Το Νόμο Θεοδωρικάκου αλλάζει ο Βορίδης
• Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά η Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία και απέχει από τις συνεδριάσεις των επιτροπών
• «Πλασματικές πλειοψηφίες» καταγγέλλει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο. Μετά την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές και παράνομες τις νομοθετικές παρεμβάσεις του νόμου Θεοδωρικάκου η Δημοτική Παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών για την Λαμία» του Βασίλη Κυριακάκη ζητά να συγκληθεί εκτακτο δημοτικό συμβούλιο και αποφασίζει να απέχει απο τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Σε ανακοινωσή της η δημοτική παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας αναφέρει:
«Με την αριθ2377/2022 απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ),οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές. Η απόφαση αφορά εκείνες τις διατάξεις που μεταβάλλουν τη συγκρότηση της οικονομικής επιτροπής ,της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και άλλων αποφασιστικών επιτροπών, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία των διοικουσών παρατάξεων και να μεταφερθούν αποφασιστικές αρμοδιότητες, σημαντικού οικονομικού αντικειμένου, από τα Δημοτικά Συμβούλια προς τις οικονομικές και άλλες επιτροπές. Η απόφαση αυτή αποκαθιστά εν μέρει έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, την αντιδημοκρατική εκτροπή που έχει επιβληθεί. Από την πρώτη στιγμή, την 1-9-2019,στην ειδική συνεδρίαση του ΔΣ, καταγγείλαμε και συνεχίσαμε να καταγγέλλουμε μέχρι τώρα, τις νομοθετικές παρεμβάσεις της ΝΔ με τις οποίες η κυβέρνηση με πραξικοπηματικό τρόπο ακύρωσε τη λαϊκή βούληση στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, απαξιώνοντας τα ΔΣ , ενισχύοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και μεταφέροντας αποφασιστικές αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.Με τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ ζητάμε:
1.Να γίνει άμεσα έκτακτο ΔΣ. για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.
2. Να αναβληθούν οι συνεδριάσεις των επιτροπών για σοβαρά ζητήματα μέχρι να γίνει το ΔΣ.
3. Η συζήτηση των θεμάτων που η αρμοδιότητά τους μεταφέρθηκε στις επιτροπές και η λήψη των σχετικών αποφάσεων να γίνεται στο ΔΣ.Να γίνει εξ αρχής συγκρότηση των επιτροπών του Δήμου, σύμφωνα με το νόμο με τον οποίο εκλέχτηκε το ΔΣ το 2019.
Μέχρι τη συζήτηση στο ΔΣ και την εκ νέου συγκρότηση των επιτροπών του Δήμου, τα μέλη της παράταξης μας, Αντωνίου Μαρία, μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και Μιλτιάδης Τσιρώνης, μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, θα απέχουν από τις συνεδριάσεις των αντίστοιχων επιτροπών. Απαιτούμε την άμεση συμμόρφωση του Δήμου με την αρθμ.2377/2022 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.Η θέση μας αυτή είναι καθαρά πολιτική, δεν έχει στόχο την προσπάθεια παρακώλυσης της λειτουργίας του Δήμου. Αποτελεί συνεπή στάση και συνέχεια της εκφρασμένης θέσης της παράταξης μας την οποία έχουμε άπειρες φορές εκφράσει δημόσια και αιτιολογήσει. Η διαφωνία μας είναι δεδομένη με τη λειτουργία των επιτροπών αλλά και με το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης. Μια αυτοδιοίκηση που έχει καταργηθεί στην πράξη, αποτελεί υποτομέα των κυβερνήσεων που υλοποιεί τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές και οι δημοτικές αρχές σε ρόλο διεκπεραίωση μετατρέπουν τους δήμους σε επιχειρήσεις και τους δημότες σε πελάτες, ακυρώνουν το δημόσιο κοινωνικό ρόλο τους, εκχωρώντας τις λειτουργίες τους σε επιχειρηματίες.Αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε συνολικά το αντιλαϊκό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο στους δήμους για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να σταθεί στις ανάγκες των πολιτών και της πόλης. Για μια ζωή που μας αξίζει σε μια πόλη που μας ανήκει.»
Νίκος Μπέτσιος: «Πλασματικές οι πλειοψηφίες»
Στην απόφαση του ΣτΕ όπου έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και πριν τα νεοεκλεγέντα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αναλάβουν καθήκοντα, αναφέρθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος, κάνοντας λόγο ''για ρυθμίσεις της κυβέρνησης που αλλοιώνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος αφαιρώντας αρμοδιότητες από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μεταφέροντάς τες στην οικονομική επιτροπή όπου φρόντισε να την καταστήσει πανίσχυρο όργανο, δίδοντας πλασματική πλειοψηφία στην παράταξη του Περιφερειάρχη και Δημάρχου''.
«Εκτρωματικούς είχα χαρακτηρίσει αυτούς τους νόμους σε παλαιότερη συνεδρίαση. Έχει αξία να αναγνώσω ένα μικρό τμήμα του σκεπτικού του Ανωτάτου δικαστηρίου.
Εξ άλλου, κατά τον χρόνο ψηφίσεως των σχετικών διατάξεων, δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής που είχε εισαχθεί με τον ν. 4555/2018 στη διοίκηση των δήμων, προκειμένου να δικαιολογείται από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενους στην ομαλή λειτουργία αυτών, η τόσο σοβαρή και έντονη επέμβαση του νομοθέτη στη θέληση των εκλογέων, με την εφαρμογή των επίδικων ρυθμίσεων και κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο.Είναι αυτό που λέγαμε στις συζητήσεις μας, ΄΄δεν αφήναν το νόμο να λειτουργήσει και στην πορεία αν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στην άσκηση της διοίκησης και στη λήψη αποφάσεων, να τον τροποποιούσαν΄΄. Σε 24 ώρες μπορούσαν να το κάνουν» υποστηρίζει ο κ. Μπέτσιος.
Αλλαγές στους Δήμους και τις Περιφέρειες
μετά την απόφαση του ΣτΕ
Διορθωτικές αλλαγές στο νόμο Θεοδωρικάκου προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης , δείχνοντας να κατανοεί την αναστάτωση που έχει δημιουργήσει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.
''Η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατόν ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην διακυβέρνηση των δήμων'', τόνισε από το βήμα της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που φέρεται να κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης των δήμων και των περιφερειών, ο κ. Βορίδης είπε ότι, καθώς η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμα επιδοθεί «εξακολουθούν οι υφιστάμενες και ισχύουσες διατάξεις, και επομένως, εξακολουθούν να τις εφαρμόζουν οι δήμοι». Όσο για το κατά πόσον ανατρέπονται οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί, ο κ. Βορίδης απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι «ότι ισχύει η Αρχή της Εμπιστοσύνης στη Διοίκηση».
• Απαντώντας στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει για την αντισυνταγματικότητα του σχετικού νομοθετήματος της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει δημιουργήσει όντως προβληματισμό στην αυτοδιοίκηση, και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ:
Οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης αγχώθηκαν από την απόφαση διότι θυμούνται και αγωνιούν «για τις δυσμενείς συνέπειες της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην διοίκηση των δήμων» είπε ο κ. Βορίδης και συνέχισε: Και εγώ χαίρομαι πολύ, πολιτικά, για αυτή σας την στάση. Διότι, ωραία είναι να έχεις μία κυβέρνηση η οποία σου έχει λύσει τα θέματα, μπορείς και κυβερνάς κανονικά, έχεις αποτελεσματική διακυβέρνηση και ξαφνικά, μια ωραία μέρα, έρχεται μια απόφαση δικαστηρίου και σου λέει, τώρα θα εφαρμόσεις το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ…
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ''η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των κομμάτων διότι έχετε αλαζονεία και έπαρση συγκεντρωτική και αντι-αυτοδιοικητική λογική. Μας λοιδορήσατε, αλλά δικαιωθήκαμε από το ΣτΕ. Διαφωνούσατε με αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και το διορθώσετε με κάτι αντισυνταγματικό. Και λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η απόφαση του ΣτΕ δεν λέει κάτι τέτοιο'', είπε ο κ. Ζαχαριάδης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε επίσης για την ευθύνη της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη νόμιμη λειτουργία των ΟΤΑ, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών: «Μην τολμήσετε να πετάξετε το μπαλάκι στους αυτοδιοικητικούς. Αρκετά την έχετε ταλαιπωρήσει την τοπική αυτοδιοίκηση. Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την παρανομία που κάνατε».



Αριθμός Πιστοποίησης: Μ.Η.Τ. 242014

