Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 2021

Γράφει ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

 

Ο αδόκητος θάνατος της Φώφης Γεννηματά επισκίασε την περασμένη περίοδο πολλές από τις εξελίξεις στα πλαίσια της ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ. Όπως για παράδειγμα μπορεί να θεωρείται η υποψηφιότητα του κ.Παπανδρέου αλλά και το γεγονός της συγκέντρωσης των περίπου 83 χιλιάδων υπογραφών υποστήριξης, από τους υποψήφιους Προέδρους. Με αυτό ως δεδομένο, φαίνεται ότι στο περιθώριο των επικείμενων διαδικασιών ενεργοποιείται με όρους προσωπικών προτιμήσεων κοντά στο 20% (!) των ψηφοφόρων που στήριξαν το ΚΙΝΑΛ στις προ διετίας εθνικές εκλογές. Από όποια πλευρά να ειδωθεί αυτό το γεγονός -και άσχετα εάν τυχαίνει το θέμα να αφορά την παράταξη που στο παρελθόν είχε τη γνωστή μεγάλη δυναμική και κοινωνική αποδοχή- για τον πολιτικό χώρο ο οποίος σήμερα εμφανίζει εκλογικά ποσοστά της τάξεως του 8%, η συγκεκριμένη εξέλιξη σίγουρα δε μπορεί να περνά απαρατήρητη.
Στις Δημοκρατίες τα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντα έχουν ουσιαστικό ρόλο. Για πολλούς λόγους και κυρίως επειδή από την ευστοχία των αντιπολιτευτικών επιλογών μπορεί να καθορίζονται σε σημαντικό βαθμό και οι πολιτικές προτεραιότητες της όποιας Κυβέρνησης.
Παράλληλα ας σημειωθεί ότι οι πολιτικές που αναφέρονται στο κοινό και δημόσιο συμφέρον, για να ευδοκιμούν χρειάζονται τις ελάχιστες προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι και η ύπαρξη αξιόπιστων «διαύλων» επικοινωνίας με τις κοινωνικές μας δομές μέσα από αρχές, δεσμευτικές διαδικασίες και κανόνες. Η ανασύνταξη του πολιτικού χώρου, που πριν από οκτώ περίπου χρόνια κυριαρχούσε στο Ελληνικό πολιτικό στερέωμα, είναι θέμα για το οποίο μπορεί να λέγονται ή χρειάζεται να γίνουν πολλά. Η προσπάθεια προφανώς σχετίζεται και με τον τρόπο που οι ηγεσίες ασκούν το ρόλο τους. Ταυτόχρονα όμως ιδιαίτερη αξία έχει και η εξασφάλιση της φερέγγυας και εύρυθμης λειτουργίας των συλλογικών οργάνων στους κόλπους των οποίων εξειδικεύονται και ιεραρχούνται οι επιλογές.
Ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας, εκπροσωπεί παραδοσιακά ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Κοινωνίας μας και είναι φυσικό επακόλουθο, η εκλογή νέας ηγεσίας να προκαλεί ειδησεογραφικό ενδιαφέρον. Σε σχέση με τις διαδικασίες και εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των υποψηφιοτήτων, δύο είναι τα θέματα που εκτιμάται ότι επίκαιρα απασχολούν περισσότερο την κοινή γνώμη.
Το πρώτο αφορά την ανάγκη διαμόρφωσης των κατά το δυνατό σωστότερων θέσεων ή απόψεων για την αντιμετώπιση των διάφορων προβληματικών καταστάσεων, αδικιών, αναξιοκρατικών συνθηκών, αναπτυξιακών ή παραγωγικών ελλειμμάτων και πολλών ανισοτήτων, που στις μέρες μας κατά γενική ομολογία βιώνονται από την καταταλαιπωρημένη Κοινωνία μας. Το δεύτερο σχετίζεται με τις ικανές και αναγκαίες επιλογές οι οποίες κρίνεται απαραίτητο για να δρομολογηθούν στην κατεύθυνση διασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και εκσυγχρονισμού των δομών του.
Τα παραπάνω θέματα φαίνεται ότι θα είναι «ψηλά στην ατζέντα» των συζητήσεων. Για διάφορους λόγους και κυρίως επειδή αυτό επιτάσσεται από την ιστορική διαδρομή της παράταξης. Έχοντας παράλληλα υπόψη ότι η σωστή συγκρότηση ενός πολιτικού χώρου είναι ζήτημα γενικότερο που δε γίνεται να εξαντλείται με την ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων ή φιλοδοξιών. Και επίσης με δεδομένο ότι οι πολίτες μας μπορούν σήμερα ευκολότερα από ποτέ να ενημερώνονται για να συγκρίνουν και να κρίνουν πριν αποφασίσουν.