Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδήλωση-Αφιέρωμα στην Απελευθέρωση της Λαμίας

 

 

Η Λαμία, η οποία, μέχρι το 1836 ονομαζόταν Ζητούνι, δεν ευτύχησε στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, να απελευθερωθεί από τους ένοπλους Έλληνες. Έτσι, παρέμεινε σε οθωμανικά χέρια, μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των συνόρων του νέου Ελληνικού Κράτους το 1832. Τελικά, αφού κινδύνευσε να παραμείνει στην οθωμανική αυτοκρατορία, απετέλεσε τη βορειότερη ελληνική πόλη.

Η απελευθέρωσή της έγινε από βαυαρικές στρατιωτικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον λοχαγό Αλβέρτο, παρά την αρχική άρνηση των ντόπιων Οθωμανών να αποχωρήσουν. Ήταν η 28η Μαρτίου του 1833, Μεγάλη Τρίτη. Πρώτος πολιτικός διοικητής της πόλης ορίστηκε ο Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός.

Μια σειρά από επίσημα έγγραφα, μαρτυρίες και αποσπάσματα εφημερίδων μας πληροφορούν για τις ημέρες εκείνες της λευτεριάς. Οι μαρτυρίες αυτές διανθίζονται από αποσπάσματα ποιημάτων, εικόνες και μουσική και συνθέτουν ένα μοναδικό Αφιέρωμα στη σημαντική αυτή επέτειο για την πόλη μας, το οποίο θα παρουσιαστεί την Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021 και ώρα 19:00.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Λαμιέων www.lamia.gr και συγκεκριμένα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://lamia.gr/basiki-selida/zontani-anametadosi-ekdiloseon

Επίσης, από το κανάλι του Δήμου Λαμιέων στο youtube. 

 

 

  

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων