Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

  Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014
 

Προάγγελος αλλαγών το Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας: Ανατροπές στην Αυτοδιοίκηση με το νέο νομοσχέδιο

Τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης που θα εισαγάγει τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, παρουσίασε ο Yπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος μιλώντας στο 10ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.

Ο σχεδιασμός, όπως επισήμανε ο κ. Λιβάνιος, προβλέπει ότι η Ειδική Επιτροπή για τη σύνταξη του σχεδίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης  -συστάθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και συμμετέχουν σε αυτή στελέχη του υπουργείου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, των δικαστικών αρχών, πανεπιστημιακών, της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ κ.α. - θα έχει καταλήξει στο τελικό κείμενο σε πέντε μήνες από σήμερα.





«Ο στόχος είναι απλός, να ενισχύσουμε, να ισχυροποιήσουμε την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και να κλείσουμε και σε αυτό το κομμάτι ένα χάσμα που έχουμε με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες και επομένως και πολύ περισσότερους πόρους», ανέφερε ο κ. Λιβάνιος, σημειώνοντας πως υπάρχει συνεργασία σε καθημερινή βάση με δημάρχους και περιφερειάρχες, ώστε μέσα από τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπιστούν ό,τι ζητήματα έχουν καταγραφεί και αφορούν σε δυσλειτουργίες. 

Καλωσόρισε μάλιστα πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου ώστε το τελικό σχέδιο του Κώδικα Αυτοδιοίκησης, στο οποίο θα καταλήξει η Ειδική Επιτροπή τον Μάρτιο να παρουσιαστεί σε ένα κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, για «να συζητήσουμε συνολικά το κείμενο, καθώς θα αφορά και τους δύο βαθμούς».

«Θα προχωρήσουμε σε μία αυτοδιοίκηση η οποία -σε συνεργασία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια- μαζί με το κεντρικό κράτος θα δημιουργήσουν μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης και μια σχέση ειλικρίνειας, ώστε να δουλέψουμε για μια καλύτερη Ελλάδα», τόνισε ο υπουργός.


Τι θα περιλαμβάνει ο Κώδικας Αυτοδιοίκησης


Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του Κώδικα Αυτοδιοίκησης ο Yπουργός ανέφερε ότι «για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει κάτι προφανές». 




«Οι περιφέρειες δεν έχουν αυτή τη στιγμή Κώδικα, δεν έχουν πουθενά κωδικοποιημένες διατάξεις. Ο πυρήνας των διατάξεων είναι στον Καλλικράτη στον νόμο 3852, ισχύει εν μέρει ο κώδικας νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, ισχύουν και πάρα πολλά νομοθετήματα που έχουν γίνει από το 2000 μέχρι σήμερα και ισχύει και όλο το πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης που έρχεται κληρονομιά από τότε που οι νομαρχίες ήταν μη αιρετές», εξήγησε, προσθέτοντας ότι με τον νέο Κώδικα «έχουμε την ευκαιρία και για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ταυτόχρονα, να ανοίξουμε όλα τα θέματα, από το ποιες είναι οι περιφέρειες και ποιοι είναι οι Δήμοι - που δε θα αλλάξουν-, πώς εκλέγονται οι περιφερειακές αρχές, πώς είναι η διακυβέρνηση, το μεγάλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων - εκεί έχει να γίνει πάρα πολύ δουλειά, το κομμάτι της εποπτείας των πράξεων, πώς αυτή θα γίνεται και αποτελεσματικά αλλά και γρήγορα ταυτόχρονα, το κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης, το κομμάτι των περιφερειακών ταμείων ανάπτυξης». 

Ειδικά σε ό,τι αφορά περιφερειακά ταμεία ανάπτυξης ο κ. Λιβάνιος επισήμανε ότι στόχος είναι στο νέο νομοθετικό πλαίσιο να ενσωματωθούν προτάσεις που θα βοηθήσουν στην αύξηση της απορροφητικότητάς τους. 

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να χάνουμε πόρους ως χώρα, πολύ δε περισσότερο και ευρωπαϊκούς πόρους. Άρα λοιπόν, η απορροφητικότητα πρέπει είναι στην πρώτη γραμμή της στοχοθεσίας που έχουμε», υπογράμμισε.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα ζητούμενα πάνω στα οποία θα στηριχθούν οι διατάξεις του νέου κώδικα και τα οποία - μεταξύ άλλων- είναι «πώς θα συνδυάσουμε την ταχύτητα με τη διασφάλιση και της διαφάνειας αλλά και της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, πώς θα πάμε σε ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο νομιμότητας των πράξεων των Περιφερειών, φεύγοντας από αυτό που ισχύει σήμερα και πηγαίνοντας σε αυτοτελείς υπηρεσίες εποπτείας νομιμότητας πράξεων […] Πώς θα προΐσταται σε αυτές ένας Ανεξάρτητος επιστήμονας με τα απαραίτητα προσόντα, ο οποίος επιλέγεται από το ΑΣΕΠ ώστε να φύγουν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, πώς θα διασφαλίσουμε την ταχύτητα στον έλεγχο νομιμότητας ώστε να μην σέρνονται για 5, 6 και 7 μήνες πράξεις και να κωλύονται να ξεκινήσουν έργα, να εκτελεστούν αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, πώς θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες με ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα ώστε να υποβάλλονται ηλεκτρονικά αυτά που πρέπει να μπουν για έλεγχο νομιμότητας και εν τέλει να ελεγχθούν και ακόμα πιο γρήγορα»

Περαιτέρω ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο θέμα του πειθαρχικού των αιρετών, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να εκσυγχρονιστεί. «Έχουμε διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα που έχουν υπάρξει. Η αυτοδίκαιη αργία δεν πρέπει να επιβάλλεται.

Η πρόταση είναι είναι να γίνεται εξειδικευμένη κρίση από κάποιο δικαστικό συμβούλιο και όχι να υπάρχει αυτοτελής θέση σε αργία, ακόμα και πολλές φορές καταστρατηγώντας το τεκμήριο αθωότητας. Πρέπει να βρούμε τρόπο να συγχρονίζονται οι έλεγχοι από το κεντρικό κράτος που γίνονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε.
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη η διαφορετικότητα των περιφερειών να εμφανίζεται και μέσα στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Περιφέρειες, ανάλογα με τις ανάγκες που γεννούν τα χαρακτηριστικά κάθε περιφέρειας, τα οποία σχετίζονται π.χ. με την πολυνησιωτικότητα, τον αγροτικό πληθυσμό, μεγάλα αστικά κέντρα κ.λπ.



Νέες αρμοδιότητες σε Περιφέρειες και Δήμους

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αρμοδιοτήτων σημείωσε ότι «αυτό που μπορεί να δούμε είναι πράγματα περιφερειακού επιπέδου τα οποία πρέπει να πάνε στις περιφέρειες και αντίστοιχα ό,τι είναι τοπικού επιπέδου στους Δήμους με ενεργή συμμετοχή και με δεύτερο κριτήριο ποια από τα επίπεδα διοίκησης μπορούν να ασκήσουν προς όφελος των πολιτών καλύτερα την αρμοδιότητα», διευκρινίζοντας ότι «όποια αρμοδιότητα μετακινηθεί θα έχει ένα εξειδικευμένο επιχειρησιακό σχέδιο που θα μεταφέρει και τους πόρους και το προσωπικό και το λοιπό εξοπλισμό που ενδεχομένως χρειάζεται για να ασκηθεί η αρμοδιότητα».

Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να δούμε στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την μητροπολιτική ενότητα αυτών των δύο περιοχών, διότι πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια σε ορισμένα πράγματα, τα οποία είναι υπερτοπικού χαρακτήρα εντός των μητροπολιτικών συγκροτημάτων της χώρας».

«Έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία, αξιοποιώντας την εμπειρία των τελευταίων ετών όλων σας να λύσουμε προβλήματα και δυσκολίες που υπάρχουν με μία ενιαία φιλοσοφία και κλείνοντας ζητήματα αρμοδιοτήτων, από το ποιος καθαρίζει τα φρεάτια, ποιοι δρόμοι ανήκουν στους δήμους και ποιοι ανήκουν στις Περιφέρειες, ποιοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των ρεμάτων και ποιοι κάνουν το κάθε τι που σε αυτό που λέγεται ελληνικό κράτος. Γιατί αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα και να ξέρει αυτός που έχει την αρμοδιότητα τι πρέπει να την κάνει και κυρίως να έχει και την ευθύνη και τους πόρους για να το υλοποιήσει. Διότι αν είναι ομιχλώδες τοπίο δεν βοηθάει καθόλου. Άρα λοιπόν, στοχεύουμε σε μία ισχυρή αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο υπουργός.

To θέμα του συνεδρίου ήταν “Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Μεταρρύθμιση – Κλιματική Κρίση”.

Την πεποίθηση ότι με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται «ένα πραγματικά μεγάλο βήμα» για πιο ισχυρές περιφέρειες, καθώς ο ρόλος τους είναι κομβικός, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο 10ο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.





«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε την αυτοδιοίκηση των επόμενων δεκαετιών, έτσι όπως πραγματικά πρέπει να είναι», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα τόνισε ότι τα βασικά ζητούμενα είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ώστε να είναι σαφές ποιος κάνει τι, η απόδοση περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, η εξασφάλιση των απαραίτητων και ανάλογων πόρων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι περιφέρειες με απλούστερους κανόνες και με έσοδα από τη φορολογία και η αλλαγή του θεσμικού πεδίου ώστε να γίνει η μετάβαση από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. 

«Ένα τέταρτο ζητούμενο που είναι πολύ κρίσιμο και πολύ επιτακτικό είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Εδώ πλέον χρειάζεται εθνικό σχέδιο και χρειάζεται άμεσα. Αποδείχτηκε και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της μετεξέλιξης των αιρετών περιφερειών και γι' αυτό, όπως είπε, «είναι πολύ κρίσιμο αυτή η νέα μεγάλη μεταρρύθμιση να είναι ολοκληρωμένη, να ενσωματώνει αιτήματα, να δίνει δυνατότητες, να απαντά σε προκλήσεις που με μεγάλη σαφήνεια έχουμε αναδείξει ως Ένωση Περιφερειών όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Από την άλλη πλευρά, εκτίμησε ότι «πλέον αυτές οι διεκδικήσεις είναι πια κοινός τόπος για όλους και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών αλλά και συνολικά της ηγεσίας του υπουργείου στο συνέδριο «είναι ένα εχέγγυο συναντίληψης και συνδιαμόρφωσης της νέας πραγματικότητας».

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέου Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε πολύ συγκινημένος, καθώς, όπως είπε, αυτά τα 14 χρόνια, από τη στιγμή της εκλογής του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είδε τις προσπάθειες της χώρας να ορθοποδήσει, τις αντικειμενικές δυνατότητες της χώρας, την αγωνία των αιρετών να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών, την αλληλεγγύη να απλώνει δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους, τη θέληση των κοινωνιών να μην διαρραγούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά ταυτόχρονα την απαίτηση της κοινωνίας για μεγάλες αλλαγές. «Είδα και τον τόπο μου τη Μακεδονία να αλλάζει, να ψηλώνει να δυναμώνει», σχολίασε.

Την διάθεση περισσότερων πόρων στην Περιφέρεια ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων


Την ανάγκη η νομοθετική μεταρρύθμιση της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να συνοδευτεί και από μεταφορά πόρων προς τις περιφέρειες, ώστε οι περιφερειάρχες να έχουν την δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του Κοινοβουλίου που πήραν το λόγο στην έναρξη των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη. 

Η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Μαρία Συρεγγέλα στην ομιλία της υπογράμμισε πως η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει πως στηρίζει και σέβεται την περιφερειακή αυτοδιοίκηση παρέχοντας στους αιρετούς τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

«Η κυβέρνηση» σημείωσε, «με όχημα το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης, στοχεύει σε μια ισχυρότερη και ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει καθοριστικά τις τοπικές προκλήσεις. Το σχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσης με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ώστε να λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιφέρειας.





Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου υπογράμμισε την ανάγκη της θεσμικής θωράκισης της περιφερειακής αυτοδιοίκησης ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αυτονομία και διαφάνεια στην λήψη των αποφάσεων αλλά και αυξημένη συμμετοχικότητα των πολιτών με καλλιέργεια την περιφερική συνείδηση και άρσης των ανισοτήτων. 

«Μια πολύ επίπεδη διακυβέρνηση ουσιαστική και αποτελεσματική», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος, «χρειάζεται θεσμική θωράκιση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες με βάση την αρχή της επικουρικότητας, χρειάζονται οικονομικοί πόροι και στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό».

Ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδώνης, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στις σημαντικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν για την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση των τοπικών κοινωνιών λέγοντας ότι αυτή πρέπει να συνοδευτεί από σημαντική αύξηση των κονδυλίων προς τις περιφέρειες.

«Εμείς επιμένουμε στην τήρηση του άρθρου 102», τόνισε ο κ. Δουδώνης, «και μπορούμε να συζητήσουμε και περαιτέρω με βάση αυτό προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέσης σε σχέση με την διαχείριση των πραγμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχέση με την συνταγματική αναθεώρηση και πάντα σεβόμενοι την αρχή της εγγύτητας αλλά και μια άλλη αρχή που έχει σχέση με τις Περιφέρειες, την αρχή της επικουρικότητας».

Την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα την διοικητική μεταρρύθμισή για μεγαλύτερη αυτονομία της περιφερειακής αυτοδιοίκηση, τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, βουλευτής Σερρών Κωνσταντίνος Μπούμπας σημειώνοντας πως η χώρα μας στον τομέα αυτό έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μπούμπας ζήτησε να υπάρξει πρώτα ουσιαστική διαβούλευση με τους εκπροσώπους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια η κυβέρνηση να κάνει τις εξαγγελίες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι επαίτης του κράτους.

Ο εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, βουλευτής Επικρατείας Αλέξης Καζαμίας, στην παρέμβασή του στο συνέδριο σημείωσε πως η τοπική αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να είναι αυτόνομη και ισχυρή και να δρα ακόμα και ως μηχανισμός ελέγχου μπροστά σε μια συγκεντρωτική κυβερνητική εξουσία.

Ο κ. Καζαμίας ζήτησε να υπάρχει άμεσα κάλυψη των κενών θέσεων στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενώ τόνισε πως είναι επιβεβλημένη μια αγαστή συνεργασία και με τους τρεις βαθμούς διακυβέρνησης του κράτους χωρίς όμως να δίνονται πάντα εντολές από πάνω προς τα κάτω.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του βουλευτή Ροδόπης της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ ο οποίος υπογράμμισε πως η μεταβίβασή των αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες πρέπει άμεσα να συνοδευτεί και από την μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων.


Φάνης Σπανός: «Θεσπίζουμε ειδική διαδικασία ποιοτικού ελέγχου για όλα τα έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»


Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός συμμετείχε στο συνέδριο της ΕΝΠΕ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα ακόλουθα ζητήματα:

• Θεσμική μεταρρύθμιση. Τόνισε ότι οι θεσμικές συζητήσεις για την Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι αυτοαναφορικές, αλλά να στοχεύουν στη δημοκρατική λειτουργία, την υψηλή αποτελεσματικότητα και τελικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επεσήμανε δε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών να συγκροτήσει Επιτροπή για τη σύνταξη Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος με βασική στόχευση (εκτός από την πολύ σημαντική δουλειά της κωδικοποίησης) να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία, παράγοντας εισηγήσεις και για πρωτογενές νομοθετικό έργο!





• Διαχρονικές διεκδικήσεις για επιπλέον χρηματοδοτήσεις, αρμοδιότητες και στελέχωση των υπηρεσιών.

Ειδικά για το ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι η συζήτηση «δεν πρέπει να προσκρούσει ούτε στην Σκύλλα της συντεχνιακής ιδιοτέλειας ούτε και στην Χάρυβδη του αυτοδιοικητικού ναρκισσισμού», όπως είπε και ζήτησε να παραμείνει ανθρωποκεντρική και να στηριχθεί στην απλή λογική.

Αναφέρθηκε, όμως και σε παράδοξα, που πρέπει άμεσα να επιλυθούν, όπως:

- Η μεταφορά (με εξωφρενική προχειρότητα μια νύχτα του 2017) της αρμοδιότητας καθαρισμού ρεμάτων στις Περιφέρειες, έως την τελευταία σούδα μέσα σε έναν οποιοδήποτε κάμπο.

- Η ευθύνη διαχείρισης του πρωτογενούς τομέα (εγγειοβελτιωτικά έργα, ΔΑΟΚ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Κωπαΐδα), όταν δεν έχουν οι Περιφέρειες καμία απολύτως αρμοδιότητα στη διαχείριση του νερού!

Επεσήμανε τέλος την ανάγκη ποιοτικού ελέγχου όλων των έργων για να διασφαλιστεί ότι σχολικά κτήρια, γέφυρες, αντιπλημμυρικά και άλλα έργα, υλοποιήθηκαν με βάση τις πλέον σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές!

«Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν περιμέναμε κάποια αλλαγή. Αυτενεργήσαμε!», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θεσπίζουμε μια ειδική διαδικασία ποιοτικού ελέγχου και εργαστηριακών δοκιμών για όλα τα σημαντικά έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανεξαρτήτως χρηματοδοτικού εργαλείου. Αυτό που γίνεται δηλαδή για τα έργα του ΕΣΠΑ, το καθιερώνουμε για το σύνολο του Τεχνικού μας προγράμματος και το εγκαινιάζουμε πιλοτικά στο κρίσιμο έργο της γέφυρας Μόρνου, που το χρηματοδοτούμε από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας».

Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι: «είναι η στιγμή για στρατηγικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις, που δεν τις περιμένουμε από την Κυβέρνηση! Δεν τις διεκδικούμε ενάντια στην Κυβέρνηση!

Θα δουλέψουμε για αυτές μαζί με την Κυβέρνηση, μαζί με τους Δήμους, μαζί με όλους τους θεσμούς, έχοντας ως γνώμονα και αναφορά τον έναν και μοναδικό εντολέα μας, τον Έλληνα πολίτη!»

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness