Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Είχαν «ρημάξει» τα φωτοβολταϊκά πάρκα


Εξιχνιάσθηκαν, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, συνολικά πέντε κλοπές από φωτοβολταϊκά πάρκα, στην ευρύτερη αγροτική περιοχή της Αυλίδας Ευβοίας.
Για τις συγκεκριμένες κλοπές, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες πέντε άτομα ΡΟΜΑ και συγκεκριμένα τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι αποτελούσαν μέλη συμμορίας που εξαρθρώθηκε πλήρως την 21-10-2021, έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση στον Οικισμό του Πυρίου Θηβών Βοιωτίας.  
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, οι ανωτέρω, από κοινού με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, συγκρότησαν εγκληματική ομάδα με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών από φωτοβολταϊκά πάρκα.
Πιο αναλυτικά, το χρονικό διάστημα από 12-09-2021 έως και 24-09-2021, με εναλλασσόμενη σύνθεση της επιχειρησιακής τους ομάδας, η οποία αποτελούταν από τρία τουλάχιστον άτομα, ανά περίπτωση, ενέχονται στην παραβίαση συρμάτινων περιφράξεων από πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα και την αφαίρεση, από το εσωτερικό τους, καλωδιώσεων χαλκού και άλλων μεταλλικών αντικειμένων.
Οι δράστες, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τον προαναφερόμενο Οικισμό, προέβαιναν αρχικά στην κατόπτευση των υποψήφιων στόχων τους και ενεργώντας συνήθως μεσημβρινές ώρες, προσέγγιζαν τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών πάρκων με συγκεκριμένο Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας ενός εκ των δραστών, στο οποίο φόρτωναν και μετέφεραν τα κλοπιμαία.
Η συνολική χρηματική αξία των αφαιρεθέντων καλωδίων και των υπολοίπων κλοπιμαίων, καθώς και το κόστος των φθορών που προκάλεσαν, υπερβαίνει τις 55.000 ευρώ.
Γίνεται μνεία ότι για τους τρεις εκ των ανωτέρω δραστών, έχει διαταχθεί η προσωρινή τους κράτηση σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας.
Την προανάκριση διενήργησε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας.