Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μιλά αποκλειστικά στον “Λ.Τ.”: «Το 2023 θα ανακοινώσω εκ νέου την καθοδό μου στις εκλογές»

Συνέντευξη στον Χρήστο Αλεξανδρή

 

Έτοιμος να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δηλώνει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. Ανοίγοντας τα χαρτιά του σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον “Λαμιακό Τύπο”, ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι δεν τον φοβίζουν οι φιλοδοξίες άλλων στελεχών που προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι “θα ξαναμιλήσουμε για εκλογές το 2023, όταν και θα ανακοινώσουμε εκ νέου την κάθοδό μας”.
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός μιλά για το έργο της περιφερειακής αρχής στα δύο χρόνια της θητείας της, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια, για την πανδημία του κορωνοϊού και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, για τις συνεργασίες με τις περιφερειακές παρατάξεις, για το μεταναστευτικό - προσφυγικό, για την κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για το νέο ΕΣΠΑ και τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, την νέα ψηφιακή εποχή.

Ερώτηση: Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων σας στην Περιφέρεια. Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε μέσα σε αυτή την περίοδο ;

Απάντηση: Σε αυτά τα δύο χρόνια, τόσο ως χώρα, όσο και ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουμε βιώσει μια διαρκή κρίση με …μικρά διαλείμματα κανονικότητας. Η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές, αλλά και το μεταναστευτικό και εσχάτως η ακρίβεια είναι προβλήματα που βιώνουν οι συμπολίτες μας και στα οποία επιλέγουμε να βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, ανεξαρτήτως του αν έχουμε τυπικά την αρμοδιότητα. Έτσι λοιπόν, οι μάχες πριν, μετά και κατά τη διάρκεια των φυσικών φαινομένων, ο διαρκής και πολυεπίπεδος αγώνας για τη δημόσια υγεία και όλες οι κοινωνικές μας δράσεις είναι ίσως μερικά από τα πιο κρίσιμα διακυβεύματά μας.
Ωστόσο, πολύ κρίσιμο είναι – και δουλεύουμε πολύ σε αυτό – όλες αυτές οι κρίσεις να μην επηρεάσουν την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και όλα εκείνα τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε για το μέλλον μας.

Ερώτηση: Θέλω να μου απαριθμήσετε τρία εμβληματικά έργα που υλοποιούνται επί των ημερών σας, έργα που φέρουν την προσωπική σας σφραγίδα.

Απάντηση: Αυτά τα 7 χρόνια, αρχικά με τον Κώστα Μπακογιάννη και τώρα με τη σημερινή μας ομάδα, δουλέψαμε και δουλεύουμε σκληρά. Και προτιμούμε να απαριθμούμε όσα δεν έχουν γίνει ακόμη, και όχι τα ολοκληρωμένα.
Επίσης, τα μεγάλα, τα εμβληματικά έργα, ποτέ δεν ξεκινούν και τελειώνουν στην ίδια θητεία. Και δεν ανήκουν στους αιρετούς που έχουν την τιμή να τα ξεκινήσουν, ή να τα εγκαινιάσουν, όσο σκληρά κι αν έχουν δουλέψει γι’ αυτά.
Ανήκουν στους πολίτες και μόνο σ’ αυτούς.
Δεν είναι εύκολο να ξεδιαλέξεις μέσα σε εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα και δράσεις. Στη θητεία μας – μόλις πριν λίγες ημέρες - είχαμε τη χαρά να δούμε να ξεκινά να κατασκευάζεται το δίκτυο φυσικού αερίου στη Λαμία. Ένα τεράστιας σημασίας έργο που θα δώσει μεγάλη ανακούφιση στα νοικοκυριά της Λαμίας και ακολούθως όλων των πόλεων της Στερεάς Ελλάδας.
Πέρυσι, στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας, παραδώσαμε το Νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας, ένα τεράστιο «κάστρο» για τη δημόσια υγεία στον πόλεμο με το κορωνοϊό. Παράλληλα, υλοποιούμε ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής για την Π.Ε. Φθιώτιδας, προϋπολογισμού 9.800.000 €.
Η επέκταση του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο μας για σοβαρές υποδομές διασύνδεσης, που συμβάλλουν στoν εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μετακίνησης και διαμετακόμισης και δίνουν αναπτυξιακή προοπτική στην περιφερειακή μας οικονομία.

Ερώτηση: Το ΕΣΠΑ 2021-2027 οριστικοποιήθηκε επισήμως με την Περιφέρεια Στερεάς να εξασφαλίζει πρόγραμμα ύψους 426.000.000 ευρώ ! Ένα ποσό υπερδιπλάσιο του προηγουμένου ΠΕΠ 2014-2020. Όπως έχετε δηλώσει, με τον διπλασιασμό των πόρων αποκαθίσταται η αδικία σε βάρος της Περιφέρειας. Δεν αρκεί όμως αυτό. Το στοίχημα πλέον από εδώ και πέρα, αν στα χρήματα του ΕΣΠΑ συνυπολογίσουμε και τα χρήματα του Τρίτση, είναι η σωστή αξιοποίηση των πόρων ώστε να δημιουργηθούν δουλειές για τους νέους ανθρώπους γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι τα χρήματα δεν θα απορροφηθούν σε δράσεις και έργα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας;

Απάντηση: Ο υπερδιπλασιασμός του ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας ήταν μια μεγάλη επιτυχία, την οποία πρέπει τώρα να εξαργυρώσουμε προς όφελος των πολιτών. Μεγαλύτερη εγγύηση γι’ αυτό είναι η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης την οποία ανοίξαμε για την ορθή διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ.
Ό,τι σχεδιάζουμε εκπορεύεται από την κοινωνία και καταλήγει στην κοινωνία. Εγγύηση είναι επίσης η πολιτική που έχουμε εφαρμόσει και τα αποτελέσματά της σε έργα και παρεμβάσεις, που έφεραν την Στερεά Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την υγειονομική κρίση που ακολούθησε και ακόμη βιώνουμε τις επιπτώσεις της.
Εξίσου σημαντική εγγύηση είναι όμως, ας μου επιτραπεί αυτό, και η προσωπική μας δέσμευση να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις με ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
Αποδείξαμε ότι μπορούμε, όταν υπήρχε σοβαρή έλλειψη πόρων. Με τη στήριξη των πολιτών της Στερεάς Ελλάδας θα φέρουμε αυτό τον τόπο εκεί που μας αξίζει.

Ερώτηση: Κύριε Περιφερειάρχα, το περασμένο καλοκαίρι η Εύβοια βρέθηκε στο έλεος του καύσωνα και των καταστροφικών πυρκαγιών. Η αίσθηση των κατοίκων είναι ότι στην πιο κρίσιμη ώρα έμειναν αβοήθητοι από το κράτος. Ζητούσαν απεγνωσμένα εναέρια μέσα για να σώσουν τις περιουσίες τους και δεν εβρισκαν.
Σήμερα, ποιά είναι η δική σας αποτίμηση της καταστροφής ; Τι πήγε λάθος, τι έφταιξε ;

Απάντηση: Φέρνοντας τα γεγονότα εκείνων των ημερών στο μυαλό μου, η θεώρησή μου, δεν απέχει ουσιαστικά από όσα ανέφερα δημοσίως και τότε, τα οποία εξάλλου αναγνώρισαν οι πολίτες, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, με πρώτο τον Πρωθυπουργό.
Συνδυάστηκαν οι αντίξοες συνθήκες (καύσωνας, ξηρασία), ένα βαρύ γερασμένο δάσος και φυσικά η έλλειψη επίγειων και εναέριων μέσων. Ίσως μπορούμε να μιλήσουμε για αρκετούς ακόμη μικρότερους παράγοντες, όμως τα βασικά κατά την άποψή μου είναι αυτά που σας ανέφερα.

Ερώτηση: Είναι εύκολα αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση ;

Απάντηση: Δόθηκε μεγάλη μάχη για να μην χαθούν άνθρωποι. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω εύκολα τη λέξη «ευχάριστο», όμως είναι ανακουφιστικό και σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό.
Αν σήμερα «έλειπε» έστω και ένας συνάνθρωπός μας, ο πόνος, η θλίψη, τα «γιατί», θα ήταν όλα απείρως πιο έντονα.
Από την επόμενη μέρα της φωτιάς ξεκίνησε η μάχη της ανασυγκρότησης. Από τα πιο άμεσα, τις αποζημιώσεις και τα πρώτα κατεπείγοντα αντιπλημμυρικά, έως τον σχεδιασμό για μια στρατηγική ανάταξη του τόπου μας.
Σε αυτό το πεδίο έχουμε πάει πιστεύω μέχρι σήμερα πολύ καλά, όμως έχουμε ακόμη μπροστά μας μεγάλο αγώνα. Και αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Για τη βόρεια Εύβοια και για κάθε «γειτονιά» της Περιφέρειάς μας που χτυπήθηκε ή κινδυνεύει να χτυπηθεί.

Ερώτηση: Γιατί εναντιώνεστε στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας ; Δεν πιστεύετε ότι το μέλλον των οικονομιών και των κοινωνιών είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή μήπως φοβάστε πως αν πείτε “ναι” στην εγκατάσταση ΑΠΕ θα έχετε πολιτικό κόστος ;

Απάντηση: Δεν είμαστε επί της αρχής ενάντιοι, αντιθέτως στηρίζουμε την ανάπτυξης των ΑΠΕ στη Στερεά Ελλάδα, ως μια αναγκαιότητα για την πατρίδα μας και το περιβάλλον. Αυτό που λέμε – και ως προσωπική θέση, αλλά και ως Περιφερειακό Συμβούλιο - είναι, με απλά λόγια το εξής.
Πρώτον, να μπει ένα μέτρο, γιατί ήδη στη Στερεά είναι εγκαταστημένη σχεδόν η μισή πανελλαδική ισχύς σε αιολικά πάρκα. Δεύτερον, να εγκριθεί το ειδικό χωροταξικό των
ΑΠΕ, γιατί σήμερα η εγκατάσταση είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Τρίτον, να περάσει η αδειοδοτική αρμοδιότητα στις Περιφέρειες, που βρίσκονται πιο κοντά στην τοπική κοινωνία και ακούν καλύτερα τα «θέλω» της. Δεν είναι ζήτημα πολιτικού κόστους, αλλά ορθής διαχείρισης, ισόρροπης ανάπτυξης και δίκαιης κατανομής των βαρών και των ωφελημάτων στην κοινωνία.

Ερώτηση: Κρίνοντας από τις διεθνείς εξελίξεις, δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες το προσφυγικό - μεταναστευτικό να μας ξαναχτυπήσει την πόρτα.
Εσείς θα συνεχίσετε να τηρείτε μια αρνητική στάση στην υποδοχή και εγκατάσταση νέων προσφύγων σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ;

Απάντηση: Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η Στερεά Ελλάδα ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά και πόνος του ξεριζωμού. Οι Στερεοελλαδίτες ήταν και παραμένουν αλληλέγγυοι με αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους, αλλά και με τις νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας, οι οποίες πέρασαν δύσκολα «βουλιάζοντας» μέσα σε απέραντους ανοργάνωτους καταυλισμούς.
Είμαστε και παραμένουμε ενεργά παρόντες. Στην ίδια λογική με τις ΑΠΕ, όμως, ζητούμε να εφαρμόζεται η αρχή της αναλογικότητας σε ότι αφορά την κατανομή προσφύγων ανά Περιφέρεια και νομό.
Ζητούμε επίσης να μη λαμβάνονται αποφάσεις εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών. Έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν άλλωστε, ότι τέτοιες αποφάσεις δυναμιτίζουν το κλίμα και ακυρώνονται στην πράξη. Και φυσικά, σωστή, οργανωμένη λειτουργία των δομών στο επίπεδο της διαβίωσης, αλλά και στην απόδοση ασύλου.

Ερώτηση: Συμφωνείτε με την κατάργηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν πιστεύετε στις συνεργασίες και τις ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις που θα έπρεπε να διαμορφώνονται μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν επιδιώξατε στην αρχή της θητεία σας κάποια συνεργασία με μια άλλη παράταξη, ενώ δεν είχατε την απαιτούμενη πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο.

Απάντηση: Στη σύνθεση ενός περιφερειακού συμβουλίου που προκύπτει από ένα εκλογικό σύστημα, ο αυτοσκοπός δεν είναι η διαδικασία, αλλά η συνεργασία.
Άρα το ερώτημα δεν είναι αν έχουμε ανάγκη τη συνεργασία, για να λειτουργήσει η απλή αναλογική, αλλά το αντίθετο. Έχουμε ανάγκη την απλή αναλογική για να λειτουργήσει η συνεργασία; Και η απάντηση είναι σαφώς όχι. Και το έχουμε αποδείξει σε μια ολόκληρη θητεία πέντε ετών, όπου χωρίς απλή αναλογική δουλέψαμε συνθετικά και παραγωγικά, όλοι μαζί. Και φέραμε αποτελέσματα που δικαίωσαν όχι μόνο την Περιφερειακή Αρχή, αλλά ολόκληρο το Περιφερειακό μας Συμβούλιο.
Και σήμερα, έχουμε ανοιχτή και πλατιά συνεργασία με το σύνολο των μελών και των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και ιδιαίτερα στα μεγάλα στρατηγικά διακυβεύματα της Περιφέρειάς μας αφήνουμε στην άκρη τις μικροδιαφορές και γινόμαστε μια φωνή για τον τόπο μας. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων.

Ερώτηση: Μπήκατε πολύ νέος στην πολιτική και μάλιστα σε μια εποχή που άλλοι συνομήλικοί σας έχουν επιλέξει να φύγουν στο εξωτερικό για να φτιάξουν την Ελλάδα, ενώ πολλοί από αυτούς που έμειναν αμφισβητούν συνολικά το πολιτικό σύστημα και την αξιοπιστία των πολιτικών προσώπων.
Ποιό μήνυμα θα θέλατε να στείλετε μέσα από τη σημερινή σας συνέντευξη στους νέους που προτίμησαν την φυγή στο εξωτερικό αλλά και στους νέους που εμειναν στην Ελλάδα αλλά οπως δείχνουν ολες οι ερευνες γυρίζουν την πλάτη τους στο πολιτικό σύστημα και δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς;

Απάντηση: Το πολιτικό σύστημα δεν είναι κάτι ξένο, αλλά μια αντανάκλαση της ίδιας της κοινωνίας μας. Κι εμένα, ως πολίτη και επαγγελματία δεν μου άρεσαν πολλά στο «σύστημα». Και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για να συμμετέχω, προσπαθώντας με τις δυνάμεις μου να τα αλλάξω προς το καλύτερο. Από μέσα. Όποιος απέχει, δίνει περισσότερο χώρο σε αυτούς που τον κάνουν να μην εμπιστεύεται το σύστημα και καταλήγουμε σε φαύλο κύκλο.
Σε κάθε φίλο και φίλη στην ηλικία μου, ή και νεότερους που διαβάζουν αυτό το κείμενο, θέλω να πω κάτι απλό. Αυτός ο τόπος σου ανήκει, μην τον χαρίσεις πουθενά.

Ερώτηση: Στην Ελλάδα όλοι μιλούν σήμερα για τη νέα ψηφιακή εποχή, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η πανδημία, μάλιστα, επισπεύδει όλες αυτές τις εξελίξεις.
Πως προετοιμάζεται η Περιφέρεια για αυτή τη νέα ψηφιακή εποχή ; Σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ποιό σημείο βρισκόμαστε ;
Και το ρωτώ γιατί η διαδικασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι πολύ πιο δυσκολη στον δημόσιο τομέα.

Απάντηση: Εκτιμώ, ότι την τελευταία περίοδο η χώρα κάνει άλματα σε αυτό τον τομέα και η πανδημία ήταν πραγματικά το έναυσμα για τη μετάβασή μας σε μια άλλη εποχή. Αντίστοιχα άλματα αλλά, πρέπει να το πω, από πολύ νωρίτερα έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Κάνουμε τηλεδιασκέψεις από το 2015. Έχουμε ηλεκτρονική υπογραφή και διακίνηση εγγράφων από το 2016. Μια σύγχρονη και λειτουργική ιστοσελίδα. Πλήρη ψηφιοποίηση της Πολιτικής Προστασίας. Αλλά και δεκάδες πλέον υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες ηλεκτρονικά, μέσα από την ψηφιακή μας πύλη.
Δεν είναι πάντα εύκολο, όμως είναι ένας μονόδρομος που, όσοι τον διαβούμε, κάνουμε πιο εύκολή τη ζωή μας, πιο λειτουργική την οικονομία μας, πιο γρήγορα τη δουλειά μας.

Ερώτηση: Γίνεται μια μεγαλη συζήτηση στην χώρα μας για τους εμβολιασμούς. Η Περιφέρεια Στερεάς δεν χαρακτηρίζεται για τις υψηλές επιδόσεις της στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία. Μάλλον καθυστερήσαμε να αντιληφθούμε την σημασία των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τώρα τρέχουμε για να προλάβουμε τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού. Υπάρχουν ευθύνες ;

Απάντηση: Οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια σε αυτή την περίπτωση. Οι εμβολιασμοί σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας δεν υστερούν τόσο πολύ σε σύγκριση με παρόμοιες περιοχές της χώρας.
Πραγματικό ήταν το πρόβλημα σε ορεινές περιοχές, όπως στα χωριά των Αγράφων, όπου καταφέραμε να στείλουμε κινητές μονάδες και έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε εκατοντάδες συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.
Είναι δεδομένο, όμως, ότι η εμβολιαστική κάλυψη σε πανελλαδικό επίπεδο δεν είναι η επιθυμητή. Βέβαια σήμερα που μιλάμε εχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ευθύνες υπάρχουν και αναλογούν σε πολλούς, αλλά δεν επιθυμώ να αναφερθώ στον κάθε Πολάκη.
Νιώθω την ανάγκη, όμως, να καταδικάσω τη στάση και την πρακτική όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα υγείας,για να αποκομίσουν πολιτικά και άλλα οφέλη.

Ερώτηση: Το πρόγραμμα της Περιφέρειας για την στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία επικρίθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι έμεινε εκτός ένας μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Στερεά.
Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική ;

Απάντηση: Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, λόγω του μικρού προγράμματος ΕΣΠΑ που είχε ως σήμερα η Στερεά Ελλάδα, ξεκινήσαμε με 10 εκατομμύρια. Δώσαμε μια πραγματική μάχη και καταφέραμε να φτάσουμε στα 25 εκατομμύρια. Και δε χρειάζεται μεγάλη σοφία για να καταλάβει κάποιος ότι αν μπορούσαμε θα τα είχαμε κάνει 35, 40 ή 45 εκατομμύρια.
Όμως, πέρα από το μέγεθος, ήταν ένα πρόγραμμα εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο. Αντικειμενικό, δίκαιο και εστιασμένο στους πολύ μικρούς. Απόδειξη αυτού, ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 90% όσων επιχορηγήθηκαν, ήταν επιχειρήσεις που απασχολούσαν μέχρι 3 άτομα.
Φυσικά, οι ανάγκες σαφώς και είναι μεγαλύτερες και για αυτό ζητήσαμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ένα νέο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων. Αυτό επετεύχθη μέσα από δύο μεγάλα αντίστοιχα τομεακά προγράμματα, ένα για τις τουριστικές επιχειρήσεις και ένα για την εστίαση.

Ερώτηση: Ο Πρέσβης των ΗΠΑ μας επισκέφθηκε ξανά και έδειξε έντονο ενδιαφέρον στην ολοήμερη, όπως κατέληξε, επίσκεψή του στη Στερεά Ελλάδα.
Είναι αποτέλεσμα προσωπικών σχέσεων, ή αντικειμενικών δεδομένων το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πρέσβη για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Απάντηση: Είπα, αμέσως μετά την επίσκεψή του και το εννοώ, ότι ο Geoffrey Pyatt είναι φίλος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η Περιφέρειά μας συγκεντρώνει μια σειρά από σημαντικούς λόγους για να έλκει την προσοχή της αμερικανικής πρεσβείας και όχι μόνο. Οικονομία, Τουρισμός, Εκπαίδευση, Κοινωνικά προγράμματα. Και φυσικά, η πλούσια Ιστορία και η μοναδική φύση μας.
Από την άλλη, επειδή πραγματικά θεωρούμε την Πρεσβεία των ΗΠΑ ως στρατηγικό σύμμαχο για την Περιφέρειά μας, έχουμε επενδύσει στις σχέσεις μας, μέσα από μια μεγάλη σειρά κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και όχι μόνο.
Πέραν όλων αυτών, ο Geoffrey Pyatt είναι ένας λαμπρός διπλωμάτης και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, που έχει προσφέρει πολλά στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και που προσωπικά εκτιμώ βαθιά.

Ερώτηση: Με την συμπλήρωση δύο χρόνων περιφερειακής θητείας, ανακοινώσατε την νέα Περιφερειακή Αρχή με τον ορισμό των νέων αντιπεριφερειαρχών.
Απόφασή σας ήταν να μην προχωρήσετε σε μεγάλες αλλαγές, δηλώνοντας προφανώς ικανοποίηση από την λειτουργία της Περιφερειακής αρχής μέχρι σήμερα ;

Απάντηση: Η δουλειά μου και η ευθυνη μου είναι να μην είμαι ποτέ ικανοποιημένος πρώτα πρώτα από τον ίδιο μου τον εαυτό και να επιδιώκω για όλη μας την ομάδα και την περιφερειακή αρχή τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Ταυτόχρονα για την ομάδα μου είμαι και θεωρώ δικαίως πάρα πολύ περήφανος γιατί απαρτίζεται από 20 ικανότατα στελέχη τα οποία και όταν έχουν ευθύνες διοίκησης αλλά και όταν δραστηριοποιούνται ως περιφερειακοί σύμβουλοι, είναι εξαιρετικά παραγωγικοί στο έργο το οποίο μας ανέθεσαν οι πολίτες.

Ερώτηση: Να σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση. Τελευταία διαβάζουμε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στελέχη που προέρχονται απο το χώρο της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές και δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την Περιφέρεια ως υποψήφιοι Περιφερειάρχες.
Αισθάνεστε να απειλείστε από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος ;

Απάντηση: Στην Ελλάδα έχουμε το κακό συνήθειο, αμέσως μετά τις εκλογές να ξεκινάμε να κάνουμε πάλι εκλογές.
Δεν υπηρετώ αυτή την τακτική, γιατί όταν ασχολείσαι πολύ με τις εκλογές, ασχολείσαι λίγο με το έργο σου. Άρα λοιπόν εγώ είμαι ξεκάθαρα προσανατολισμένος στην επαναδιεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στα πλαίσια της δημοκρατίας ο καθένας μπορεί να συμμετέχει.
Εμείς συνεχίζουμε απόλυτα αταλάντευτα το έργο μας και θα ξαναμιλήσουμε για εκλογές το 2023, όταν και θα ανακοινώσουμε εκ νέου την κάθοδό μας.

 

 

 

    

 

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness