Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Οι ανεμογεννήτριες στο Περιφερειακό Συμβούλιο

• Ηλίας Κυρμανίδης: «Η Στερεά Ελλάδα σηκώνει στις πλάτες της ένα βάρος δυσανάλογο από αυτό που της αναλογεί»

Οι μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας δεσπόζουν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων «Λάμπρου Παπαδήμα» (Αινιάνων 6-8, Λαμία).

Σε ένα χρόνο από σήμερα, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ στη χώρα μας, έργο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αλλά και της πολιτικής αντιπαράθεσης τόσο σε κεντρικό οσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ενόψει του νέου χωροταξικού η σημερινή συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς η Περιφερειακή Αρχή έχει εκφράσει πολλές φορές τις αντιρρήσεις της προς τα αρμόδια υπουργεία για την υπερπληθώρα ανεμογεννητριών που φιλοξενούνται στην Στερεά σε δυσανάλογα μεγέθη από άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ηλία Κυρμανίδη - που θα κάνει και τις εισηγήσεις των θεμάτων που αφορούν την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών - σε περιφερειακό επίπεδο υπάρχει πολιτική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου με την οποία διατυπώνονται συγκεκριμένες ενστάσεις για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας στις περιοχές που έχουν επιλεγεί ως κατάλληλες για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών.

Επίσης έχουμε ζητήσει, αναφέρει στον “ΛΤ” ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, επέκταση των ανταποδοτικών τελών στις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν εναν μεγάλο αριθμό ανεμογεννητριών.

Η Περιφέρεια, σημειώνει ο κ. Κυρμανίδης, δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα των μελετών που γίνονται για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε επίπεδο γνωμοδοτικό, ωστόσο εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας για τα κριτήρια του χωροταξικού σχεδιασμού και διεκδικούμε να γίνουν ολες εκείνες οι διορθωτικές κινήσεις για να υπάρξει μια ισορροπία.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παράγεται ήδη το 41% της συνολικής αιολικής ενέργειας της χώρας μας με εγκατεστημένη ισχύ 1.678 MW, όταν άλλες Περιφέρειες έχουν λιγότερα από 50 MW!
Είναι προφανές, υποστηρίζει ο κ. Κυρμανίδης, ότι η Στερεά Ελλάδα “σηκώνει στις πλάτες της” ένα βάρος δυσανάλογο από αυτό που της αναλογεί τόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, όσο και σε σχέση με τα επιτρεπόμενα όρια, όπως αυτά έχουν θεσμοθετηθεί.

Σε περιοχές όπως η Νότια Εύβοια και το μεγαλύτερο τμήμα της Βοιωτίας, που αποτελούν ήδη υπερκορεσμένες περιοχές, πληροφορούμαστε συνεχώς για νέες αδειοδοτήσεις.

Αξίζει να σηειώσουμε ότι διαφωνίες για την αναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει εκφράσει και η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με τους Δημάρχους να δηλώνουν δεν δέχονται να συνεχίσει η Στερεά Ελλάδα να αποτελεί την εύκολη λύση στη χωροθέτηση νέων ανεμογεννητριών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίζεται διατεθειμένη να επισπεύσει όσο είναι δυνατό τις διαδικασίες, καθώς θεωρεί ότι το νέο χωροταξικό θα συντελέσει στο να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα και να μην αποτελεί, η μη ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού, επιχείρημα, για την έγερση αντιδράσεων στην εγκατάσταση ΑΠΕ σε όλη τη χώρα.

Στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου θα γίνει και ο απολογισμός των συμμετοχών της Περιφέρειας στις Επιχειρηματικές Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού.

Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

• Απολογισμός των συμμετοχών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις Επιχειρηματικές Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού σύμφωνα με το Πρόγραμμα έτους 2022- Α΄ εξάμηνο 2022 καθώς και σε λοιπές δράσεις επιχειρηματικότητας.

Θέμα 1ο Επικύρωση πρακτικών της της 12ης έκτακτης-κατεπείγουσας συνεδρίασης της 17.06.2022 και 13ης τακτικής συνεδρίασης της 28.06.2022 του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Εισηγητής κ. Σπυρίδων Νικολάου, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Θέμα 2ο Έγκριση 7ης Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έτους 2022.

Εισηγητής κ. Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Θέμα 3ο Έκφραση γνώμης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση έξι (6) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 299,6 MW [συνολικά 58 ανεμογεννητριών (Α/Γ)] στη θέση «Νότια Σκύρος - Όρος Κόχυλας» του Δήμου Σκύρου, Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας και την ηλεκτρική τους Διασύνδεση στο Ηπειρωτικό Σύστημα.

Θέμα 4ο Έκφραση γνώμης για την ¨Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για τη Γραμμή Μεταφοράς υψηλής τάσης του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 651MWel της εταιρείας ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ A.E.

Θέμα 5ο Έκφραση γνώμης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά την επέκταση κατά 160 κλίνες του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος «CLUB MED ΓΡΕΓΟΛΙΜΑΝΟ», (κατηγορίας 4*), δυναμικότητας 858 κλινών και την αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, το οποίο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή στη θέση Γρεγολίμανο της Τ.Κ. Λιχάδος, Δ.Ε. Λιχάδος του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού

Θέμα 6ο Έκφραση γνώμης για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΓΠ) 2023-2027

Θέμα 7ο Έκφραση γνώμης για την ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΠΥΡΓΑΚΙΑ», ΤΗΣ Δ.Ε. ΔΙΡΦΥΩΝ ΙΣΧΥΟΣ 67,2 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΑΜΠΛΟΣ» ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΔΙΡΦΥΩΝ & ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ ΙΣΧΥΟΣ 67,2 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΟΛΥΜΠΟΣ» ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΕΡΕΤΡΙΑΣ, ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ & ΔΙΡΦΥΩΝ ΙΣΧΥΟΣ 88,2 MW, ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΓΚΡΑΒΕΣ» ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΚΥΜΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ ΙΣΧΥΟΣ 63 MW, ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, ΕΡΕΤΡΙΑΣ & ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΩΝ

Θέμα 8ο Ορισμός μελών για τη συγκρότηση Τοπικής Επιτροπής της «Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευομένων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας»
Εισηγητής των παραπάνω θεμάτων κ. Ηλίας Κυρμανίδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος

Θέμα 9ο 5η Τροποποίηση Προϋπολογισμού Οικονομικού Έτους 2022, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εισηγητής κ. Αριστείδης Τασιός, Αντιπεριφερειαρχης ΠΕ Ευρυτανίας.

Θέμα 10ο Αντικατάσταση μέλους του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ανασυγκρότηση της σύνθεσής του.

Εισηγητής κ. Γεώργιος Δελμούζος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φωκίδας.

Δελφικό τοπίο και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στο περιφερειακό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν - εκτός ημερήσιας διάταξης - και δύο θέματα που αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρόταση που καταθέτει με ερώτησή του στον Περιφερειάρχη ο περιφερειακός σύμβουλος της μειοψηφίας Γιώργος Σκούρας αλλά και η πυρκαγιά στην Άμφισσα, θέμα που φέρνουν για συζήτηση οι περιφερειακοί σύμβουλοι της περιφερειακής παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά» της Κατερίνας Μπατζελή.

Ειδικότερα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης της κ. Μπατζελή ζητούν :

Ειδικό πρόγραμμα προστασίας Παραδοσιακών και Ιστορικών Ελαιώνων αρχής γενομένης του Δελφικού Ελαιώνα που θα αποφασίσουμε από κοινού με κοινωνικούς και παραγωγικούς εταίρους και οι βασικές παρεμβάσεις είναι:

1. Ένταξη και κατοχύρωση του Δελφικού Ελαιώνα σε πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων(ΟΧΕ) λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες και υποχρεώσεις που προκύπτουν από την UNESCO

2. Ειδικό πρόγραμμα στον Εθνικό Σχεδιασμό για την ΚΑΠ 2027 βάσει των περιφερειακών πολιτικών ώστε να κατοχυρωθούν ειδικές συμπληρωματικές ενισχύσεις για τους ελαιοπαραγωγούς

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Σκούρας καταθέτει την πρόταση για την αγορά και χρήση ηλεκτρικών λεωφορείων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την δωρεάν χρήση τους από τους πολίτες για τις μετακινήσεις τους.

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων

randomness