Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, 16 Οκτωβρίου 2016 : Μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα

Ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής έχει καθιερωθεί η 16η Οκτωβρίου. Ο ΟΗΕ, το 1980, καθιέρωσε αυτή την ημέρα με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και οικονομικών κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ενίσχυε την γεωργική παραγωγή με αποτέλεσμα να μειωθεί ο υποσιτισμός. Σήμερα, ακόμη ερευνάται η διανομή της τροφής σε όλο τον κόσμο αλλά και η  διατροφική κατάσταση των ασθενών και του γενικού πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα. Με αφορμή, αυτήν την ημέρα ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την σχέση της ψυχολογίας και της διατροφής του ανθρώπου αλλά και της έννοιας της υγιεινής διατροφής.

 

Τρόπος Έκφρασης Συναισθημάτων & Διατροφικές Διαταραχές: Αν το σκεφτείς καλύτερα η διατροφή είναι και ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων. Γιατί όταν είσαι στεναχωρημένος τρως  γλυκά -σοκολάτες, παγωτό, πάστες- , καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ; Γιατί στο cinema παρακολουθείς την ταινία τρώγοντας  pop-corn ή πατατάκια; Γιατί στις γιορτές- γενέθλια, επετείους- ετοιμάζεις ένα ξεχωριστό γεύμα με συνδυασμό φαγητών ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση; Είναι γεγονός πως η διατροφή συνδέεται αμφίρροπα με την συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα αρκετές Διατροφικές Διαταραχές είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ψυχολογικών διαταραχών και αντίστροφα. Ψυχογενής ανορεξία, Βουλιμία, Υπερφαγικά επεισόδια, Σύνδρομο νυχτερινής πρόσληψης τροφής (Night Eating Syndrome), είναι ορισμένες καταστάσεις  Διατροφικών Διαταραχών που συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική  υγεία του ανθρώπου.  Η ψυχολογική ισορροπία είναι κατά κάποιο τρόπο προϋπόθεση για να υιοθετήσεις συνειδητοποιημένα μία υγιεινή  Διατροφή.  Και πως ακολουθείς μία υγιεινή Διατροφή;

Τρόπος Ζωής & Υγιεινή Διατροφή: Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση που επιθυμείς να πετύχεις ένα νέο στόχο, έτσι και σε αυτήν την  περίπτωση καλείσαι να  διαφοροποιήσεις τον τρόπο σκέψης σου και ίσως να αναθεωρήσεις ορισμένες προσωπικές απόψεις. Αναλυτικότερα, όταν όλη μέρα τρέχεις για να προλάβεις διορίες στην εργασία, προθεσμίες για λογαριασμούς, και να ικανοποιήσεις κοινωνικά στερεότυπα  τότε σκέφτεσαι πως είναι ανέφικτο να καταναλώνεις καθημερινά υγιεινά γεύματα και να γυμνάζεσαι συχνά. Το κλειδί λοιπόν είναι να βρεις τη δύναμη να επιβληθείς στον εαυτό σου ακόμη και σε αυτές τις χαώδεις και αγχώδεις καταστάσεις. Αντί να αισθάνεσαι πεινασμένος μέσα στο λεωφορείο ή στο αυτοκίνητο όταν γυρνάς από τη δουλεία γιατί να μην τρως το απογευματινό φρούτο σου; Το πιο απλό απ’όλα, μία μπανάνα και έτσι αποφεύγεις να γυρίσεις σπίτι κουρασμένος, πεινασμένος, και λίγο νευριασμένος. Προσπάθησε να μαγειρέψεις μόνος σου το αυριανό μεσημεριανό φαγητό σου και κατανάλωσε αυτό στη δουλειά αντί να παραγγείλεις. Σταμάτησε στην προηγούμενη στάση του λεωφορείου ή πάρκαρε λίγο πιο μακριά από τη δουλεία σου ώστε να περπατήσεις  πριν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις ποικίλα θέματα στο γραφείο. Επιπλέον, επειδή τα θεμέλια χτίζονται στην παιδική ηλικία είναι σημαντικό στην οικογενειακή βόλτα του Σαββάτου ή της Κυριακής τα σνακ να περιλαμβάνουν  περισσότερα φρούτα εποχής ή μπάρες δημητριακών παρά αποκλειστικά αρτοσκευάσματα.

Η υγιεινή διατροφή δε συνεπάγεται αυτόματα την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους αλλά ίσως είναι το πρώτο βήμα για να καταφέρεις έπειτα  να ακολουθήσεις ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Τότε, δε θα νιώθεις  υποχρεωμένος να ακολουθήσεις ένα διαιτολόγιο «κολλημένο» στο ψυγείο, αλλά θα είναι ο τρόπος της ζωής σου, ένα κομμάτι του εαυτού σου. Σε αυτόν τον καινούργιο τρόπο ζωής, θα γυμνάζεσαι και θα τρέφεσαι θρεπτικά επειδή το θέλεις εσύ.

Συνοψίζοντας, η διατροφή συμβολίζει ποικίλες έννοιες ταυτόχρονα. Για κάποιους είναι ο σημαντικότερος  λόγος που εργάζονται σκληρά καθημερινά με ελάχιστη αμοιβή, για άλλους είναι τρόπος έκφρασης απογοήτευσης, θυμού, άγχους ή χαράς, για άλλους είναι τρόπος αντιμετώπισης ή πρόληψης κάποιας ασθένειας και για κάποιους άλλους είναι ένα ερευνητικό πεδίο. Για τον καθένα μας η διατροφή συμβολίζει κάτι διαφορετικό, στα διάφορα στάδια της ζωής μας,  με απόρροια το προσωπικό πρότυπο της σωστής και θρεπτικής διατροφής να μεταβάλλεται συνεχώς.   

 

Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής μπορείτε να διαβάσετε, στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας: http://www.moh.gov.gr/articles/news/1417-pagkosmia-hmera-diatrofhs  και της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας:  http://www.fao.org/world-food-day/2016/home/en/

 

 

 

                                                                                  Βασιλική – Κωνσταντίνα Ρίζου

                                                      Φοιτήτρια, Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής

                                                                                                  Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθήνας

 

Φωτογραφίες