Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χάος με τα βοσκοτόπια !

• Τα έκαναν ...θάλασσα με τις δοκιμές στο σύστημα διαχείρισης του ΟΣΔΕ

 

Πολλαπλά χτυπήματα δέχεται τα τελευταία 24ωρα το σύστημα διαχείρισης του ΟΣΔΕ, ειδικά μετά την πολύπαθη ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, με τις αρμόδιες αρχές να τα έχουν κάνει θάλασσα, την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίζει τα θέματα σπασμωδικά και τους δικαιούχους των ενισχύσεων αγρότες να ζουν άλλη μια φορά μέσα στην αβεβαιότητα.
Οι… καμπάνες άρχισαν να χτυπούν από την περασμένη Παρασκευή, όταν αναρτήθηκαν στο σύστημα και άρχισαν να γίνονται ορατές από τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ οι νέες κατανομές βοσκοτόπων.

Ειδικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων για τα μικρά ζώα που περιορίζει τις ενισχύσεις στο 1/3, όπως και οι αναπροσαρμογές που γίνονται σε επίπεδο περιφερειών, έχουν δημιουργήσει αυτές τις μέρες τεράστια αναστάτωση, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Οι πρώτες αναλύσεις των στοιχείων από τους μελετητές, δείχνει ότι οι πλέον αδικημένοι από τον νέο τρόπο κατανομής είναι οι νέοι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επιλέγουν να ανανεώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους, από την επομένη της ανάρτησης των πινάκων με τις κατανομές, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υπάρχει μεγάλη ευθύνη για τις ανακολουθίες, έχουν αρχίσει διαδοχικές δοκιμές πληρωμής (προσομοιώσεις). Στόχος να διαπιστωθεί αν μπορεί να «διαβάσει» αυτές τις αλλαγές το σύστημα και στη συνέχεια να βγουν κάποια πρώτα συμπεράσματα για το τι μειώσεις επέρχονται στους δικαιούχους αυτών των ενισχύσεων κτηνοτρόφους.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, έσπευσε να δηλώσει από τη βουλή ότι οι δοκιμές πάνε καλά και η πληρωμή είναι θέμα χρόνου.

Έδωσε μάλιστα και το ιστορικό των πληρωμών των τελευταίων χρόνων από το οποίο προκύπτει ότι 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου. Το 2019 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2018 πληρώθηκε στις 26 Οκτωβρίου. Το 2017 πληρώθηκε στις 24 Οκτωβρίου. Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου.

Κρίνοντας πάντως από τα συμφραζόμενα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ο προσανατολισμός του υπουργείου δείχνει ως ημερομηνία για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης φέτος την 26η ή 27η Οκτωβρίου.

Καθησυχαστικός στη Βουλή ο Στύλιος

Καθησυχαστικός για τις πληρωμές που αναμένεται να γίνουν εκτός απροόπτου στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, εμφανίστηκε στη βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, χωρίς ωστόσο να δώσει εικόνα των «δοκιμών» οι οποίες γίνονται στο μηχανογραφικό σύστημα, ούτε βεβαίως να δεσμευθεί περαιτέρω για το χρονοδιάγραμμα.

«Έχουμε, λοιπόν, το πληροφοριακό σύστημα», ανέφερε τη Δευτέρα στη βουλή ο υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην υπουργού Αραχωβίτη και πρόσθεσε: «Τρέχουμε αυτές τις τεχνικές διαδικασίες. Εκ μέρους, λοιπόν, της Κυβέρνησης σας λέω υπεύθυνα ότι είμαστε σε δοκιμαστική λειτουργία στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα να γίνει η πληρωμή.

Συνεπώς, ο παραγωγός γνωρίζει τι περιμένει να λάβει, όπως έλαβε και τα προηγούμενα χρόνια.

Άρα, έτσι θα προχωρήσουμε για την πληρωμή το επόμενο διάστημα. Ως προς τον χρόνο καταβολής της βασικής ενίσχυσης, σας υπενθυμίζω ότι όπως προβλέπει το άρθρο 75, παράγραφος 1 του Κανονισμού 1306/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληρωμές στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης πραγματοποιούνται από την 1η Δεκεμβρίου ως τις 30 Ιουνίου του επόμενου ημερολογιακού έτους, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταβάλουν προκαταβολές έως 70% όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις πριν την 1η Δεκεμβρίου, αλλά όχι πριν τη 16η Οκτωβρίου. Βρισκόμαστε σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 2021».

«Το 2016 πληρώθηκε 27 Οκτωβρίου. Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Έχει αξία για τους παραγωγούς. Σήμερα, λοιπόν, σας λέω ότι είμαστε έτοιμοι. Θα τρέξει το σύστημα και οι πληρωμές θα γίνουν κανονικά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του τρέχοντος μήνα. Ξαναθυμίζω ότι έχουμε ήδη σε εξέλιξη τον διαγωνισμό για να αναδειχθεί ο σύμβουλος που θα υποστηρίξει το πληροφοριακό σύστημα και για τις δηλώσεις του 2022.

Άρα, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να ανησυχούμε τους παραγωγούς και να λέμε ότι θα υπάρξουν μειώσεις και θα υπάρξουν προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων και των επιδοτήσεων.

Αυτό διότι δεν το επιτρέπουμε εμείς, η Κυβέρνηση, στον εαυτό μας να συμβεί, να γίνουν λάθη διαχείρισης και να μην πάρει ο Έλληνας γεωργός και κτηνοτρόφος τα χρήματα τα οποία δικαιούται και του αναλογούν», είπε ο υφυπουργός.

 

 

 

    

randomness