Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΛΑΡΚΟ: Από 1η Αυγούστου, σταματά τη λειτουργία της

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ την 1η Αυγούστου ενημέρωσε ο ειδικός εκκαθαριστής τους διευθυντές των εργοταξίων της εταιρείας, σε μια ακόμα εξέλιξη στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για ιδιωτικοποίηση της κρατικής βιομηχανίας .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκκαθαριστής εκτός από την παραπάνω ενημέρωση στους διευθυντές των εργοταξίων, γνωστοποίησε ότι ως αποτέλεσμα της παύσης της λειτουργίας, οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν να δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια και τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, φέρεται να έχει καλέσει  όλους τους διευθυντές στην έδρα προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν γύρω απ’ αυτήν την εξέλιξη.

Πρόκειται για εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της  τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, τις απολύσεις 1.300 εργαζομένων . Μια πολιτική απόφαση που αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, με στόχο να καταλήξει σε κάποιο μονοπωλιακό όμιλο χωρίς το «βαρίδι» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. ''Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του εγκλήματος, σταματώντας την παραγωγική δραστηριότητα στη ΛΑΡΚΟ και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για οριστικό κλείσιμο'' καταγγέλλουν τα συνδικάτα .

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η κυβέρνηση προχωρά τα  σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι στα ύψη. Το νικέλιο και το κοβάλτιο αποτελούν μέταλλα ιδιαίτερης αξίας για την εφαρμογή τους στις νέες τεχνολογίες, και γενικότερα τα προϊόντα που παράγει η ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. ''Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να κρατήσει ζωντανή τη ΛΑΡΚΟ και να στηρίξει την αύξηση της παραγωγής, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους, προχωρά στο σταμάτημα της παραγωγής, στην απόλυση όλων των εργαζομένων και στον μαρασμό ολόκληρων περιοχών'' τονίζει το Σωματείο Εργαζιομένων .

 

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μαζί με τα Σωματεία τους καλούνται να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα τους. 

«Οπως καταλαβαίνουμε πλέον τα ψέματα τελείωσαν και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για εφησυχασμό και κωλυσιεργία, πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλη την περιοχή. Θα πρέπει να παρθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις στην ιστορία της ΛΑΡΚΟ», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με αφορμή την συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου.


Πηγή: «Ριζοσπάστης»

    

 

randomness