Οικολογία- Αλληλεγγύη Στερεάς:Να ολοκληρωθούν τα εργα των Βιολογικών Καθαρισμών σε Φθιώτιδα , Ευρυτανία και Φωκίδα
Σημαντικές διαστάσεις τείνει να πάρει το ζήτημα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων και της λειτουργίας των Βιολογικών Καθαρισμών στην Περιφέρεια Στερεάς ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου , σημειώνει σε ανακοινωσή της η παράταξη ''Οικολογία-Αλληλεγγύη Στερεάς ''.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος του Ευρωπαϊκού Έργου TOUREST (TOURISM WATER MANAGEMENT FOR SUSTAINABLE ADRION COASTAL AREAS), Διαχείριση υδάτων στον Τουρισμό για βιώσιμη ανάπτυξη παράκτιων περιοχών της Αδριατικής. Ένα έργο που υποστηρίξει τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση πολιτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και πρακτικών ενίσχυσης της αποδοτικής χρήσης των υδάτων στις παράκτιες περιοχές της Αδριατικής. Συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Interreg Adrion», έχει συνολικό προϋπολογισμό 972 χιλ. Ευρώ και μετέχουν συνολικά 10 εταίροι.
Στη βάση δεδομένων του ΥΠΕΝ [http://astikalimata.ypeka.gr] εμφανίζονται στην Περιφέρεια Στερεάς να λειτουργούν είκοσι εννέα(29) βιολογικοί καθαρισμοί. Και συγκεκριμένα: ΒΟΙΩΤΙΑ: 6 (ΑΛΙΑΡΤΟΣ, ΑΡΑΧΩΒΑ, ΘΗΒΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ, ΟΙΝΟΦΥΤΑ–ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ, ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ) ΕΥΒΟΙΑ: 9 (ΑΙΔΗΨΟΣ, ΑΛΙΒΕΡΙ, ΙΣΤΙΑΙΑ, ΚΥΜΗ, ΛΙΜΝΗ, ΜΑΡΜΑΡΙ, ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ, ΣΚΥΡΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΑ) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ: 1 (ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ) ΦΘΙΩΤΙΔΑ: 8 (ΑΤΑΛΑΝΤΗ, ΔΟΜΟΚΟΣ, ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ, ΛΑΜΙΑ, ΜΑΛΕΣΙΝΑ, ΜΩΛΟΣ, ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ–ΜΑΚΡΑΚΩΜΗ, ΤΙΘΟΡΕΑ) ΦΩΚΙΔΑ: 5 (ΑΜΦΙΣΣΑ, ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ΔΕΛΦΟΙ, ΔΕΣΦΙΝΑ, ΙΤΕΑ)
Το ερώτημα που προκύπτει , σημειώνει στην ανακοινωσή της η Οικολογία-Αλληλεγγύη Στερεάς είναι: Πόσοι από αυτούς λειτούργησαν ή λειτουργούν; Εξέτασε κανείς τη σκοπιμότητα και το αποτέλεσμα της χρηματοδότησης της κατασκευής τους; Βγήκαν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την πολιτική της «πάση θυσία απορρόφηση» που εφαρμόστηκε, χωρίς ελέγχους για το τελικό αποτέλεσμα και απόδοση ευθυνών; Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι; Πλήρωσε κανείς, έστω πολιτικά, για την σπατάλη εκατομμυρίων στη μαύρη τρύπα της απορρόφησης; Φυσικά και δεν είναι να απορεί κανείς, στην Ελλάδα ζούμε.
Σήμερα όμως δεν δικαιούμαστε να εφησυχάζουμε και να μην διατρανώνουμε το αυτονόητο: Με κάθε τρόπο να αξιοποιηθούν αυτές οι κατασκευές και να χρηματοδοτηθεί ο εκσυγχρονισμός τους και τα δίκτυα αποχέτευσης.
Η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι ΒΙΟΚΑ της Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας δεν είναι η καλύτερη . Συγκεκριμένα :
– Στη Φωκίδα κανένας από τους πέντε βιολογικούς δεν λειτουργεί σωστά. Ο Δήμος Δελφών, σύμφωνα με έγγραφό του, έχει σε εξέλιξη ένα έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Βιολογικού της Ιτέας, που παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και τα προβληματικά αντλιοστάσια σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται από τη στάθμη του νερού της θάλασσας, ενώ η περιοχή της Κίρρας παραμένει εκτός.
– Από τους δύο βιολογικούς του Δήμου Λοκρών: της Αταλάντης ποτέ δεν λειτούργησε και της Μαλεσίνας υπολειτουργεί. Λέγεται ότι πριν από χρόνια είχαν κλαπεί τα μηχανήματα του βιολογικού της Αταλάντης και έτσι δεν λειτούργησε ποτέ. Στο μεταξύ από τον Νοέμβριο του 2017 έχει ξεκινήσει ένα έργο «Υλοποίηση Μελέτης Εφαρμογής για τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Αταλάντης του Δήμου Λοκρών προϋπολογισμού 474.409,01 €» με ανάδοχο την εταιρεία «ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕ» .
– Του Καρπενησίου, είναι εκτός λειτουργίας από το 2005 τουλάχιστον, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.
Τώρα δημοπρατήθηκε το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού, το οποίο αναμένεται να τελειώσει σε ενα χρόνο.
– Του Μώλου: έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκσυγχρονισμού και γίνονται δοκιμαστικές συνδέσεις.
– Της Στυλίδας: εγκαταλείφθηκε σε πλήρη αχρηστία με το σκεπτικό ότι είναι μεγάλο το κόστος του εκσυγχρονισμού και της λειτουργίας του λόγω θέσης – είναι πάνω από την πόλη – και των πολλών αντλιοστασίων που απαιτούνται. Τα λύματα της Στυλίδας θα οδηγούνται πλέον στον ΒΙΟΚΑ Λαμίας, αφού σύντομα ολοκληρώνονται τα έργα του δικτύου των αγωγών και η ΔΕΥΑ Λαμίας έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για ιδιώτη εργολάβο, που θα αναλάβει την δοκιμαστική λειτουργία του ΒΙΟΚΑ με τα επιπλέον λύματα.
''Είναι γεγονός ότι η διαχείριση των αστικών λυμάτων των πόλεων και των οικισμών πάνω από 2.000 κατοίκους είχε χρηματοδοτηθεί από την εποχή του Β’ ΚΠΣ και δημιουργήθηκε η εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς! Πολλοί επίσης οικισμοί χρηματοδοτήθηκαν και από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ακόμα και για επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των ΒΙΟΚΑ.
Όμως, φαίνεται ότι κάποιοι δεν είδαν, όταν έπρεπε, με την απαραίτητη σοβαρότητα το ζήτημα και σήμερα τρομάζει κανείς μπροστά στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, λόγω του υπέρογκου κόστους συντήρησης και λειτουργίας τους, αλλά και της έλλειψης τεχνογνωσίας των μικρών καλλικρατικών δήμων για τη διαχείριση τέτοιων σύνθετων εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα, πολλοί δήμοι να τους υπολειτουργούν ή να προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση αναθέτοντας σε εργολάβους τη λειτουργία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται'' καταλήγει στην ανακοινωσή της η Οικολογία Αλληλεγγύη Στερεά .
Υπάρχει ομως και η θετική πλευρά της διαχείρισης των αστικών λυμάτων . Και αυτή την θετική πλευρά εκφράζουν ο βιολογικός καθαρισμός Λαμίας που λειτουργεί αψογα και ο βιολογικός Λειανοκλαδίου-Υπάτης , έργο που αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στη σειρά δράσεων της ΔΕΥΑ Λαμίας για την περιβαλλοντική προστασία του Σπερχειού Ποταμού και του οικοσυστήματος «Μαλιακός – Σπερχειός».
Μάλιστα ο νέος Βιολογικός Καθαρισμός Λιανοκλαδίου -Υπάτης , αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα που ενσωματώνει τις νεώτερες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της επεξεργασίας των λυμάτων και διαθέτει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια επεξεργασία. Η δυναμικότητα της μονάδας επιτρέπει να οδηγούνται σ αυτή μελλοντικά και τα λύματα γειτονικών οικισμών όπως του Αργυροχωρίου και των Μεξιατών, εφ όσον αποκτήσουν δίκτυα αποχέτευσης.