Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εξοικονόμηση λοιπόν : Η νέα λαμπρή ιδέα ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση υπό το βάρος της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ρεύμα. 
 
Μάλιστα το καλό παράδειγμα στην εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να δώσει το Δημόσιο, οπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος . Το αλλο με τον Τοτό το ξέρετε ; Αλήθεια πως το συμπεραίνει αυτό ο υπουργός . Μήπως παίρνει υπόψιν του την περίοδο της οικονομικής κρίσης , οταν η χώρα για να μειώσει τα ελλείμματα του προυπολογισμού χρειάστηκε να μπεί σε μια εξοντωτική θεραπεία με φαρμακοληψία τρία μνημόνια ; Η μήπως στα χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία μειώθηκε το δημόσιο χρέος ή εγινε κάποια αξιοσημείωτη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο και εμείς δεν το εχουμε πάρει χαμπάρι ;
Εξοικονόμηση λοιπόν . Η νέα λαμπρή ιδέα ! Σύμφωνα με τον σχεδιασμό κοινωνοί της όλης προσπάθειας θα πρέπει να γίνουν και τα νοικοκυριά και σε πρώτη φάση σχεδιάζεται μία εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης με μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν άμεσα τα νοικοκυριά κι έτσι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια εξοικονόμηση οικονομικών πόρων δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας προκαλούν μεγάλο βάρος αυτή τη στιγμή στον κρατικό προϋπολογισμό. Ανοίγουμε παρένθεση για να διαμαρτυρηθούμε εντόνως στον πρωθυπουργό και την κυβερνησή του διότι μας πνίγει το δίκηο . Ως καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας ,ο υποφαινόμενος κάνω εξοικονόμηση εδω και επτά χρόνια . Και δεν μιλάμε για εξοικονόμηση σαν κι αυτή που πάει να εφαρμόσει η ''φιλολαική'' κυβέρνηση , αλλά για πλήρη απεξάρτηση απο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας , πετρελαίου και φυσικού αερίου οσον αφορά τη θέρμανση του σπιτιού . Και δεν είμαι ο μόνος . Ξέρω πολλά νοικοκυριά που είχαν αρχίσει να κάνουν οικονομία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και πολύ πριν εκδηλωθεί η μεγάλη ενεργειακή κρίση .
Διότι ναι υπάρχουν και αυτοί οι πολίτες σε αυτή τη χώρα που παίρνουν μέτρα μόνοι τους και δεν περιμένουν καμία κυβέρνηση και κανέναν πρωθυπουργό για να τους πεί τι θα κάνουν . Κλείνουμε την παρένθεση .
Ξαφνικά τους κυβερνητικούς τους επιασε η πρεμούρα της εξοικονόμησης . Φυσικά ποτέ δεν είναι αργά , πόσο μάλλον τώρα που ανοιξε για τα καλά το κουτί της πανδώρας !
 
Μέχρι τώρα η κυβέρνηση με την επιδοματική πολιτική που εφάρμοζε εδειχνε να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για το ...ράλι των τιμών στα καύσιμα και στα σούπερ μάρκετ . Ουτε εκανε και τίποτα σοβαρούς ελέγχους στην αγορά για να περιορίσει το κακό αλλά και να χτυπήσει φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας . Οι τιμές σε καύσιμα και προιόντα αυξάνονταν συνεχώς και η κυβέρνηση ετρεχε απο πίσω με τις επιδοτήσεις στο χέρι . Μάλιστα καλλιεργούσε και ενα κλίμα εφησυχασμού με τους υπουργούς να ισχυρίζονται οτι το πρόβλημα είναι παροδικό και σε λίγους μήνες θα περάσει .
Τώρα κάτω απο την πίεση των γεγονότων ανακάλυψε ''τις μικρές, έξυπνες κινήσεις, εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10-15% . Τώρα θυμήθηκε να μας πεί οτι «η εξοικονόμηση, ανεξαρτήτως της κρίσης, είναι κάτι που πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας ούτως ή άλλως. Κάνει καλό στο περιβάλλον, στην τσέπη μας, δημιουργεί πιο συνειδητοποιημένους καταναλωτές» και πολλά τέτοια χαριτωμένα .
Οταν ομως αρχές καλοκαιριού σε μια Σύνοδο Κορυφής στην Ευρώπη συζητήθηκε το ενεργειακό που εξελίσσεται σε πραγματικό γολγοθά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τέθηκε απο την πλευρά της Γερμανίας η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας κατα 15% , η δική μας κυβέρνηση ελεγε οτι εμείς δεν εχουμε σοβαρό πρόβλημα και για αυτό το λόγο αλλωστε αρνηθήκαμε να συμφωνήσουμε . Τι αλλαξε τώρα και τρέχουν ασθμαίνοντας πίσω απο τα γεγονότα ; Τώρα θυμήθηκαν οτι δεν είμαστε δά και η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο για να πλέουμε σε πελάγη αμεριμνησίας . Αλλά είπαμε ποτέ δεν είναι αργά !

 

Χρήστος Αλεξανδρής
Δημοσιογράφος

    

 

randomness