Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας

Ευχάριστα νέα για τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή. Στην τελική ευθεία μπήκε το μεγάλο έργο του Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία. 

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, χθες, σε Συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων ως Πρόεδρο, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον Υπουργό Επικρατείας) ενεκρίθησαν ομόφωνα οι προτεινόμενες τροποποιήσεις ως προς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου:

cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας, στο οποίο ως γνωστόν εντάσσεται και το νέο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.

Το έργο μετονομάζεται και πλέον τιτλοφορείται: «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου, και νέας Πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας, Ανακατασκευή υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, Συντήρηση και Διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ».

Η Επιτροπή εντάσσει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης το καταβλητέο συμβατικό αντάλλαγμα για τους ιδιωτικούς φορείς, σε επικαιροποιημένες τιμές.

Θυμίζω ότι το έργο, ένα από τη δέσμη των μεγάλων έργων, στην υπό στενή έννοια Λαμία, που αφορούν δομές-λειτουργίες στον πυρήνα του κράτους (Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο, Δικαστικό Μέγαρο), αποτέλεσε βασικό στόχο του Χρήστου Σταϊκούρα από το Φθινόπωρο του 2019 (ενημέρωνε τους Πολίτες, περιοδικά, για τα πεπραγμένα του στις εξελίξεις των έργων).

Στην πορεία, εξασφάλισε και παραχώρησε εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών 15 στρέμματα στην έκταση Τσαλτάκη (αφού προηγουμένως συνεργάτες του είχαν διαπιστώσει ότι η έκταση των 10 στρεμμάτων επί των οποίων είχε γίνει η προηγούμενη προσπάθεια, είχε επιστρέψει στο δημόσιο ιδιοκτήτη ως μη αξιοποιηθείσα την περίοδο των μνημονίων και ότι οι σχετικές κουβέντες στη Λαμία, επί μακρόν, γινόντουσαν στον "αέρα").

Μερίμνησε για τον σχεδιασμό - μελέτη των κτιριακών εγκαταστάσεων, περίπου 7.500 τμ.

Συντόνισε τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και επιτάχυνε τα επιβεβλημένα βήματα.

Έτσι, η Λαμία με τα τρία αυτά έργα μπαίνει με καλές κρατικές υποδομές στους βασικούς τομείς του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και εδραιώνεται ως έδρα Περιφέρειας.

Αναμένονται εξελίξεις και για τα λοιπά έργα, πέραν των τριών.

Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς
καθηγητής Χαροκόπειου