Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μητρόπολη Φθιώτιδας : Τίμησε εναν εκκλησιαστικό ηγέτη της Φθιωτικής εκκλησίας

Εναν εκκλησιαστικό ηγέτη τον μακαριστό ποιμενάρχη Νικόλαο τίμησε σήμερα η Μητρόπολη Φθιώτιδας για το τεράστιο εργο και την προσφορά του στην πνευματική ζωή του τόπου . Παρουσία οκτώ  Μητροπολιτών και πολλών αρχιερέων απ'ολη την Ελλάδα , ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμέων εκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού Ιεράρχου πρωην Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου , στο προαύλιο χώρο του Παρεκκλησίου του Αγίου Εφραίμ, στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπολεως στη Νέα Αμπλιανη Λαμίας . Η προτομή του μακαριστού ιεράρχη  φιλοτεχνήθηκε  απο τον Τήνιο  Καλλιτέχνη  κ. Ιωάννη  Μαλακατέ. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης και σεβασμού στην μνήμη του μακαριστού Ποιμενάρχη της Φθιωτικής Εκκλησίας  κορυφώθηκαν  σήμερα Κυριακή 31 Ιουλίου με την τέλεση του επισήμου μνημοσύνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, με την συμπλήρωση  τριών  ετών από την κοίμησή του .  Το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό εψάλη η   Ακολουθία του Όρθρου , ακολούθησε η    Αρχιερατική Χοροστασία και το    Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.

Για τη ζωή και το εργο του μακαριστού Μητροπολίτη μίλησε ο  Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμανδρίτης  π. Ραφαήλ Γρίβας, Εξαρχος του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι. 

''Ο μακαριστός ήταν ένας αγωνιστής Ιεράρχης με ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα. Ήταν άνθρωπος Πνευματικός, με ανεπίληπτο ήθος, γνήσιος, αυθόρμητος, ανεπιτήδευτος, τολμηρός, δυναμικός, θαρραλέος, αποφασιστικός,πάντοτε είχε ως μέριμνά του να διακονεί και να δημιουργεί.          Ήθελε να εξυψώσει τη Μητρόπολη Φθιώτιδος, ώστε να συμβαδίζει με τις άλλες Μητροπόλεις που ανέπτυσσαν πλούσια ποιμαντική και φιλανθρωπική δραστηριότητα.

          Το έργο του ως Μητροπολίτου Φθιώτιδος υπήρξε πολύπλευρο και πολυδιάστατο'' τόνισε στην ομιλία του ο π. Ραφαήλ Γρίβας.

Στη συνέχεια εγινε η Ακολουθία του Μνημοσύνου και στις 11:30 πμ  τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του μακαριστού Ιεράρχου, στο  Παρεκκλήσι  του Αγίου Εφραίμ,  εμβληματικό έργο του μακαριστού Ιεράρχου.

Στο Αμφιθέταρο του Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε το    Θεολογικό-Φιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του μακαριστού Ιεράρχου, με προβολή σύντομου οπτικοακουστικού αφιερώματος.

Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ενώ στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προηξήρχε ο Επίσκοπος της ιδιαιτέρας πατρίδας του μακαριστού, της Ιεράς Νήσου της Μεγαλόχαρης, Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου και λοιπών Νήσων κ. Δωρόθεος,με  τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου.

 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου ,ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ,οι  βουλευτές Γιώργο Κοτρωνιάς και Θέμης Χειμάρας ,ο  Δήμαρχος  Λαμιέων Θύμιος Καραισκος  ,ο  αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας ,ο  πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Λαμίας Γιώργος Κυροδημος, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Κυρίτσης και Αμαλία Ποντίκα , ο πρώην  Δήμαρχος Λαμίας Νίκος Σταυρογιάννης , ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας Θανάσης Μακρυγιάννης , η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ελένη Μπενιάτα , ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Σπύρος  Σκλάβος ,ο Φρούραρχος Λαμίας και Διοικητής ΚΕΥΠ Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Καρασσαβίδης , ο Διοικητής Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος και απλοί πολίτες .