Με επισημότητα ο εορτασμός της 83ης επετείου για την Μάχη της Παύλιανης
Με υπερηφάνεια και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 7 Ιουνίου, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη Μάχη της Παύλιανης, στο μνημείο των πεσόντων στη Δημοτική Κοινότητα, 83 χρόνια μετά την ηρωική αντίσταση των αγωνιστών κατά των ιταλικών δυνάμεων κατοχής.
83 χρόνια, από την 3η Ιουνίου του 1943, οι τοπικές αρχές τίμησαν τους μαχητές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που υπερασπίστηκαν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή, την ελευθερία της Ελλάδας από τους κατακτητές.
Στην επέτειο μνήμης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ.κ. Συμεών, Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Μώρη, ενώ το «παρών», έδωσαν ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας, Χρήστος Ταξίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαμιέων, Κωνσταντίνος Κερπινιώτης, Γεώργιος Ζήσιμος και Κωνσταντίνος Ψειρόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Παύλιανης, Γιάννης Κουτκιάς, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παύλιανης, Νίκος Γρανιτσιώτης και μέλη της Δημοτικής Κοινότητας, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι και μέλη συλλόγων, σωματείων και συγγενών των θυμάτων.
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών.
Χαιρετισμό για τη Μάχη της Παύλιανης, απηύθυνε ο Δήμαρχος Λαμιέων Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ογδόντα τρία χρόνια μετά, αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές του ΕΑΜ–ΕΛΑΣ της Ρούμελης, οι οποίοι με θάρρος, αυταπάρνηση και πίστη στην ελευθερία αντιμετώπισαν χιλιάδες Ιταλούς στρατιώτες και πέτυχαν μια νίκη που έμεινε χαραγμένη στην ιστορία της Αντίστασης.
Τον Ιούνιο του 1943, στην περιοχή της Παύλιανης, οι αντάρτικες δυνάμεις αντιστάθηκαν γενναία στα κατοχικά στρατεύματα, δίνοντας μια σκληρή και καθοριστική μάχη στα βουνά της Οίτης. Ο αγώνας τους απέδειξε ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες, η θέληση για ελευθερία και αξιοπρέπεια δεν μπορούσε να λυγίσει. Η μάχη αυτή αποτέλεσε σημαντικό πλήγμα για τις δυνάμεις κατοχής και ενίσχυσε το ηθικό του ελληνικού λαού σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας μας.
Εδώ, σε αυτά τα χώματα, γράφτηκε ιστορία από ανθρώπους που δεν υποχώρησαν μπροστά στον φόβο και τη βία. Άνδρες και γυναίκες που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για την πατρίδα, την ελευθερία και το δικαίωμα των επόμενων γενεών να ζουν σε μια ελεύθερη Ελλάδα.
Η Μάχη της Παύλιανης δεν είναι μόνο ένα ιστορικό πολεμικό γεγονός. Είναι ένα διαχρονικό σύμβολο ενότητας, θάρρους και συλλογικού αγώνα. Μας υπενθυμίζει ότι όταν ένας λαός παραμένει ενωμένος και πιστός στις αξίες του, μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες.
Η Παύλιανη παραμένει ένας τόπος ιστορικός, ένας τόπος μνήμης και αγώνα. Ένας τόπος που μας καλεί να θυμόμαστε, να τιμούμε και να πορευόμαστε με ενότητα, ευθύνη και σεβασμό στην ιστορία μας.
Ας διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των αγωνιστών και ας μεταφέρουμε το παράδειγμά τους στις νεότερες γενιές ως πολύτιμη κληρονομιά. Αιωνία τους η μνήμη».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Παύλιανης Νίκο Γρανιτσιώτη, ομιλία από το Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Γιώργο Ρηγάκη.
Η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων με την Δημοτική Κοινότητα Παύλιανης, ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Κώστας Ιωάννου



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

