Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ

Με τις ψήφους των 157 βουλευτών της ΝΔ υπερψηφίστηκε η τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιείχε το κατάπτυστο άρθρο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στον Ειδικό Εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να απολύσει όλους τους εργαζόμενους.

Ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, «ώστε τα ονόματα όσων ψηφίσουν την τροπολογία απόψε, θα γραφτούν στους μαύρους πίνακες της ιστορίας αυτού του τόπου», όπως τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή.

Τόσο ο Δ. Κουτσούμπας, όσο και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τον λόγο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, χρησιμοποίησαν πολύ σκληρές εκφράσεις κατα της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για έγκλημα κυβερνήσεων - ΕΕ που απαξίωσαν και επιδιώκουν την παράδοση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες, «καθαρή» από εργαζόμενους με δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον ηρωικό αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ που την Τρίτη το μεσημέρι βρέθηκαν έξω από τη Βουλή, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μείνουν στη δουλειά και τον τόπο τους.

Σημειώνεται ότι κατά της τροπολογίας ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που οδήγησαν τη ΛΑΡΚΟ στην απαξίωση, για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή σχετικά με την κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ.

Αφού παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία για τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ, τόνισε ότι η εταιρεία οδηγήθηκε συνειδητά στην απαξίωση. «Ποιος φταίει για αυτή την κατάσταση; Εσείς δεν ήσασταν όλα αυτά τα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος την οδήγησε τη ΛΑΡΚΟ σε αυτά τα χάλια που λέτε;», είπε ο Θ. Παφίλης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, αλλά και στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης που τώρα έχουν βγει τάχα στα κεραμίδια. Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μίλαγε για «στρατηγικό επενδυτή» στη ΛΑΡΚΟ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έλεγαν εδώ και χρόνια ότι η μόνη λύση είναι η καθετοποίηση της παραγωγής, η δημιουργία εργοστασίου ανοξείδωτου χάλυβα. Γιατί δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια; Γιατί τα μονοπώλια του κλάδου παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα, που ήταν οι βασικοί πελάτες, «δεν ήθελαν έναν παραπάνω ανταγωνιστή», εξήγησε. «Γιατί αν γινόταν εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα θα υπήρχε ένας παραπάνω ανταγωνιστής στην ΕΕ, και δεύτερον γιατί θα κοβόταν η προμήθεια του νικελίου που το έπαιρναν σχεδόν τσάμπα», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, επίσης, πως όλα αυτά τα χρόνια η ΛΑΡΚΟ έμεινε ανοιχτή, κρατήθηκε όρθια από τους εργαζόμενους της, που έδωσαν 80 νεκρούς τους οποίους «σήμερα τους φτύνετε».
«Δεν μπορεί αυτό το σύστημα να γίνει ανθρώπινο, είναι βάρβαρο. Δεν εξανθρωπίζεται, ανατρέπεται. Για αυτό λέμε οι εργαζόμενοι να κάνουν αυτό που πρέπει. Αυτοί που παράγουν τον πλούτο να τον πάρουν στα χέρια τους», επεσήμανε, τελειώνοντας την ομιλία του.Γιάννης Σαρακιώτης στη Βουλή για τη ΛΑΡΚΟ: «Ρουσφέτια, χρέη, απαξίωση» 


Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο συμπεριλήφθηκε κυβερνητική τροπολογία για την απόλυση του συνόλου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Όπως επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης: «Δεν μπορώ να πω σε καμία περίπτωση ότι μας εκπλήξατε με αυτή σας τη μεθόδευση. Δεν περιμέναμε άλλωστε τίποτα καλύτερο από τη Ν.Δ., η οποία διαχρονικά ακολουθεί την ίδια στρατηγική σχετικά με τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ε.Ε.. Πάντοτε κάνετε τα ίδια: Ρουσφέτια, κακοδιαχείριση, χρέη, εγκατάλειψη».

Μάλιστα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε ότι οι ευθύνες για την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ έχουν ονοματεπώνυμο τονίζοντας ότι: «Το 2006-2007 με τη συμφωνία των “αρίστων” για το hedging, που οδήγησε στην απώλεια εσόδων ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ περίπου, για τρία χρόνια η εταιρεία πουλούσε την παραγωγή της 60% φθηνότερα. Την ίδια περίοδο με πολιτική απόφαση τριπλασιάζετε το κόστος της ηλεκτρικήςενέργειας και την καθιστάτε αυτομάτως με μια απόφασή σας μη ανταγωνιστική. Ακολούθως, το 2008, ο τότε Διοικητής κ. Θεόδωρος Σκρέκας, πατέρας του σημερινού Υπουργού Ενέργειας, προσέλαβε στη ΛΑΡΚΟ όλη την οικογένεια της συζύγου του Υπουργού, μέχρι και τον συνταξιούχο χωροφύλακα πατέρα της. Κανένας άριστος δε χάνεται! Και να ήταν μόνο αυτό… Ζημίες για την εταιρεία το 2008: 116 εκ. ευρώ. Το 2009: 105 εκ. ευρώ. Και τί έκανε ο πατέρας Σκρέκας τότε για την εν λόγω κατάσταση; Απολύσεις των εργολαβικών εργαζομένων! Και έρχεται σήμερα ο υιός να συνεχίσει το “έργο” προσυπογράφοντας αυτή τη φορά την απόλυση ΟΛΩΝ των εργαζομένων όχι μόνο μερίδας αυτών».