Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Ιούνης της Μονής Αγάθωνος

Του Νικόλαου Ζαΐμη, Δημοσιογράφου στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr)

 

Ημέρα ορόσημο αποτελεί πλέον η 14η Ιουνίου 2022 για την ιστορική και αγιώνυμη Ιερά Μονή Αγάθωνος και την εν Φθιώτιδι Αποστολική Εκκλησία καθώς, με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενεγράφη στο Αγιολόγιο της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης.

Η είδηση σκόρπισε χαρά εκτός από τη Φθιώτιδα και σε όλο τον κόσμο καθώς ο Όσιος με την αφθαρσία του ιερού σκηνώματος του προϋπήρχε ως Άγιος στη συνείδηση του λαού από την ημέρα την εκταφής του, στις 3 Μαρτίου 2006, όταν το γεγονός εκείνο είχε συνταράξει την ανθρωπότητα. «Σημείο του Ουρανού» το χαρακτήρισε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, θαυμαστό γεγονός και πηγή ελπίδας ο ευσεβής λαός.

Το ποθούμενο ήρθε. Ο Όσιος πανηγυρίζεται και δοξολογείται επίσημα από την Εκκλησία. Ο Ιούνιος ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρείται ένας απλός μήνας για τη Μονή. Ο λόγος; Είναι συνδυασμένος με τρεις μορφές που μόνασα στις πλαγιές της Οίτης τα τελευταία εβδομήντα και πλέον χρόνια. Ο πρώτος είναι ο αείμνηστος π. Γερμανός Δημάκος, ο «παπά Ανυπόμονος της Αντίστασης, ο οποίος εκοιμήθη στις 9 Ιουνίου του 2004. Ο δεύτερος,  ο μακαριστός Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Ζαχαράκη, ο οποίος εκοιμήθη στις 23 Ιουνίου 2017, εννέα ημέρες αφότου ολοκλήρωσε το βιβλίο του για τον Όσιο Βησσαρίωνα στο οποίο περιγράφονται όλα τα γεγονότα από το βίο, την εκταφή και τα θαυμαστά γεγονότα που κατέθεσαν άνθρωποι. Ο τρίτος είναι ο άρτι Αγιοκαταταχθής Όσιος της σιωπής, της ταπείνωσης και το ελέους, Βησσαρίων.

Κατά την Δοξολογία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στο Καθολικό της Μονής Αγάθωνος αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός κατέθεσε την εξής μαρτυρία: «Ο Πανάγαθος Θεός επέλεξε σήμερα την ημέρα αυτή, 14 Ιουνίου, μία ημέρα για εμάς πολύ σημαντική, διότι σαν σήμερα 14 Ιουνίου του έτους 2017 ο μακαριστός Γέροντάς μας π. Δαμασκηνός τέλεσε την τελευταία του Θεία Λειτουργία μέσα στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους, όπου ευρίσκεται το Άγιο Σκήνωμα του Οσίου Βησσαρίωνος. Αυτή την ημέρα τοποθέτησε πάνω στο σκήνωμα του Οσίου το πόνημα που είχε συγγράψει για τον Όσιο, τον Βίο, την Πολιτεία του, την αποκάλυψη του αφθάρτου σκηνώματός του και τα αναρίθμητα θαύματα που επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί, του ζήτησε να το εγκρίνει και να το ευλογήσει και όταν τελείωσε την Θεία Λειτουργία ο μακαριστός Γέροντας είπε στον Θεό και στην Παναγία Μητέρα, αλλά και σε όλους μας: «Θεέ μου, Παναγία μου, η αποστολή μου τελείωσε. Σας ευχαριστώ που με κρατήσατε στην ζωή και τελείωσα αυτό το έργο. Τώρα θέλω να αναπαυθώ στο κοιμητήριο της Μονής». Στις 23 Ιουνίου, μετά από 9 μέρες ο Γέροντας αιφνίδια εκοιμήθη. Η σημερινή μέρα δεν είναι λοιπόν τυχαία, αλλά η πρόνοια του Θεού μας χαρίζει όλα αυτά τα θαυμαστά και εξαίσια».

Ο Ιούνης δεν είναι τυχαίος μήνας. Είναι ο μήνας της Μονής Αγάθωνος πλέον. Στις τρεις αυτές μορφές που πλέον συγχαίρουν και αγάλλονται από τον ουρανό θα είναι αφιερωμένη και η προσεχής Κυριακή. Ο Μητροπολίτης κ. Συμεών ανακοίνωσε ότι στις 19 Ιουνίου θα τελέσει Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή, με αφορμή την εορτή των Αγίων Πάντων στη χορεία των οποίων συγκαταλέγεται και ο Όσιος Βησσαρίων, καθώς επίσης θα τελέσει και Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής των μακαριστών Καθηγουμένων της Μονής Γερμανού Δημάκου και Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness