Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο τουρισμός και η εστίαση θα κρατήσουν την οικονομία ορθια ! (Αρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

 

 

Μετά την πανδημία ,η οικονομία επιστρέφει στο προσκήνιο με τα προβλήματα πλέον να μην μπορούν να κρυφτούν κάτω από το χαλί .Αν και είναι ακόμη νωρίς να διακρίνουμε την έκταση των αρνητικων επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία ,ο φόβος που υπάρχει είναι ότι η υγειονομική κρίση θα λειτουργήσει σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων και προς όφελος των μεγάλων εταιρειών .Η νέα ψηφιακή εποχή για την οποία μιλούν όλοι ευνοεί πέντε δέκα μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται ορατό με τη δυναμική που απέκτησε το ηλεκτρονικό εμπόριο ,αλλά και από τα ράφια των σούπερ μάρκετ ,όπου την αγορά μονοπωλούν δύο τρεις μεγάλες εταιρείες σε κάθε κατηγορία αγαθών.

Επισης στον σημερινό κόσμο δεν είναι εύκολο .να φανταστεί κανείς τη ζωή του,χωρίς την Amazon,την Apple,την Microsoft ,την Facebook. Βεβαια κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και τις καλές προθέσεις των κυβερνήσεων να στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα .Επειδή όμως μιλάμε για την Ελλάδα θα θέλαμε να μάθουμε πως θα συμβεί κάτι τέτοιο ,όταν είναι γνωστό ότι οι μισές επιχειρήσεις χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες και όταν γνωρίζουμε ότι οι υπόλοιπες διαθέτουν περιορισμένη ρευστότητα και δεν μπορούν να πάρουν από τις τράπεζες ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης .Σίγουρα σε αυτή τη συγκυρία μόνο η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανακάμψουν αλλά δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια.

Η σημερινή κυβέρνηση υπόσχεται να κάνει ότι χρειαστεί για να στηρίξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ,αλλά συνήθως κάνει πολύ λιγότερα από αυτά που συνήθως υπόσχεται.Τελευταίο παράδειγμα η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50 % .Ένα μέτρο που μοιάζει με ασπιρίνη καταπολέμησης του καρκίνου ,της οικονομικής νόσου που απειλεί με αφανισμό τα μικρά μαγαζιά στην Ελλάδα .

Πραγματικά η επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ισοδυναμεί με άθλο ,αν σκεφτούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας πλήρωσε με υπερφορολόγηση τρία μνημόνια και αναγκάστηκε σε παύση των δραστηριοτήτων του μέσα στην πανδημία.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αυξήσει θεαματικά τις δημόσιες δαπάνες για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που εκλεισαν με κρατική εντολή και σίγουρα οι επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά και ολα τα επιδοτούμενα προγράμματα ,λειτούργησαν σαν σωσσίβιο για τον πληττόμενο ιδιωτικό τομέα . Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο απο την πανδημία ηταν αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού . Ουσιαστικά ομως επλήγη η καρδιά της ελληνικής οικονομίας . Οι πολύ μικρές κατα κανόνα οικογενενειακές επιχειρήσεις που εχουν λιγότερους απο 10 εργαζόμενους και συνήθως αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας , ενω στις αλλες ευρωπαικές χώρες αντιπροσωπεύουν το 30% της συνολικής απασχόλησης , στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 60% .

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να διασωθεί το ελληνικό καλοκαίρι και ο τουρισμός με την εστίαση να συνεχίσουν να κρατάνε την εθνική οικονομία ορθια , αποτρέποντας μαζικές απολύσεις και χρεοκοπίες επιχειρήσεων .Στον τομέα αυτό θα κριθούν πολλά τους επόμενους μήνες . Κυρίως ομως θα κριθεί η βιωσιμότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης .

                                                                                                                                                                               Χρήστος Αλεξανδρής

                                                                                                                                                                                      Δημοσιογράφος

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...