Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκδήλωση για τα προγράμματα LEADER στο Δήμο Δομοκού με την παρουσία τριών υπουργών της κυβέρνησης

 

Με την παρουσία τριών υπουργών της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση για τα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για μια Βιώσιμη Ύπαιθρο» , την οποία διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείριση του στρατηγικού σχεδιασμού της  ΚΑΠ με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου και σε  συνεργασία με το Δήμο Δομοκού και  την Ομάδα Τοπικής Δράσης Αναπτυξιακή Φθιώτιδας ΑΕ ΟΤΑ και το Ελληνικό Δίκτυο CLLD/LEADER . Η εκδήλωση βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι αυτή την ωρα  στην  Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δομοκού.

 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας , ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ και βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς . Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δομοκού Μπάμπης Λιόλιος καλωσόρισε τους υπουργούς , τους βουλευτές και ολους τους φορείς , σημειώνοντας οτι βρίσκονται σε ενα Δήμο που  που  ως κύριες πηγές βιοπορισμού των κατοίκων του εχει την Γεωργία και την Κτηνοτροφία 

''Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας η διοργάνωση στον Δομοκό αυτής της τόσο σημαντικής εκδήλωσης και οφειλετικά ως Δήμαρχος θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την επιλογή τους αυτή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο και τους διαφόρους φορείς και θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός τόσο σε αυτή όσο και σε μελλοντικές εκδηλώσεις'' υπογράμμισε ο κ. Λιόλιος .

Ο Δήμαρχος Δομοκού στάθηκε ιδιαίτερα στο θεμα της  διαβούλευσης για τον αγροτικό τομέα αφου οπως είπε υπο το πρίσμα των γενικότερων επιταγών που διαμορφώθηκαν απο την Πράσινη Βίβλο , των στρατηγικών δημιουργίας Smart Villages και της Green Deal σε σχέση με δυνητικά μειονεκτικές αναπτυξιακά τοπικές κοινωνίες,ειναι αδήριτη ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες και δή οι μικρές και μειονεκτικές να αφουγκραστούν τα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής και το κράτος να ενσκύψει πάνω στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές κοινωνίες της υπάιθρου ώστε με τις κατάλληλες κινήσεις και με χρηματοδοτικά εργαλεία , να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου. 

''Είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική η ανάγκη'' τόνισε ο κ. Λιόλιος ,  για την δημιουργία νέων Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με νέα χαρακτηριστικά βασισμένα στην στοχοπροσήλωση, στην αποτύπωση των αναγκών αλλα και των πραγματκών αποτελεσμάτων των αναπτυξιακών σχεδίων με αρχές βιώσιμου μανατζμεντ και με χρήση εργαλείων παρακολούθησης και χρηματοδότησης , ώστε πραγματικα να γίνουν καιριες παρεμβάσεις σε ορεινές, ημιορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που πληρώνουν ακόμα την οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας. Δήμους με χρεία αναπτυξιακών παρεμβασεων που να βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές με συνεκτικότητα τόσο γεωγραφική, οικονομική αλλα και κοινωνική''.

Το πρόγραμμα LEADER αποτέλεσε την αρχή μιας νέας προσέγγισης στην πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης και επέφερε κομβικές αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταικούρας , αλλαγές που οπως είπε κατέστησαν αναγκαίες προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η ελληνική υπαιθρος .

 1.  

  Μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας , ανέφερε ο κ. Σταικούρας , έχουν ολοκληρωθεί, ενταχθεί ή αναμένεται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, έργα προϋπολογισμού άνω των 75 εκατ. ευρώ και εκανε μία σύντομη αναφορά στα έργα, ανά Δήμο. 

  • Για τον Δήμο Μακρακώμης, η βελτίωση αρδευτικού δικτύου και η Αγροτική Οδοποιία, συνολικού προϋπολογισμού 665.000 ευρώ.

  • Για τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, έργα ανάπλασης, ανάδειξης περιβάλλοντος, καθώς και η Αγροτική Οδοποιία, συνολικού προϋπολογισμού 380.000 ευρώ.

  • Για τον Δήμο Δομοκού, έργα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού δικτύων άρδευσης, το φράγμα πολλαπλών σκοπών στο Μπουγάζι, καθώς και βελτίωση αγροτικών οδών, συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η έγκριση ένταξης ένταξη νέων έργων στα μέτρα 4.3.1 (Εγγείες Βελτιώσεις), ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, η έγκριση ένταξης του ΤΟΕΒ Ξυνιάδας στο μέτρο 4.3.1, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.

  • Για τον Δήμο Λαμιέων, αναπλάσεις χώρων δραστηριοτήτων, έργα αγροτικής οδοποιίας, εκσυγχρονισμός και κατασκευή αρδευτικών δικτύων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται και η έγκριση ένταξηςέργων υποδομών εγγείων βελτιώσεων, με ωφελούμενο τον ΤΟΕΒ Μοσχοχωρίου.

  • Για τον Δήμο Λοκρών, το ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης Αντιπυρικής Προστασίας, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ.

  • Για τον Δήμο Στυλίδας, παρεμβάσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, προϋπολογισμού περίπου 350.000 ευρώ.

  Ταυτόχρονα, δρομολογείται άμεσα , οπως είπε , η ένταξη νέων έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο μέτρο 4.3.4 (Αγροτικής Οδοποιίας)και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Τα εργα αυτά είναι 

  • Για τον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, ένταξη τριών νέων έργων, ύψους 1.500.000 ευρώ.

  • Για τον Δήμο Δομοκού, έργα ύψους 1.400.000 εκατ. ευρώ.

  • Για τον Δήμο Λοκρών, ένταξη νέου έργου, ύψους 1.000.000 ευρώ.

  • Για τον Δήμο Μακρακώμης,ένταξη νέου έργου, ύψους 1.500.000 ευρώ.

  • Για τον Δήμο Στυλίδας, ένταξη νέων έργων, ύψους 500.000 ευρώ.

  Επίσης, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως μεταφερόμενο, το έργο «Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας», προϋπολογισμού 41 εκατ. Ευρώ, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του έργου με Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών, ύψους περίπου 11.600.000 εκατ. ευρώ.

 2. ''Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας'' τόνισε στην τοποθετησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου .
  ''Η περιοχή του Δομοκού και όλος ο Νομός Φθιώτιδας , είπε ο κ. Οικονόμου , έχουν συνδέσει την ανάπτυξη και την ευημερία τους με τον πρωτογενή τομέα και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται στο σύνολο της τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο που μπορεί και διαδραματίζει ο πρωτογενής τομέας και με συντεταγμένο σχέδιο έχει βάλει την Ελλάδα σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης''.

  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Λοκρών Θανάσης Ζεκεντές , Αμφίκλειας-Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή , και Στυλίδας Βιργινία Στεργίου . 

Φωτογραφίες