησε την πρώτη μεταρρύθμιση προς το «αστικό σχολείο, με στόχο την εξάλειψη του αναλφαβητισμού. Η εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο γίνεται υποχρεωτική και ο νόμος εφαρμόστηκε.

 Ο Νόμος 4397/16-8-1928, «Περί Στοιχειώδους Εκπαιδεύσεως», ο Νόμος 4373 /13-8-1929, «Περί Διαρρυθμίσεως των Σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως» και ο Νόμος 5045/1930, «Περί Σχολικών Βιβλίων», εφαρμόστηκαν με θαυμάσια αποτελέσματα. Επίσης, για πρώτη φορά ιδρύονται τα Νυχτερινά Σχολεία.

 Το 1930 η Κυβέρνηση Βενιζέλου υπέγραψε σύμβαση με τη σουηδική εταιρεία, την Aktiebolager Kreuger and Toll,στην οποία χορήγησε δάνειο για την ανέγερση νέων σχολείων σ’ όλη τη χώρα, τα περίφημα Πέτρινα. Στη Λαμία χτίστηκαν 3- στην Υψηλάντου, απέναντι από το θέατρο, στηνΑινιάνων και στη διασταύρωση της Σατωμβριάνδου και Καρπενησίου.

 



Φωτο: Κάτοικοι στο μαγαζί του Βαλάρη στο χωριό Κόμμα, το έτος 1946.  (Αρχείο Θεοδώρου Γκέκα)

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.