Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

9 Ιουνίου Διεθνής Ημέρα Αρχείων - Το μήνυμα του τμήματος ΓΑΚ Φθιώτιδας

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχτεί η χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία, να ανακαλύψουν και να γνωρίσουν οι πολίτες τον πλούτο που φυλάσσεται στα αρχεία και να έρθουν σε επαφή με αυτό το συναρπαστικό χώρο, στον οποίο απόκεινται μοναδικά τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα αρχεία αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών, αλλά είναι ταυτόχρονα και χώροι διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αρχειακή κληρονομιά είναι μια πολύτιμη μαρτυρία για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Αρχειακά τεκμήρια είναι το αρχειακό υλικό το οποίο διατηρήθηκε από τους δημιουργούς του, τους κατόχους του ή από κάποιο αρχειακό φορέα, εξαιτίας της νομικής αξίας ή της διαρκούς ιστορικής σημασίας του.

Ο επίσημος εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων στοχεύει στην:

1.  Αύξηση της ευαισθητοποίησης ιδιωτών και φορέων για τη σημασία των αρχείων.

2. Προβολή στο ευρύ κοινό των μοναδικών και εξαιρετικά σπάνιων τεκμηρίων που φυλάσσονται στους αρχειακούς φορείς.

3. Βελτίωση της εικόνας των αρχείων και ενίσχυση της προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σαν σήμερα, το 2021, επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε το δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στα ΓΑΚ όπου αποτυπωνόταν η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες μας με ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Ένα χρόνο μετά, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει….

Φέτος, όμως, επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε ένα βίντεο με τις δράσεις που πραγματοποίησαν τα ΓΑΚ Φθιώτιδας μέσα στο 2022 για να δείξουμε ότι εμείς – οι υπάλληλοι των ΓΑΚ – τις υπηρεσίες μας τις αγαπάμε και συνεχίζουμε να επιτελούμε το έργο μας όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες, όσο και αν το ΥΠΑΙΘ κωφεύει στις ανάγκες μας.

Εμείς είμαστε εδώ, διασώζουμε και προβάλουμε την τοπική μας ιστορίας και σας θέλουμε όλους δίπλα μας!!

Η Προϊσταμένη του Τμήματος ΓΑΚ Φθιώτιδας
& Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος ΓΑΚ Εύβοιας
Σοφία Βακιρτζηδέλη,
 Βιβλιοθηκονόμος ΜΑ

    

 

randomness