Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Oι εκλογικές λίστες: Όλα τα ονόματα !

• Για κάλπες τον Σεπτέμβρη προετοιμάζονται τα κόμματα - Ποιοί παίζουν για υποψήφιοι βουλευτές στη Φθιώτιδα

Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η πολιτική επικαιρότητα και στο νομό Φθιώτιδας με τις συζητήσεις να έχουν αποκλειστικό θέμα τα σενάρια πρόωρων εκλογών.

Πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων, με τους οποίους συνομιλήσαμε, θεωρούν ότι το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές το Φθινόπωρο συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, ενώ σε προετοιμασία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο παραπέμπουν και οι προετοιμασίες που γίνονται σε επίπεδο Νομαρχιακών Οργανώσεων.

Μάλιστα η δημοσίευση της απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για «τον καθορισμό του τρόπου κατανομής και χρήσης των χώρων που παραχωρούνται στα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων, τους συνδυασμούς υποψηφίων για την προβολή τους κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών, των αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τροφοδοτούν τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση, ο δήμαρχος της πόλης συγκαλεί σύσκεψη των εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων ή συνασπισμού κομμάτων, εντός το αργότερο τριών ημερών από την επίσημη προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, «με σκοπό την κατανομή των χώρων προεκλογικής προβολής και τον καθορισμό του τρόπου χρήσης αυτών». Εφόσον υπάρξει ομόφωνη συμφωνία υπογράφεται πρακτικό, το οποίο είναι υποχρεωτικό να γίνει αποδεκτό από το δημοτικό συμβούλιο.

Σε αντίθετη περίπτωση – αν δεν υπάρξει δηλαδή συμφωνία, το δημοτικό συμβούλιο υποχρεούται να καθορίσει και να διαθέσει από μόνο του τους χώρους, λαμβανομένης υπόψη τα όσα προβλέπονται από τη σχετική εκλογική νομοθεσία.

Φουλ για εκλογές ετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και μάλιστα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να τις προκηρύξει την εβδομάδα μετά το Δεκαπενταύγουστο για να γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Εξ αυτού του λόγου, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλούνται διάφορα δημοσιεύματα ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους μετά τις ολιγοήμερες διακοπές τους αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου, καθώς θεωρείται δεδομένη η προκήρυξη εκλογών.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κήρυξε και επίσημα την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την ομιλία του προχθές, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός θα «καταφύγει» τελικά πρόωρα στις κάλπες, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

«Το δίλημμα των εκλογών που έχουμε μπροστά μας είναι απλό και ξεκάθαρο: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος, ή εφιάλτης δίχως τέλος», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως ενώ για την κυβέρνηση η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι «απόπειρα απόδρασης», για την κοινωνία είναι «μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή πορείας».

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κορυφαίοι υπουργοί απο τη μία διαψεύδουν τις πληροφορίες για πρόωρες εκλογές αλλά απο την αλλη με τις αντιφατικές δηλώσεις τους, αφήνουν και κάποια παραθυράκια ανοιχτά, με τη λογική ότι “δεν αντέχει ο τόπος μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με μεγάλη τοξικότητα”. Ενδεικτική του κλίματος που εχει διαμορφωθεί είναι η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των πρόωρων εκλογών. Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του.

• Αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Οικονόμου, σημείωσε: «Ό,τι ήταν να ειπωθεί για εκλογές, ειπώθηκε με σαφήνεια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσφέρει κάτι. Συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας, το μεταρρυθμιστικό μας έργο, το κοινοβουλευτικό μας έργο, τις πολιτικές στήριξης της κοινωνίας και προχωρούμε».
Σχετικά με το σενάριο των τριπλών εκλογών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «οι εκλογές με απλή αναλογική, όπως φαίνεται, δεν θα διαμορφώσουν συνθήκες σχηματισμού κυβέρνησης. Στις επαναληπτικές η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως το 2019, για να κυβερνήσει τον τόπο. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα και η άποψη των πολιτών θα διαμορφώσει τις εξελίξεις τότε».

«Από την πολιτική τοξικότητα ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να περάσει στην επόμενη πίστα: τον βούρκο. Όπως φαίνεται, στον βούρκο σκοπεύει να πορευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στην πολιτική ευτέλεια και την εξαχρείωση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τις αναρτήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την κλιμακούμενη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πλήξει τη Δημοκρατία, τους Θεσμούς και τον πολιτικό βίο με ένα σχέδιο «τραμπισμού αλά γκρέκα». Στις πρόσφατες τοποθετήσεις του ζήτησε να ορίσει ο πρωθυπουργός από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών ενόψει των εθνικών εκλογών. Κάτι ανήκουστο, εκτός συνταγματικής τάξης, αίτημα που προσβάλλει τη λαϊκή βούληση. Συνδέει το αίτημά του μάλιστα με τον ισχυρισμό ότι τάχα θέλει να πάει ομαλά η χώρα στις εκλογές», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και συνέχισε: «Στόχος του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι είναι η αμφισβήτηση της ομαλότητας. Προσπαθεί να εισάγει στην Ελλάδα τακτικές τραμπισμού, καταφεύγει σε μια ανεύθυνη και εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική με επιπτώσεις στην οικονομία και ενδεχομένως στα εθνικά μας ζητήματα.

Οφείλει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η δημοκρατική ομαλότητα είναι κεκτημένο της μεταπολίτευσης. Δείχνει ότι αποφάσισε να προχωρήσει από την τοξικότητα στον εκχυδαϊσμό».

Η κυβέρνηση, τόνισε ο εκπρόσωπός της, «δεν θα τον ακολουθήσει στα επικίνδυνα μονοπάτια, με ενσυναίσθηση ασχολείται με τα προβλημάτων των πολιτών, με παρεμβάσεις ανακούφισής τους, με συνέπεια στις δεσμεύσεις της, συνεχίζει αταλάντευτα το έργο της. Στοίχημά μας είναι να κερδίσουμε τις αλλεπάλληλες κρίσεις, στοίχημα του κ. Τσίπρα είναι να επανασυστήσει το μέτωπο με τον κ. Βαρουφάκη».

• Στην εκλογολογία των τελευταίων ημερών, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη.

Μιλώντας χθες το πρώι, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αρχικά προέβαλε τα ελληνοτουρκικά ως επιχείρημα για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. «Παράμετρος πρώτη είναι τα ελληνοτουρκικά ... δεν μπορεί ο Κυριάκος να αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη δύο μήνες αν υπάρχει ένταση με την Τουρκία», είπε η κα Μπακογιάννη.

Και αμέσως μετά εναντιώθηκε στην απλή αναλογική: «Φρόντισε ο κ. Τσίπρας με την απλή αναλογική να έχουμε βέβαιη αστάθεια για δύο μήνες, δεν θα προκύψει κυβέρνηση για μία χώρα όπως η Ελλάδα, με πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, με την ενεργειακή κρίση να υπάρχει, με τις αποφάσεις στην ΕΕ που παλεύουμε να ληφθούν, με την Τουρκία ανεξέλεγκτη και σε απόλυτο παροξυσμό». Για να αφήσει αμέσως μετά και ενα παράθυρο ανοιχτό για πρόωρες εκλογές σημειώνοντας με νόημα : «Δεν είναι μια απόφαση που θα πάρει εύκολα».


Ψηφοδέλτια: Τα πρώτα ονόματα


Με δεδομένο πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική - γεγονός που ευνοεί την χαλαρή ψήφο - τα κόμματα ανεβάζουν ταχύτητες για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους.
Στο κυνήγι της ψήφου επιστρατεύονται γνωστά πρόσωπα, ενώ δεν λείπουν και τα πολιτικά... ανοίγματα με τα κόμματα να επιδιώκουν όχι μόνο την αύξηση της συσπείρωσης αλλά και την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. 

Τα πρώτα ονόματα που θα διεκδικήσουν μια θέση στην επόμενη Βουλή έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται και όσο θα πλησιάζουμε προς το τέλος καλοκαιριού θα οριστικοποιούνται σταδιακά οι υποψηφιότητες για τις επόμενες εκλογές.

Δύο νέες υποψηφιότητες κυβερνητικών στελεχών με καταγωγή απο τους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς θα υπάρξουν στα γαλάζια ψηφοδέλτια. Πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα από την Ομβριακή Δομοκού αλλά και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη από την Ευρυτανία που θα είναι υποψήφιοι στην Ανατολική Αττική.
Επίσης στη μάχη του σταυρού θα κατέβει και μια πρώην γενική γραμματέας της κυβέρνησης, η Σοφία Νικολάου, που θα είναι υποψήφια στην Εύβοια.

Επίσης στο πλαίσιο της διεύρυνσης υπάρχουν ευρύτερα ανοίγματα. Για παράδειγμα στην Εύβοια αναμένεται να είναι υποψήφιος ο Συμεών Κεδίκογλου (στο παρελθόν είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ενώ ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής).

Στη Φθιώτιδα η συγκρότηση του ψηφοδελτίου δεν προβλέπεται να έχει εκπλήξεις.

Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο των τεσσάρων βουλευτών του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιάννη Οικονόμου, του Γιώργου Κοτρωνιά και του Θέμη Χειμάρα, ενώ ακούγονται τα ονόματα της Έμυς Αργυροπούλου, που ήταν υποψήφια και στις βουλευτικές εκλογές του 2019, καθώς και το ονομα της Ελένης Μακρή - Θεοδώρου, επίσης υποψήφια στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοδέλτιο έως τα τέλη Ιουλίου !


Οι συζητήσεις για πρόωρες κάλπες έχουν ανάψει για τα καλά και σε τοπικό επίπεδο με κύριο μέλημα τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στόχος είναι έως τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί ο κεντρικός κορμός, δηλαδή τουλάχιστον το 80% των ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα ψηφοδέλτια θα καταγράφεται μία αμφίπλευρη διεύρυνση, με πρόσωπα που τυγχάνουν αναγνώρισης στις τοπικές κοινωνίες.

Οι διεργασίες για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και σε επίπεδο Νομαρχιακής Οργάνωσης, τα στελέχη της οποίας θα κληθούν να τοποθετηθούν για τις πιθανές υποψηφιότητες.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκτός απο την υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Γιάννη Σαρακιώτη, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται μια εκ νέου υποψηφιότητα του Αποστόλη Καραναστάση καθώς και η υποψηφιότητα της Βασιλικής Λάζου.Πιθανή θεωρείται και μια υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Δημήτρη Βέττα, αν και επίσημα δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φλερτάρει και μια ακόμη γυναικεία υποψηφιότητα της Ηλέκτρας Μηλιωρίτσα (συμμετείχε και στο ψηφοδέλτιο του 2019), ενώ πληροφορίες του “Λ.Τ.” δεν αποκλείουν μια υποψηφιότητα του αγρότη Βάιου Γκανή από την περιοχή του Δομοκού.