Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κλείνουν τα καταστήματα οι επαγγελματίες της Εστίασης

• Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κινδυνεύει - Ζητούν μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση


Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να αφανιστούν λόγω και των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας Covid-19. Οι Μικρομεσαίοι βρίσκονται και πάλι σε θέση αστυνόμευσης, τη στιγμή που είναι αντιμέτωποι με ήδη υπάρχοντα χρέη, μειώσεις τζίρων, έλλειψη ρευστότητας, ανατιμήσεις και αυξήσεις ρεύματος, πρώτων υλών, μεταφορών, με μέτρα στήριξης που αποδεικνύονται ελλιπή λόγω των καθημερινών εξελίξεων.  

Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοινωσή τους ότι με τις νέες αποφάσεις για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αυξάνονται τα προβλήματα των επιχειρηματιών εστίασης, του λιανεμπορίου και γενικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως λένε, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει τηρήσει μέχρι σήμερα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και έχει τονίσει την αναγκαιότητα των εμβολιασμών στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας.

Όμως, με τα νέα μέτρα προκύπτουν και νέα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, κάτι που θα αποδειχθεί εν καιρώ στην πτώση των τζίρων.

Το κόστος των test θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τις καταναλωτικές επιλογές των πολιτών.

Οι κλειστοί χώροι της εστίασης δεν δέχονται ανεμβολίαστους, οι μεικτοί απαιτούν την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού τεστ, κάτι που μειώνει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των πελατών, όπως απαιτείται στο λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια. Ειδικά για τα τελευταία αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των κατ’ οίκον επισκέψεων. Κάτι το οποίο είναι απολύτως αντίθετο με την προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και μειώνει τα έσοδα του κράτους.

Επίσης, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η εξαίρεση επιχειρήσεων από τα τελευταία μέτρα προκαλεί διχασμό και διαχωρισμό των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, προς όφελος των μεγάλων, τη στιγμή που για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ δεν απαιτείται πιστοποιητικό σε αντίθεση με το μικρό λιανικό εμπόριο.

“Η Πολιτεία από τη στιγμή που θέτει ως στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, οφείλει να επικεντρωθεί στον τρόπο που θα καταφέρει να πείσει και όχι στο να εργαλειοποιεί τις επιχειρήσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η επιχειρηματικότητα είναι μια αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει και ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας της δημόσιας υγείας και επιστροφής στην κανονικότητα” τονίζουν στις ανακοινώσεις τους.

“Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική στήριξη πριν καταστραφούν ολοσχερώς και μπουν λουκέτα, τα οποία θα φέρουν συνέπειες και στις θέσεις απασχόλησης. Ήδη βιώνουμε τα αποτελέσματα της αναστολής των επιταγών που έγινε, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να «κοκκινίσουν».

Μόνο μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο στήριξης θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Στα πλαίσια αυτά οργανώνουν Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: «η εστίαση αναζητεί μέτρα στήριξής της, για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας και αυτά είναι:

• Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

• Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.

• Επαναφορά του μέτρου αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, και

• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021».

Επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες καλούν την Πολιτεία να εξετάσει εκ νέου τις τελευταίες αποφάσεις της, να αφουγκραστεί τα αιτήματά μας, να συνομιλήσει με τα όργανα εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και να μας στηρίξει έως ότου χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

 

 

    

 

Απόψεις