Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Γράφει ο Χρήστος Αλεξανδρής

 

Μόνο με επιστροφή στην κανονικότητα δεν μοιάζει αυτό που ζούμε στην οικονομία τους τελευταίους μήνες. Έμποροι και επαγγελματίες δεν δηλώνουν αισιόδοξοι, βλέποντας την υποτονικότατη κίνηση στην αγορά, ενώ διανύουμε εορταστική περίοδο. Μόνο με χριστουγεννιάτικο και εορταστικό δεν μοιάζει το κλίμα στην αγορά της Λαμίας, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες.

Όπως λένε, στις συζητήσεις που κάνουμε καθημερινά με τους ανθρώπους της αγοράς, από την ημέρα που η κυβέρνηση πήρε μέτρα αποκλείοντας τους ανεμβολίαστους από τα καταστήματα η κίνηση έπεσε κατακόρυφα.

Μπορεί το μέτρο να ήταν σωστό, αλλά σε έναν νομό με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού η αγορά “κάθησε” απότομα και δεν είναι εύκολο να μιλάμε σήμερα για ανάκαμψη. Όμως, όπως λένε οι καταστηματάρχες, δεν είναι μόνο η πανδημία το πρόβλημα. Είναι και άλλα προβλήματα που εμποδίζουν την αγορά να ανασάνει.

Είναι, επισημαίνουν, η ενεργειακή κρίση που έχει κάνει τους καταναλωτές να περιορίζουν τις εξόδους τους. Κοιτάνε πως θα πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς και δεν σκέφτονται τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα.

Έμποροι και καταστηματάρχες δεν .. .μασάνε τα λόγια τους. Βρισκόμαστε, λένε, σε χειρότερη κατάσταση ακόμα και από αυτή του lockdown.

«Μας έχουν μετατρέψει σε “χωροφύλακες” υπό το φόβο ελέγχων και τσουχτερών προστίμων που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση στο νέο φούντωμα της πανδημίας. Η μεγάλη πτώση στους τζίρους των καταστημάτων και η αναδουλειά παράλληλα με την ακρίβεια στις πρώτες ύλες και στο ηλεκτρικό ρεύμα όπως και η απαίτηση της κυβέρνησης να επιστρέψουμε τις όποιες οικονομικές ενισχύσεις μάς δόθηκαν την περίοδο του lockdown καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη ακόμα και την επιβίωσή μας» υποστηρίζουν.

Πολλά παράπονα όμως ακούμε και από τους αγρότες.

«Διανύουμε τη δυσκολότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουμε υποστεί μείωση στα εισοδήματά μας που μπορεί να υπερβαίνει το 50%.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής με τις τιμές στα αγροεφόδια να καταγράφουν αυξήσεις έως και 100%, το πανάκριβο πετρέλαιο με σταθερή τιμή πάνω από το 1,5€, οι τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα που αγγίζουν το 70%, οι μειωμένες παραγωγές της τελευταίας καλλιεργητικής περιόδου, οι καταστροφές από τον Ιανό και τη Μήδεια που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί, οι πανάκριβες ζωοτροφές, τα χαράτσια της Περιφέρειας στους κτηνοτρόφους και οι κουτσουρεμένες φετινές ενισχύσεις» έχουν διαμορφώσει, όπως λένε μια κατάσταση που με τεράστια δυσκολία καλύπτονται ακόμα και οι βασικές τους υποχρεώσεις.

Αλήθεια πως εξηγείται η χώρα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και η αγορά να νοιώθει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας ;

Πάντως για να βλέπουμε και την άλλη όψη του νομίσματος, η κίνηση των αυτοκινήτων στους δρόμους της πόλης δεν έχει προηγούμενο και μάλιστα την περίοδο που οι τιμές των καυσίμων τρέχουν το δικό τους “ράλι”.

Παράδοξα πράγματα. Βέβαια η δυσαρέσκεια της αγοράς αποτυπώνεται και σε άλλους δείκτες. Όπως για παράδειγμα στην αύξηση των χρεών του ιδιωτικού τομέα προς τα ταμεία.

Αποτυπώνεται όμως και σε όλες τις δημοσκοπήσεις με την πλειοψηφία των πολιτών να θεωρούν ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει και είναι μπροστά μας.


 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων