Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το “άλογο κούρσας” και ο Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές !

Συνεδρίασε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και του επικεφαλής της Διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Παναγιώτη Λέμμα για τον προγραμματισμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι προ των πυλών και όπως όλοι συμφώνησαν πρόκειται για μια νέα πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς από τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα διοχετευθούν στις τοπικές κοινωνίες τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί και η ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Το νέο ΕΣΠΑ την επόμενη εξαετία θα είναι οπως ολα δείχνουν το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους Δήμους και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας . Απο τους πρώτους υπολογισμούς που γίνονται , εκτιμάται οτι το πρόγραμμα της επόμενης εξαετίας θα είναι αυξημένο κατα 123 εκ ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα . Αν υπολογίσουμε οτι το προηγούμενο ΕΣΠΑ που δεν εχει κλείσει ακόμα , κληθήκαμε να απορροφήσουμε κοντά στα 200 εκ ευρώ , στο νέο ΕΣΠΑ θα κληθούμε να διαχειριστούμε 323 εκ ευρώ , αν κάτι δεν αλλάξει προς το καλύτερο απο τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την κεντρική κυβέρνηση , την Περιφέρεια και τους Δήμους το επόμενο διάστημα . 
Αβίαστα επομένως προκύπτει το πρώτο ερώτημα . Πόσο προετοιμασμένοι , είναι οι αυτοδιοικητικοί για να απορροφήσουν και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά και αποδοτικά τα κοινοτικά κονδύλια μαζί με τα χρήματα της εθνικής συμμετοχής ; Στη χθεσινή συνάντηση , η κουβέντα δεν εφτασε σε αυτό το επίπεδο . Οι προβληματισμοί είχαν να κάνουν κυρίως με τα χρήματα που θα πάρει η Περιφέρεια . Με εξαίρεση τον Δήμαρχο Λοκρών Θανάση Ζεκεντέ , ο οποίος πράγματι εκανε μια ρεαλιστική τοποθέτηση , λέγοντας οτι θα πρέπει να αρχίσουμε απο τώρα να σχεδιάσουμε εργα που θα εχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την εθνική οικονομία αλλά και για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών σε περιφερειακό επίπεδο . Με αλλα λόγια ενα εργο που θα κοστίσει 100 ευρώ , θα πρέπει να μας αποδώσει 200 ευρώ . Δεν ξέρω πόσοι απο τους Δημάρχους εδωσαν σημασία στην τοποθέτηση του κ. Ζεκεντέ , αλλά αν θέλουμε να μας πάρουν στα σοβαρά , οταν διεκδικούμε περισσότερα χρήματα ,προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον . Αυτό θα πρέπει να είναι και το ισχυρό διαπραγματευτικό μας οπλο , την ωρα της διεκδίκησης μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων .
O Δήμαρχος Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές χαρακτήρισε την Περιφέρεια ''αλογο κούρσας '' που οπως είπε πρέπει να το ταίσεις για να μπορεί να τρέξει και να νικήσει . Πρέπει να πείσουμε με τις προτάσεις μας οτι αν πάρουμε περισσότερα χρήματα θα αποδώσουμε πολλαπλάσια στην εθνική οικονομία , λόγω της γειτνίασης με την Αττική .
Δεν γίνεται να φτιάχνεις εργα που δεν προσθέτουν κάτι στο ΑΕΠ , σημείωσε ο Δήμαρχος Λοκρών . Προχωρημένα πράγματα θα πεί κάποιος . Ναι αλλά σε αυτή τη βάση θα πρέπει να συζητήσουμε . Και θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε και την γνώμη του Δημάρχου Λαμιέων Ευθύμιου Καραίσκου ως εδρα της Περιφέρειας , (δυστυχώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αποχώρησε απο τη χθεσινή συνάντηση ) , οπως ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε και την αποψη της Δημάρχου Χαλκίδας Ελενας Βάκα , αλλά η ιδια προτίμησε να μην τοποθετηθεί επι του θέματος . Μεγαλύτερο ομως ενδιαφέρον θα είχε να ακούγαμε και τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας για το πως αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη της περιοχής και με ποιά εργα εμβληματικά θα μπορούσαμε να σηματοδοτήσουμε μια νέα προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων . Δυστυχώς δεν εκπροσωπήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση γιατί δεν προσκλήθηκαν . Ισως αυτό συμβεί την επόμενη φορά . 
                                                                                                                                                                                           Χρήστος   Αλεξανδρής                  
                                                                                                                                                                                                 Δημοσιογράφος 

 

 

 

 

Φωτογραφίες